آمار نگرانکننده مصرف سیگار در میان دختران نوجوان ایرانی
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به افزایش نگران کننده مصرف سیگار و قلیان در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ گفت: این افزایش مصرف در بین دختران نگران کننده است.
به گزارش به دخت به نقل از مهر، دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری، اظهار داشت: سالانه در ایران ۵۰ هزار نفر بر اثر مصرف مواد دخانی فوت می کنند.
وی ادامه داد: همچنین ۵۰۰ هزار مورد بستری ناشی از عوارض مصرف مواد دخانی داریم که حدود ۵ درصد بستری ها را شامل می شود. وی گفت: مصرف سیگار در سنین ۱۳ تا ۱۵ سال افزایش ۴ دهم درصدی داشته و به ۳.۴ رسیده است که سهم دختران بیشتر است. بطوریکه میزان مصرف سیگار از ۹ دهم درصد به ۲.۱ درصد رسیده و قلیان نیز سهم ۶.۶ درصدی در بین دختران نوجوان دارد.
همچنین به گزارش ایسنا، حریرچی افزود: مرگ ناشی از تصادفات، ایدز، سلاحهای سرد و گرم، مخدر و الکل کمتر از مرگ ناشی از سیگار و سایر دخانیات است. مصرف دخانیات خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را تا ۲.۴ و ریوی را تا ۲۳ برابر در مردان افزایش میدهد.
تولد نوزادان کم وزن از مادران سیگاری
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه ۹۰ درصد موارد ابتلا به سرطان ریه ناشی از مصرف سیگار است، ادامه داد: وزن کودکان متولد شده از مادران سیگاری ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم کمتر از وزن نرمال نوزادان است. همچنین هر وعده مصرف قلیان معادل مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ سیگار است. حضور در کنار کسی که قلیان میکشد مانند مصرف شش تا هشت نخ سیگار است. در کشور ما از ۷۹ میلیون نفر، هشت میلیون نفر به نوعی مصرف کننده مواد دخانی محسوب میشوند؛ یعنی ۱۴.۱۳ درصد از مردم مصرف کننده سیگار، قلیان، پیپ و سایر مواد دخانی هستند.
روند رو به رشد مصرف مواد دخانی در زنان
وی شیوع مصرف دخانیات را در مردان ۲۵.۱۶ و در زنان ۴ درصد اعلام و تاکید کرد: مصرف دخانیات در زنان رو به افزایش است. در پنج سال گذشته آمار مصرف دخانیات در ایران از ۱۴.۹ به ۱۴.۱۳ رسیده است. گزارشها نشان میدهند که مصرف روزانه سیگار در شش سال گذشته از ۱۰.۹ به ۱۰.۱ کاهش پیدا کرده است، اما مصرف قلیان در حال افزایش است.
حریرچی ادامه داد: مصرف دخانیات در روستاها ۱۵.۴۴ درصد و در شهرها ۱۷.۶۲ درصد گزارش شده است که نشان دهنده مصرف بالای دخانیات در روستاها است. ایران متعهد شده است که تا سال ۱۴۰۴ به دلیل آمار بالای بیماریهای قلب و عروق، ۳۰ درصد مصرف دخانیات را کاهش دهد، اما باید توجه کرد که مصرف سیگار در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله افزایش کمی داشته که عمده آن در دختران نوجوان بوده است.
افزایش دختران و کاهش پسران سیگاری
وی با بیان اینکه آمار مصرف سیگار در دختران نوجوان از کمتر از یک درصد به ۲.۱ درصد رسیده است، تصریح کرد: این آمار در پسران از ۵.۱ به ۴.۸ کاهش پیدا کرده است. با توجه به اینکه سیگار و قلیان در حوزه ورود به مصرف مواد مخدر و رفتارهای پرخطر جنسی است، خانوادهها باید هوشیار باشند و بدانند که مصرف قلیان در کنار نوجوانها چه ضربهای میتواند به آنها وارد کند. در حال حاضر ۶.۶ دختران ۱۳ تا ۱۵ ساله سابقه مصرف قلیان دارند که این رقم در پسران ۱۱.۱ درصد اعلام شده است. برآورد شده است که سالانه بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود که به دنبال آن سالیانه ۱۰ هزار میلیارد تومان از ثروت ملی نیز دود میشود. همچنین حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان در سال صرف هزینه بهداشتی و سالهای از دست رفته عمر افراد سیگاری میشود.
قیمت سیگار در ایران ارزانتر از ۱۸۱ کشور دنیا
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه هر ۱۰ درصد افزایش مالیات بر دخانیات، پنج درصد از آمار مصرف سیگار کاهش میدهد، افزود: قیمت سیگار در ایران ۲۰ درصد کشورهای تولید کننده اصلی است. یعنی کشورهای آمریکا و انگلیس این کار را در کشور خود پنج برابر گرانتر از ایران میفروشند. در ایران قیمت سیگار از ۱۸۱ کشور دنیا ارزانتر است. مالیات بر سیگار در کشورهای مختلف ۷۰ درصد قیمت را در بر میگیرد. اگر بخواهیم قیمت دخانیات را کنترل کنیم باید قیمت فروش در سوپرمارکتها را بالا بریم.
برخورد با واحدهای متخلف عرضه کننده دخانیات
حریرچی با اشاره به همکاری مناسب برخی استانها در زمینه برخورد با واحدهای متخلف عرضه کننده دخانیات، ادامه داد: در برخی از استانها همکاری کم است و مالیات و جرایم بازدارنده نیستند. در تهران واحدهایی وجود دارند که پنج تا هفت بار پلمب شدهاند، اما با پرداخت رقم جریمه یک تا دو میلیون تومان مجددا فعالیت خود را شروع کردهاند. فروش سیگار به صورت نخی نیز ممنوع است، اما جریمه آن ۲۲ تا ۸۶ هزار تومن است.
مالیات ۶۰۰ میلیارد تومانی در ازای فروش ۱۰ هزار میلیاردی سیگار
حریرچی با بیان اینکه تمام مالیات دریافتی از فروش ۱۰ هزار میلیارد تومان سیگار در ایران ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است، افزود: مالیات بر سیگار باید به طور مستقل وضع شود تا بازدارنده باشد. برخی میگویند که افزایش مالیات باعث افزایش قاچاق میشود اما قاچاق را هم میتوان کنترل کرد. برخی نیز میگویند افزایش مالیات بر دخانیات به افراد فقیر فشار وارد میکند، اما وقتی قیمت سیگار بالا رود اول فقرا و نوجوانان مصرف سیگار را کاهش میدهند.
وی تاکید کرد: هزینه مصرف سیگار را دولت میپردازد؛ به همین دلیل باید کاری کنیم که افراد سیگاری هزینه مصرف سیگار را خودشان بپردازند. با توجه به برخی از لابیها بعضی از قوانین مربوط به دخانیات ضعیف وضع شده است. جریمههای مربوط به واحدهای متخلف مربوط به سال ۹۲ است. در استانهایی که در زمینه کاهش مصرف دخانیات موفق عمل کردهاند، قوه قضاییه و سایر نهادها همکاری کرده و حداکثر جریمه را اعمال کردهاند.
/انتهای متن/