مدادرنگی، تکنیک محبوب همه
تکنیک مدادرنگی از تکنیک های قدیمی و محبوب نقاشی است که معمولا همه ما تجربه اقلا یک بار کار با وسیله آن یعنی مدادرنگی را داریم.
فاطمه قاسم آبادی/
تکنیک مدادرنگی یکی از تکنیک های قدیمی و بسیار محبوب در نقاشی است. این تکنیک به قدری فراگیر است که هر کودک، نوجوان و یا بزرگسالی می تواند ادعا کند که مدت ها به وسیله ی آن نقاشی کرده است.اما مسلم است که نقاشی حرفه ای با مدادرنگی تفاوت بسیار زیادی با استفاده ی عادی از آن دارد.
وسایل لازم
وسایل مخصوص این تکنیک محبوب عبارتند از:
مدادرنگی مخصوص
کاغذ مخصوص
کف دریا
پاک کن
کاتر و تراش
مغزی مداد در مدادرنگی حرفه ای، بخش استوانهای شکل و باریک آن است که از رنگدانه (ماده رنگی) فشرده، نوعی موم و کائولین (یک نوع خاک رس) ترکیب شدهاست. مغزی مدادرنگی برخلاف مداد گرافیت درجهبندی زیادی از نظر سختی ندارد و نسبتا نرم است.
کاغذ مناسب
کاغذهای مناسب برای مداد رنگی متنوعند. به جز کاغذهای صیقلی مثل(کاغذ گلاسه) و کاغذهای خیلی زبر میتوان از هر کاغذی استفاده کرد، از کاغذهای بسیار مرغوب گرفته تا کاغذهای بستهبندی. کاغذهای مرغوب ضخیم هستند و بافت کاملا فشرده دارند. حتی کاغذهای رنگی، به ویژه کمرنگ نیز برای نقاشی با مدادرنگی بسیار مناسبند. بسته به درشتی بافت کاغذ و پرزهای آن، اثر هنری حالت متفاوتی به خود میگیرد.
مدادرنگی های خوب
در تکنیکهای نقاشی با مداد رنگی میتوان تنها از سه رنگ اولیه استفاده کرد، یا تعداد رنگهای بیشتری را به کار برد. در بهترین حالت استفاده از مدادرنگی های پلی کروم جلوه ی کار را بسیار بالا می برد.
این مدادرنگی ها که بهترین مدادرنگی های موجود در بازار ایران و جهان به حساب می آیند در تمام تکنیک های مدادرنگی مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده از ” پودر کف دریا” نیز باعث از بین بردن و گرفتن چربی و لک های احتمالی می شود.
سبک های رایج مداد رنگی
سبکهای مختلفی برای کار با مداد رنگی وجود دارد، از جمله سبکهای زیر که دو سبک نخست در میان نقاشان رایجتر هستند.
شیوه خطی: در این شیوه اثر با استفاده از خطهایی در جهتهای مختلف شکل میگیرد. این خطها میتوانند کنارهم، روی هم، متقاطع و … باشند. هنرمند با تنظیم این خطها سایه روشن، درجات تیرگیروشنایی و کنتراستها را خلق میکند.
شیوه سایه پردازی: در این شیوه خطهایی که با مدادرنگی رسم میشوند کاملا برهمنهاده و محو میشوند تا رنگ آمیزی اثر پیوسته شود. به این ترتیب سایه-روشن، درجات تیرگی-روشنایی و حجمها شکل میگیرند.
سه شیوه: شیوه خراش، شیوه شیاراندازی و شیوه سفید کردن نیز از دیگر روش های این تکنیک به حساب می آید.
ترکیب مدادرنگی با وسایل دیگر
در نقاشی میتوان مدادرنگی را با دیگر وسایل نقاشی مانند آبرنگ، ایربراش و «ماژیک محو کن» ترکیب کرد. مداد آبرنگی نیز ابزار دیگری برای این کار است.
بعضی وقت ها موقع کار با مداد رنگی ، در قسمت هایی که لازم باشد روی رنگ های مداد رنگی را با پنبه یا نوک انگشت ویا هر وسیله دیگه ای می کشند تا رنگ ها داخل هم محو شوند که بیشتر برای پس زمینه ها استفاده می شود. البته خیلی از استادان با این کار موافق نیستند و ترجیح می دهند رنگ ها واضح و شفاف در کار خود نمایی کنند.
در این تکنیک ابتدا :
طرح را خیلی کمرنگ بامداد رنگی زرد روی مقوا می کشیم
سپس از رنگهای روشن شروع به رنگ آمیزی می کنیم
لازم به ذکر است که این تکنیک نیاز به حوصله زیاد دارد وباید مرحله به مرحله در آن جلو رفت تا رنگها زیبا کنار هم قرار بگیرند.
قسمت اول: نقاشی را یاد بگیریم
/انتهای متن/