خطرات مواد شوینده برای ریه ها را جدی بگیرید

این ایام از سال که می رسد برای استقبال از بهار و نوروز همه به فکر خانه تکانی می افتند و در این میان کم نیستند حوادثی که بر اثر استفاده غلط از مواد شوینده برای خانم ها پیش می آید. با رعایت این نکات مانع از این حوادث شویم و سالم و سرحال به بهار سلام بگوییم.

0

عطر گل‌ها در میدان‌ها و کوی و برزن و باغچه‌های خانه نوید رسیدن فصل زیبایی را می‌دهد. حال و هوای شهر عوض شده، همه در حال شتاب هستند و  برنامه‌ریزی برای سفر، فکر روزهای خوب تعطیلی، دید و بازدیدها و دیدن آن‌هایی که مدت‌ها ست انتظار این روزها را می‌کشند تا بتوانند فرصتی فراهم کنند برای این ندیدن‌ ها و دوری ‌ها. فکر بهار همیشه شیرین است. انگار بهار به هر شکلی که دیده شود زیباست و نویدبخش؛ نویدبخش خوبی‌ ها و زیبایی‌ ها. انگار نمی‌ شود بهار را بد تصور کرد. نمی‌شود فکر بهار را با خبرهای بد به هم آمیخت. دلمان می‌خواهد وقتی از بهار می‌گوییم همواره خوبی باشد و زیبایی اما چاره ‌ای نیست باید گاهی هم هشدار بدهیم. گاهی هم آمار خبرهای بد و ناگوار را بدهیم. دلمان نمی‌ خواهد این‌گونه باشد اما چاره‌ای نداریم. این‌ها را فقط برای آگاهی بیشتر می ‌گوییم شاید این هشدارها آمدن بهار را برای همه خانواده‌ها شیرین‌تر کند. شاید اطلاع و آگاهی بیشتر بتواند جلوی حوادث را بگیرد و نگذارد شیرینی و دلچسبی این ایام به کام خانواده‌ها تلخ شود.


خانه تکانی و حوادث تلخ

هرساله با شروع خانه ‌تکانی ماموریت‌ های اورژانس به علت سقوط و مسمومیت با مواد شوینده افزایش پیدا می‌کند.

بنابراین به افراد توصیه می‌شود که هنگام خانه ‌تکانی از نردبان‌ های مقاوم و استاندارد استفاده کنند و هنگام شست و شو از پوشیدن دمپایی‌ های ابری که باعث سر خوردن فرد می ‌شود جدا خودداری کنند.


مسمومیت های خطرناک

این روزها مسمومیت ناشی ازمواد شوینده  هم بسیار رایج است که خیلی وقت ها از مخلوط کردن مواد شوینده باهم پیدا می شود و بسیار خطرناک است. چراکه باعث آزاد شدن گاز کلر شده و همین گاز می‌تواند در افراد باعث مشکلات تنفسی شود.

  بیشترین مورد مسمومیت‌ها به ماده شوینده «وایتکس» مربوط می‌شود. کارشناسان بهداشتی بارها هشدار داده‌اند که استفاده نادرست و بیش از حد از مواد شوینده شیمیایی منجر به مشکلات متعددی از جمله اختلالات تنفسی، مشکلات پوستی و حتی آسیب به چشم می‌شود.

آسیب‌های تنفسی و بویژه آسیب به حنجره شایع ‌ترین عارضه استفاده بی‌ رویه از مواد پاک‌ کننده‌ه بشمار می‌رود. مواد پاک‌ کننده به دلیل ایجاد گاز یا بخار، خطرناک هستند.

بعلاوه میزان ابتلا به اختلالات تنفسی ناشی از استفاده از این مواد شوینده مانند اسپری‌های پاک‌ کننده در افراد مبتلا به آسم بیش از سایر افراد است. ماده موثر مواد پاک ‌کننده دارای ترکیباتی مانند کلر است که به سرعت تبخیر شده و منجر به آسیب به حنجره می‌شود.

 

مخلوط کردن شوینده ها ممنوع

 استفاده از مواد سفیدکننده در فضای بسته حمام و دستشویی به علت ایجاد گاز کلر، موجب تحریک راه‌های هوایی و در نهایت به مسمومیت استنشاقی منجر می‌شود که با علائمی مانند سرفه، خس ‌خس سینه و تنگی نفس بویژه در افراد دارای زمینه بیماری ‌های ریوی همراه خواهد بود.

عواملی مانند بالا بودن سن و داشتن بیماری‌های قلبی و ریوی احتمال ابتلا به این نوع مسمومیت را افزایش می ‌دهد؛ هرچند شدت مسمومیت به مدت ‌زمان تماس، میزان تماس و نوع ماده شوینده و چگونگی استفاده از آن‌ها بستگی دارد.

گاهی افراد برای پاکیزگی بیشتر سطوح سرامیکی از مخلوط وایتکس و ترکیبات اسیدی بسیار قوی مانند جوهر نمک استفاده می‌کنند که به علت برخی فعل و انفعالات شیمیایی موجب آزاد شدن بیشتر گاز کلر و در نتیجه تشدید علائم مسمومیت می‌شود.

 

مشکلات پوستی

 یکی دیگر از مشکلاتی را که این روزها برای افراد پیش می‌آید مشکلات پوستی است که از عوارض استفاده نادرست از مواد شوینده است. این مواد باعث ایجاد مشکلات پوستی و مخاطی است که علت آن، خاصیت سوزانندگی خفیف مواد شوینده است.

باید دانست  مواد شوینده در نتیجه تماس طولانی با سطح پوست آن را تحریک می‌کند و حتی ممکن است منجر به زخم و بیماری‌ های پوستی شود.

در روزهای پایانی سال، مشکلات ناشی از تماس مستقیم پوست دست با مواد سفید‌کننده و پاک ‌کننده و حتی تماس زیاد با آب و رطوبت بشدت افزایش می‌یابد.

اگزما شایع ‌ترین بیماری پوستی ناشی از تماس پوست دست با مواد شوینده و آب به مدت زیاد است که با علائمی مانند خارش، قرمزی و خشکی پوست و تاول ‌های ریز همراه است.

علائم این بیماری اغلب در کف دست و روی نوک انگشتان بروز می‌کند و گاهی فاصله میان انگشت حلقه و کناری را در برمی ‌گیرد و ضایعه‌ ای به شکل پیش ‌بند تشکیل می ‌شود که به اگزمای پیش‌ بندی معروف است. از سوی دیگر کار زیاد دست با آب و مرطوب بودن آن به مدت طولانی به بروز بیماری‌ های قارچی پوستی منجر می ‌شود.

 در صورت درمان نشدن به موقع این نوع بیماری، پوست ملتهب شده و ترک می‌خورد.

به گفته متخصصان پوست، در این حالت برای پیشگیری از بدترشدن اختلالات پوستی و کاهش خشکی پوست می توان از کرم های حاوی اوره گلیسیرین و وازلین استفاده کرد.

 

/انتهای متن/

درج نظر