همه چیز راجع به بلوغ دختران
علائم رسیدن به بلوغ کامل چیست ؟ این سوالی است که برای هر دختری ممکن است پیش آید. زمانی فرد به بلوغ کامل می رسد که تمامی علائم و تغییرات مربوط به بلوغ در او اتفاق افتاده باشد. در نوشته زیر به تمامی علائم بلوغ می پردازیم.
بلوغ فرآیندی است که همه آن را طی خواهند کرد و دختران را بتدریج از یک کودک به یک خانم بالغ تبدیل می کند. به عبارتی بدن طی فرایند بلوغ توانایی تولید مثل و مادر شدن درآینده را پیدا می کند.
بجای ترس لذت ببریم
نباید گذاشت این واقعه هیجان انگیز باعث ترس یا نگرانی در دوران نوجوانی شود. برعکس اگر اطلاعات علمی خودمان را از علائم بلوغ و مسائل همراه با آن بالا ببریم ،می توان روز بروز با مشاهده تغییراتی تدریجی که در بدن هنگام بلوغ ظاهر می شود، به حکمت و علم خداوند مهربان پی ببریم و از این همه واقعه هیجان انگیز لذت ببریم.
به طور تقریبی دو تا سه سال از زمان شروع علائم اولیه مربوط به بلوغ تا بلوغ کامل که با خونریزی ماهیانه منظم شناخته می شود، طول می کشد.
بلوغ دختران معمولا در سنین 9 تا 13 سالگی شروع می شود، اما دخترانی هم هستند که زودتر و یا دیرتر بالغ می شوند. تولید هورمون هایی مانند استروژن، در این امر دخالت دارند.
در ادامه برخی از تغییرات بدن را که طی دوران بلوغ در دخترها رخ می دهد، برایت ان بیان می کنیم.
رشد قدیدر طی دوران بلوغ، رشد قدی سرعت می گیرد. معمولا بین سنین 9 تا 11 سال، رشد ناگهانی قد دیده می شود. افراد در هر سال حدود یک تا 10 سانتی متر افزایش قد ممکن است داشته باشند. اما مثل بقیه موارد بلوغ، این رشد ممکن است سریع و یا کند باشد.ممکن است دو سه سال مجبور شوید با فاصله زمانی کمتری لباس و شلوار بخرید چون برایت ان زود به زود کوچک خواهند شد.( پا رشدش سریع تر از اندام های بالاتنه خواهد بود و گاهی بدلیل کشیدگی در رباط ها و عضلات در قسمت پا و زانو احساس درد خواهید کرد).
رشد سینه
در دوران بلوغ سینه ها بزرگ می شوند. اگر یکی از سینه ها کوچکتر از دیگری باشد، جای نگرانی نیست، زیرا بعد از مدتی هر دو سینه تقریبا به یک اندازه خواهد شد.
تغییر شکل بدن
دختران در مقایسه با پسران، دارای چربی بدن بیشتری هستند.
در طی دوران بلوغ، باسن پهن تر و ران ها بزرگتر خواهند شد و ممکن است متوجه شوید که بدن تان دارای چربی های بیشتری نسبت به قبل اس. مخصوصا چربی اطراف شکم ممکن است توجه شما را بیشتر به خود جذب کند اما با تحرک و ورزش می توانید از چربی شکمی تاحدودی بکاهید.
موهای جدید
در این دوران دخترخانمی ممکن است متوجه شود که در مناطقی از بدن که هیچ وقت مویی وجود نداشت، حالا مقداری مو رویش کرده است، مناطقی مثل زیر بغل و روی بالشتک تناسلی (لای پاها).
در ابتدا این موها روشن و نازک هستند، اما با گذشت زمان تیره و ضخیم می شوندکه برای بهداشت بیشتر با موادی مانند ژیلت یا پودر های موبر می توان آنان را کوتاه کرد.
تغییرات پوستدر طی دوران بلوغ، فعالیت غده های چربی زیاد می شود و موجب بروز جوش می شود. استرس و مواد آرایشی چرب نیز باعث بوجود آمدن جوش می شوند. اگر پوستت ان، جوش زد، نگران نباشید. حدود 85 تا 90 درصد افراد در سن بلوغ، جوش می زنند. در واقع، زدن جوش جزو اولین علائم دوران بلوغ می باشد. این جوش ها ممکن است روی صورت، بالای سینه و یا پشت دیده شوند .
معمولا جوش های دوران بلوغ، با اتمام این دوران، از بین خواهند رفت.از دست زدن و فشردن آنان خودداری کنید تا لک آنان به جا نماند.
توصیه های بهداشتی مربوطه را هم در این مورد رعایت نمایید.
افزایش تعریق
اگر خیلی عرق می کنید، این را بدانید که شما اولین نفری نیستید که از این موضوع رنج می برید.
ناگهان در طی دوران بلوغ، 2 تا 4 میلیون غده عرق در بدن فعال می شوند. هنگامی که عصبانی می شوید و یا در محیط گرمی قرار می گیرید، بیشتر عرق می کنید.
تعریق بیشتر در زیر بغل صورت می گیرد. اگر می خواهید از بوی بد عرق خلاص شوید، به طور مرتب حمام کنید و از مواد ضدتعریق مثل مام یا سنگ مرداب استفاده کنید.
ترشحات
در طی دوران بلوغ، بطور طبیعی خروج ترشحاتی از مهبل( واژن ) دختر خانم ها دیده می شود. در واقع این ترشحات مجرای واژن را از رشد باکتری ها محافظت می کنند. ترشحات شفاف به رنگ زرد کمرنگ یا سفید طبیعی هستند اما اگر ترشحات با بوی بد و یا ناراحتی در واژن همراه بود و یا خارش و یا سوزش پیدا کردید، با مادر یا فرد مورد اعتماد خود صحبت کنید، زیرا این می تواند نشانه ای از عفونت باشدکه نیازمند این است که به یک ماما مراجعه نمایید.
( این ترشحات نجس نیستند و با آن نماز می توانید بخوانید. اگرچه بهتر است که لباس آلوده شده موقع نماز تعویض شود.)
عادت ماهیانه (پریود یا قاعدگی)
قاعدگی یا عادت ماهانه زمانی است که خون از طریق مجرای واژن(مجرایی بین مجرای ادرار و مجرای خروج مدفوع) خارج می شود و منشا آن پارگی رگهایی است که در داخل رحم (عضو تناسلی داخلی بدن خانم ها) قرار دارند که ظرف سه الی ده روز ترمیم میشوند. به عبارتی یک خانم در طول ماه، یک بار قاعدگی را تجربه خواهد کرد که بین 3 الی10 روز طول خواهد کشید . به طور معمول خونریزی ماهانه، در سنین 9 تا 16 سالگی رخ می دهد. در این دوران تعویض زود به زود نوار بهداشتی و توجه به بهداشت فردی از نظر پبشگیری از عفونت بسیار مهم است.
مراقبت از دندان ها
در دوران بلوغ،به دلیل هورمون ها ممکن است لثه ها حساس تر و متورم شوند.
لذا باید همیشه مسواک بزنید و بعد از غذا، با نخ دندان لای دندان های تان را تمیز کنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان باعث جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان، بیماری های لثه ای و دیگر مشکلات می شود.
اختلالات ذهنی و خُلقی
دختران هنگام شروع بلوغ تغییرات احساسی بسیاری را تجربه می کند. رشد فیزیکی ناقص مغز تا حد زیادی مسئول عدم بلوغ احساسی نوجوانان است.
نوجوانان خیلی بیشتر از افراد بزرگسال در کنترل احساسات خود مشکل دارند. کنترل احساس توانایی بسیار مهمی است چون به افراد این قدرت را می دهد که هوشیارانه شدت احساساتی مثل عصبانیت، لذت یا ترس خود را تنظیم کنند.
گاهی برای نوجوانان در دوران بلوغ کوچکترین نقص دارای اهمیت زیادی است و برای آنان مهم است که دیگران چگونه درباره آنان فکر می کنند و در کل نسبت به حرف دیگران حساس می شوند، احساسات آنان غالبا اغراق آمیز بوده و کارهای شان ثبات دراز مدتی ندارد.
البته دوران بلوغ و جوانی دوران بروز تغییراتی در احساسات و تمایلات مذهبی هم هست. به این معنا که نوجوان دچار شک های اعتقادی می شود که می توانند این مرحله را با تحقیق و مطالعه و به کمک بزرگترهای دانا و اهل فکر و مومن بخوبی پشت سر بگذارند و دوباره به ایمان و باور آگاهانه و همراه با عمل درست به این اعتقادات برسند.
اگر علائم بلوغ ظاهر نشد
باید توجه داشت که اگر تا سن 14 سالگی هیچ یک از علائم بلوغ در شما ایجاد نشد ویا مثلا تا سن 16 سالگی پریود نشدید، باید تا به پزشک مراجعه نمایید .پزشک ممکن است آزمایش خون برای شما بنویسد ویا در مواردی عکسبرداری و اسکن برای شما درخواست بدهد .
شایع ترین دلایل برای دخترانی که دیرتر به بلوغ می رسند عبارتند از: مشکلات هورمونی و ژنتیک ( در برخی از خانواده ها، دختران دیرتر پریود و بالغ می شوند)
/انتهای متن/