شهاب مرادی و تلاش برای احیای نام اولین بانوی اسلام
شهاب مرادی از جمله افرادی است که با استفاده از ابزارهای مجازی که در اختیار داشت، پیشنهادات خود را برای احیای نام حضرت خدیجه سلاماللهعلیها ارائه داد و با حمایت حلقه حامیان، اطرافیان، شاگردان و دیگر دلسوزان آنها را پیگیری کرد.
بلاشک، خدیجه کبری سلاماللهعلیها نامی ماندگار در تاریخ اسلام است. شخصیتی که اسلام و شکلگیری آن مرهون مجاهدتهای مادی و معنوی او است. اما اتفاقی که از خیلی قبل رخ داده تا سالهای اخیر نیز ادامه داشت، پرداخت و توجه اندک به این بانوی بلندمرتبه است. در میانه کمتوجهیها و بیتوجهیها، اتفاقات و طرحهایی ارائه شد که کمکم، نام خدیجه سلاماللهعلیها را بر زبانها بازگرداند و در کمترین حالت، کنجکاوی و توجهها را برانگیخت.
فقط یک روز، نام دخترتان را خدیجه بگذارید
در اولین اقدام و در ماه مبارک رمضان سال 92، مرادی در صفحه سایت خود نوشت:
«سخن از یک نامِ غریب است. نامی که در بین اسامی دختران ایرانی هر روز کمتر میشود؛ نام یک مادر؛ مادر مهربان همه ما. همیشه برایم این غربت عجیب بوده! زیرا اسباب شهرت و محبوبیت تماماً در او و تاریخچه زندگیاش جمع است، اما کوتاهی ما و شاید عوامل تاریخی دیگری باعث شده ما او را در حد شأنش تجلیل نکنیم و در بین مسلمین آنطور که شایسته حق اوست تکریم نشود. کسی که نزد خدا و پیامبر اعظم از اهمیت و مرتبت خاص و والایی برخوردار بود.خانم بزرگواری که رسول خدا، برای وفات او، به جای روز عزا، سال حزن و غم اعلام کرد؛ عامالحزن!
او قبل از ازدواج خانمی ثروتمند، با شکوه و فخامت و جلال بود و بسیار زیبا و گرامی؛ او را اهل مکه ملکه عرب نامیده بودند و به جهت نجابت و عظمتش مورد احترام همگان بود. او اولین همسر پیامبر خداست؛ او اولین زن مسلمان است؛ او اولین نمازگزار در اسلام است؛ او در تصدیق و تأیید نبوت رسول خدا، در حمایت و فداکاری برای اسلام لحظهای کوتاهی نکرد. او وفادارترین یاور، آرامبخشترین حامی برای رسول خدا بود؛ او سخاوتمندترین پشتیبان و عاشقترین معشوق برای همسرش محمد مصطفی صلیاللهعلیهوآلهوسلم بود. او مادر فرزندان رسول خدا است؛ مادر فاطمه اطهر سلاماللهعلیها!
او در ایمانش به خدا و رسول ثابتقدم و پاکباز بود. رسول خدا فقط او و سه زن الهی را در زمره زنان برگزیده عالمین معرفی کرد و در بین تمام زنان خلقت خدیجه کبری و دخترش فاطمه زهرا و آسیه و مریم را “انسان کامل” نامید. او در تمام مکارم اخلاق بیهمتا بود. لذا بارها بعد از وفات خدیجه -حتی به همسران خود- میفرموند: خدیجه و أینَ مثلُ خدیجه؟
اما پیشنهاد: لطفاً در روز دهم رمضان روز وفات حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها هر مسلمانی دخترش را با نام مبارک “خدیجه” صدا کند. یعنی فقط یک روز، نام دخترتان را خدیجه بگذارید و اگر کسی دو یا چند دختر دارد، کوچکترین دختر را “خدیجه” بنامد. تأکید میکنم فقط برای یک روز! و از همه اعضاء فامیل و دوستان بخواهید تا دختر نازنینتان را به این نام مبارک صدا بزنند؛ خدیجه!
بیایید تلاش کنیم تا نام زیبای “خدیجه” زیاد شنیده شود و دلنشینی این نام زیبا، در تمامی خانهها احساس شود و انشاءالله با تلاش شما و سایر دوست داران محمد و آل محمد، یک رسم حسنه در احترام عمومی نسبت به مادر مهربان همه ما مسلمانان؛ امالمومنین خدیجه کبری سلاماللهعلیها در جامعه اسلامی مرسوم شود. لطفاً کوتاهی نکنید. این نامگذاری برکات معنوی بسیاری دارد که شما بهتر میدانید».
تبریک به خاطر نامگذاری
در تابستان 93 یک عملکرد بسیار مورد توجه رسانهها قرار گرفت و ماجرای نامگذاری را جدیتر نشان داد. شهاب مرادی در صفحه اول یکی از روزنامههای پرتیراژ کشور، پیام تبریکی برای غلامعلی حدادعادل نوشت. مرادی در این پیام با اشاره به نامگذاری نوه حدادعادل نوشته بود: «دخترک نازنینی که به احترام مادر مهربان مؤمنین “خدیجه کبری سلاماللهعلیها” مفتخر و مزین به نام زیبای “خدیجه” است. خدا میداند چقدر از شنیدن این خبر مسرور و خوشحال شدم و امیدوارم سایر ارادتمندان به اهل بیت علیهمالسلام، بهویژه اهالی فرهنگ و دانش و سیاست با این روش ساده اما مؤثر، موجب ترویج نام و یاد آن بانوی نمونه شوند».
تلاشی نمادین، اما مؤثر
در همان سال، شهاب مرادی در راستای پیشنهادات گذشته خود، پستی در اینستاگرام خود گذاشت که از حمایت کاربران برخوردار و دیده شد. او در پست خود نوشت:
«تلاشی نمادین اما مؤثر برای تکریم یک نام بزرگ: هر ساله در روز دهم رمضان؛ سالروز وفات حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها؛ هر مسلمانی دخترش را با نام مبارک “خدیجه” صدا کند. فقط یک روز! و در آن روز هر دختری نام خودش را برای یک روز خدیجه بگذارد و به این نام مباهات کند. تأکید میشود فقط برای یک روز!»
پیشنهاداتی به رییسجمهور
ماه رمضان سال 94 نیز با پیشنهادات دیگری از طرف شهاب مرادی همراه بود. او در ارتباط تلفنی با برنامه ماه خدا، به مناسبت وفات حضرت خدیجه، دو خواسته از رییسجمهور برای تکریم مقام و جایگاه حضرت خدیجه سلاماللهعلیها مطرح کرد. او در ابتدا گفت: «تقاضا دارم یک روز را در تقویم به نام حضرت خدیجه سلاماللهعلیها نامگذاری کنند». و در ادامه این درخواست، پشنهاد داد: «دهم ربیع الاول، مصادف با سالروز ازدواج این بانوی بزرگ و پیامبر اسلام است و بهترین روز برای این نامگذاری محسوب میشود».
مرادی در ادامه پیشنهاد ضرب سکه بهار آزادی به نام امالمومنین خدیجه سلاماللهعلیها را داد و گفت: «سکه تمام بهار آزادی که یک سوی آن مزین به نام ایشان بوده و سوی دیگر آن تصویر امام راحل باشد».
هدیهای برای خدیجهها
یکی دیگر از اقدامات مرادی که در برنامه کوی محبت آن را اعلام کرد، اهدای یک سکه از هزینه شخصی خود به هر نوزاد دختر تهرانی بود که از ١ فروردين ٩٥ تا ٢٦ خرداد ٩٥ به دنیا آمده و به احترام نام مادرِ مهربان مومنين، خدیجه نام نهاده شود. مرادی در صفحه اینستاگرام خود در اینباره نوشت: «خديجه كبري تمام ثروتش را خرج اسلام كرد و من هم دوست دارم چندتومن ناقابل را خرج نام و ياد او و ترويج مرام او كنم. شايد فاطمه جانش شاد شود».
ما و شناخت خدیجه کبری سلاماللهعلیها
به نظر میرسد اولین هدف شهاب مرادی از این اقدامات، جریان یافتن نام خدیجه در میان کودکان ما است؛ نامی که در در هیاهوی تکنولوژی و ادعاهای روشنفکری برخی از نامهای پررنگ و لعاب و جدید کمرنگ شده است. با این وجود همچنان بر اساس آمار، نام خدیجه رشد چندان چشمگیری نداشته است، اما توجه مردم به این نام و تأثیرگذاری سیاسی، فرهنگی و اجتماعی او در شکلگیری و دوام اسلام، بیشتر و بیشتر شده است.