اولویت مطالبات زنان از نگاه فعالان امور زنان
زهره الهیان، سجادی، شهلا میرگلوبیات، توران ولیمراد در گفتگوی اختصاصی با بهدخت
از اولویت های مطالبات و انتظارات جامعه زنان از رئیس جمهور آینده می گویند.
سرویس اجتماعی به دخت؛سمیه سمیعی/
بر کسی پوشیده نیست که انتخابات مهمترین شیوه بیان مشارکت مردمی در حوزه های سیاسی و اجتماعی ست و البته به تبع آن ها حوزه های اقتصادی و فرهنگی را نیز شامل می شود و این مهم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور ما بارها و بارها رخ داده است و انتخابات ریاست جمهوری یکی از این انتخاب هاست. در هر حال چند روزی بیش تر به انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده. انتخاباتی که به دنبال تعیین بالاترین مقام اجرایی کشور است.
در واقع رئیس جمهور از طریق گزینش مردمی و کسب اکثریت آرا انتخاب میشود و بر این اساس هر کاندیدایی تلاش می کند با بیان اهداف و برنامههای خود در حوزههای مختلف بتواند از سویی هم از خود و هم از برنامههایش دفاع کند و البته از سوی دیگر، آرای بیشتری را کسب نماید.
بر این اساس از آنجا که زنان نیمی از جامعه اند و مسائل مربوط به آن ها یکی از پرمخاطبترین و حساسترین مباحث در برنامههای هر نامزد ریاست جمهوری می تواند باشد و از طرفی زنان نیز به دلیل ارتقاء سطح آگاهی و شناخت حقوق و تکالیف شان بیش از گذشته به این گونه مسائل اهمیت میدهند، مطالبات این گروه از جامعه که بر گروه دیگر نیز اثرگذارند، می تواند در انتخاب فرد اصلح مؤثر واقع شود.
به طور کلی در حوزه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی مطالبات گوناگونی از سوی جامعه زنان مطرح می شود. برای مثال در خانواده، زن به دلیل نقشی که در حفظ و سالم سازی خانواده و در نتیجه جامعه دارد شاید بتوان گفت خواسته اصلی او ایفای درست حقوق اسلامی و عرفی و تکریم وی است.
همچنین در حوزه اقتصاد، زنان علیرغم توانمندیها و ظرفیتهایشان از بسیاری از مشاغل در سطوح بالای کشور خود را به حاشیه بردهاند و این شیوه احساس محرومیت، در قشر تحصیلکرده و توانمند زنان را ایجاد نموده است و در حوزه سیاسی ورود زنان به عنوان شهروندانی که از حقوق قانونی برای انتخاب کردن و انتخاب شدن برخورداند حائز اهمیت است.
و البته حوزه فرهنگی و اجتماعی که اثرگذاری و نقش زنان را نمی توان نادیده گرفت هر چند گاهی این مهم نیز به حاشیه کشیده می شود.
در هر حال در خصوص اهم مطالبات جامعه امروز زنان از رئیس جمهور آینده با چندتن از صاحب نظران و مسئولان این حوزه به گفت و گو نشستیم.
بکارگیری پتانسیل زنان در جهت پیشرفت و پیشبرد اهداف انقلاب و نظام
دکتر زهره الهیان نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی در این خصوص اظهار داشت: با توجه به اهمیت این موضوع کاندیداهای ریاست جمهوری باید هر کدام نگرش ها و برنامه های خود را در رابطه با جامعه زنان نیز در کنار باقی برنامه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود ارائه دهند تا جمعیت زنان بتوانند در رابطه با برنامه های کاندیداها قضاوت درستی داشته باشند. البته ناگفته نماند مباحث خانواده فراتر از بحث زنان است تا آنجا که اهمیت این مسئله بر می گردد به سلامت و آینده جامعه.
وی ادامه داد: همان طور که مقام معظم رهبری اشاره فرمودند موضوع خانواده باید اولویت درجه یک کشور باشد اما ازاین باب تا به حال ما در نطق ها و مصاحبه های کاندیدها شواهدی از طرح بحث خانواده و زنان را ندیده ایم و این یک نقیصه است که امیدواریم در مناظره هایی که به موضوعات فرهنگی پرداخته می شود موضوع خانواده و زنان هم که یکی از محورهای اصلی در حوزه فرهنگی و اجتماعی ست مورد توجه قرار گیرد.
الهیان تصریح کرد: در هر حال باید بگویم قاعدتاً به کارگیری پتانسیل بانوان در جهت پیشرقت و پیشبرد اهداف انقلاب و نظام می تواند از اولویت هایی باشد که مدنظر جامعه زنان است.
نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی در ادامه ضمن اشاره به وجود زنان متخصص و کارآمد کشورمان در عرصه های مختلف بیان داشت: امروز ما زنان متخصص و کارآمدی را داریم که به جایگاه های خوب علمی و مدیریتی دست یافته اند بنابراین باید از ظرفیت آن ها در اداره کشور و همان طور که پیش از این هم به آن اشاره کردم پیشبرد اهداف نظام بهره برد.
توجه به چالش های حقوقی خانواده و زنان
وی اضافه کرد: از طرف دیگر نیز در حوزه های مختلف از جمله حقوق زنان، کاندیداها باید برنامه ریژی کنند و چالش های حقوقی خانواده و زنان را مدنظر داشته باشند و البته در رابطه با موضوع کودکان و نوجوانان هم که بخش مهمی از موضوع خانواده هستند غفلت نورزند.
الهیان ادامه داد: مباحث اقتصادی و معیشتی مربوط به بخث خانواده و زنان هم باید مورد نظر واقع شود. بحث زنان سرپرست خانوار، اشتغال و مسکن آن ها و از طرفی به طور کل نقش زنان در اقتصاد که معمولاً به فراموشی سپرده می شود بسیار حائزاهمیت است. به طور کل نقش خانواده در اقتصاد، اقتصاد در خانواده و اقتصاد مردم مدار نباید از مدار توجه کاندیداها و در نهایت رئیس جمهور آینده خارج شود.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در پایان به برنامه ای پیشنهادی که با همکاری جمعی از متخصصان وصاحب نظران حوزه زنان تهیه شده اشاره کرد و گفت: مباحث مفصلی از حوزه زنان در قالب 19 بند پیشنهادی که توسط تیم تخصصی آماده شده در اختیار دکتر حدادعادل که در این دوره برای ریاست جمهوری کاندیده شده اند قرارگرفته که اماده برای ارائه در سطح افکار عمومی ست.
مهم ترین مطالبه؛ پیگیری مباحث فرهنگی ست
در ادامه با سجادی معاون خانواده مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به گفت و گویی کوتاه پرداختیم وی در این خصوص بیان داشت: بزرگ ترین مطالبه زنان امروز جامعه ما از رئیس جمهور آینده مباحث فرهنگی ست. چراکه مردم ما، دغدغه ی فرهنگ جامعه را دارند و اگر رئیس جمهور با حساسیت ویژه این مطلب را پیگیری کند مطمئناً آینده خوبی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: در واقع مهم ترین کار زیربنایی برای کشور بحث فرهنگی ست باید با توجه به شرایط کنونی جامعه فرهنگ جامعه اسلامی را ساماندهی کرد.
سجادی خاطر نشان کرد: قدر مسلم مسائل سیاسی رویکرد هر کدام از کاندیدهاست و برای بخش اقتصادی نیز هر کدام طرح هایی برای اجرا دارند، اما آنچه مهم تر است همان طور که گفتم بخش فرهنگ است اینکه ما دیدمان نسبت به خانواده چیست؟ نگرشمان در خصوص فعالیت های اجتماعی زنان چگونه است؟ و یا اینکه تربیت فرزندان به چه نحوی باشد؟ از جمله مواردی ست که فرهنگ جامعه را می سازد.
مغاون خانواده مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در چپایان تصریح کرد: درهر حال اینکه فیلم ها و بسته های فرهنگی که در کشور ساخته و تهیه می شود باید دارای چه ویژگی هایی باشد و یا اینکه رئیس جمهور آینده بحث عفاف و حجاب را چگونه کنترل و یا ساماندهی می کند از مباحث بسیار مهمی ست که جامعه امروز ما مطالبه خواهد کرد.
ارتقاء مرکز امور زنان ریاست جمهوری به معاونت
شهلا میرگلوبیات نماینده حال حاضر مجلس شورای اسلامی نیز در ارتباط با مهم ترین مطالبات جامعه زنان از رئیس جمهور آینده گفت: به عقیده من مهم ترین مطالبه امنیت زنان و کودکان است که این مهم شامل امنیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ست.
وی ادامه داد: به همین خاطر اگر رئیس جمهور معاون زن داشته باشد در امور زنان یعنی مرکز امور زنان و خانواده تبدیل به معاونت شود می تواند بسیار کمک کننده باشد چراکه مطمئناً این مطالبات را بهتر و مداوم تر پیگیری کرده و حتی قوانینی را که مصوب شده اما اجرا نشده را به اجرا در بیاورد.
رفع ظلم و تبعیض از زنان
توران ولی مراد کارشناس جامعه شناسی و عضو ائتلاف اسلامی زنان نیز از دیگر کارشناسان حوزه زنان است که در گفت وگو با به دخت بیان داشت: اساساً آنچه که در حال حاضر ودر طول تاریخ تعیین می کند که مطالبات زنان چیست و باید چطور مطرح شود در واقع عملکرد مسئولین و تصویری ست که در پیش رو ترسیم می کنند و این امر بخشی از مطالبات را مشخص می کند.
وی ادامه داد: منظور من این است که یک سری اصول و مبناها وجود دارد که مطالبات را به طور کلی مشخص می کند و یکسری واقعیت های موجود که به طور جزیی تر مطرح است و اصولی که مطالبات زنان را از نظام جمهوری اسلامی مطالبه می کند چیزی جدا از جمهوری اسلامی نیست.
ولی مراد اضافه کرد: توضیح این مطلب این است که وقتی می گوییم جامعه، اسلامی ست یعنی در بعد اجتماعی مشخصه آن اقامه برای اجرای عدالت است و اسلام منهای عدالت تعریف نمی شود. عدالت درواقع در بعد اجتماعی جوهره اسلام است و حال برای اینکه عدالت اجرا شود رفع ظلم و تبعیض پیش فرض آن است و یا می توان گفت مقدمه آن است پس مطالبات زنان به طور خاص می شود رفع ظلم و تبعیض از زنان.
عضو ائتلاف اسلامی زنان در ادامه خاطر نشان کرد: این می شود مطالبه از یک جامعه اسلامی آن وقت خود به خود بحث تبعیض و رفع موانع، مشکلات و مسائل زنان هم مطرح می شود. پس رفع تبعیض، رفع موانع و مشکلات به طور خاص می شود مطالبات زنان. از سوی دیگر وقتی می گوییم نظام ما مردم سالاری دینی ست یعنی جمهوری اسلامی، مشخصه جامعه مردم سالار هم باید مدنظر ما باشد.
وی تصریح کرد: یعنی زنان توانی پیدا کنند که به طور آزاد صحبت کنند یعنی بیان آزاد. چون آزادی از شاخصه های نظام مردم سالار است و اینکه آزادانه نقش داشته باشند در تعیین سرنوشت خودشان و جامعه شان و این امکانات وابزارها باید فراهم شود. به تعبیر دیگر در جامعه مردم سالار تمام آدم ها به لحاظ حقوق انسانی با هم برابرند پس این برابری باید به صحنه عمل بیاید.
ولی مراد ضمن اشاره به این مطلب که در تعبیر اسلامی هم زن و مرد نفس واحده هستند ادامه داد: جدای از این مطلب زن و مرد در هویت انسانی با هم برابرند پس در جمهوری اسلامی زن و مرد به لحاظ حقوق انسانی و هویت انسانی باید برابر باشند حال آیا در جامعه ما اینگونه است؟ خیر.
باید تغییر نگرش نسبت به زنان رخ دهد
این فعال حوزه زنان اظهار داشت: زنان در جایگاه فرودست دیده می شوند. ظلم ها و تبعیض هایی به زنان به دلیل زن بودن روا می شود. شاید در تفکرات و تصورات و بیاناتشان بگویند تمام امکاناتی که برای مردان هست برای زنان هم هست اما این دروغ است چراکه به مشکل دیگری می رسیم و آن نگرش و باور نسبت به زنان است. نگرش ها و باورها نسبت به زن در حال حاضر با نگرش و باور انقلاب اسلامی در تعارض است.
وی اضافه کرد: در نگاه انقلاب اسلامی و اسلام به زن، زن یک انسان مستقل و انتخاب گر است یعنی حق انتخاب دارد و مستقل است اما در سیستم ما مردانی که در قدرت هستند زنان را محتاج قیم می بینند و قتی این اتفاق می افتد هم استقلال را از زن می گیرند و هم انتخاب گری را، به طور مثال این امر را در مطرح کردن طرحی می بینیم که به دختران زیر 40 سال بی اذن ولی گذرنامه نمی دهند. در واقع هر جیزی که به عنوان قانون برای شهروندان مطرح می شود باید برای همه باشد نمی شود دختران و پسران را از هم جدا کرد.
حضور زنان در مراکز تصمیم گیری و تصمیم ساز
ولی مراد ادامه داد: نگرشی که نسبت به زنان وجود دارد زنان رافرودست می داند عملکرد دولت های ما در این سی و چند سال این امر را نشان داده است. در این سی و چند سال زنانمان به دلیل تحصیلات و توانمندی های اقتصادی جلو آمده اند و رشد کرده اند اما چرا به همین نسبت در مراکز تصمیم گیری و تصمیم ساز جلو نیامده اند و حضور نداشته اند این نشان می دهد که زنان به جرم زن بودن از این مراکز به دور بوده اند.
وی ضمن اشاره به این مطلب که مردانی که در قدرت هستند زمانی که می خواهند افرادی را برای مراکز تصمیم گیری و تصمیم ساز انتخاب کنند خیلی انحصار طلبانه و مردسالار زنان را کنار گذاشته اند و می گذارند تصریح کرد: همه این چند سال همین طور بوده یعنی درست بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با اینکه زنان هم نقش خود را در انقلاب ایفا کرده اند و هم در هشت سال دفاع مقدس و هم در تثبیت نظام اما یک سقف شیشه ای و نادیدنی که نگرش های غلط نسبت به زنان است همیشه وجود داشته است.
این فعال حوزه زنان خاطر نشان کرد: درنگرش اسلامی و تاریخ اسلام زنانی که توانمند هستند جلو هستند یعنی فرصت دارند توانمندی هایشان را به معرض عمل بگذارند اما ما در سیاستگذاری، قانون گذاری، برنامه ریزی و اجرا فرصت ها را از زنان به دلیل زن بودن می گیرند و این امر طی چند سال اخیر شدت یافته است. طبق برنامه هایی که اجرا می شود و حرف هایی که زده می شود می خواهند زنان را سوق دهند به عرصه های خصوصی تر و فرصت و عوامل توانمندی را از زنان بگیرند.
ولی مراد ادامه داد: به بیان دیگر فرصت های اشتغال و تحصیل را برای زنان محدود می کنند. ما اگر می گوییم زنان در پست های تصمیم گیر و تصمیم ساز حضور پیدا کنند شعار نیست بلکه زنان این توانایی و لیاقت را دارند وقتی که زنی شایسته یک مقام و پستی هست چرا نباید به دلیل زن بودن به آن دست یابد.
ارائه یک الگوی اسلامی از زن
عضو ائتلاف اسلامی زنان اضافه کرد: تصویری که از جامعه اسلامی به دختران، زنان و دنیا می خواهیم بدهیم بر اساس تعریفی ست که از زن به جامعه می دهیم زمانی که زنان را از گرفتن پست های مؤثر و تصمیم ساز محروم کنیم در واقع یک الگوی عملی را ارائه داده ایم که زنان به مراکز تصمیم گیری و تصمیم ساز راه نیابند آن وقت مطرح می کنند چرا مشکلات و کشمکش ها در خانواده ها زیاد شده است؟ به این دلیل که شما به جامعه درس می دهید که تصمیم سازی را به زنان ندهید.
سلامت و امنیت؛ خواست دیگر جامعه زنان
وی در ادامه گفت: به طور خلاصه خواسته زنان رفع تبعیض است و البته سلامت و امنیت زنان هم به لحاظ هویت فردی و هم به لحاظ حضور در خانواده و جامعه. سلامت و امنیتشان در تمام ابعاد جسمی، جنسی، روانی، عاطفی و احساسی، روابط بین فردی، مسائل حقوقی و مسائل اقتصادی و اجتماعی تأمین شود.
ضدیت و تقابل با خشونت
ولی مراد در پایان خاطر نشان کرد: و البته ناگفته نماند زمانی که از سلامت و امنیت حرف می زنیم خودبه خود مسئله ضدیت و تقابل با خشونت مطرح می شود یعنی خشونت از تمام زنان برداشته و رفع شود. رفع خشونت هم زیر مجموعه نظام مردم سالار است و هم زیرمجموعه نظام اسلامی یعنی تا دولتی این موضوعات به عنوان هدف اصلیش در زمینه زنان قرار نگیرد به مسیر درستی نرفته است این ها مطالبات زنان است.
در هر حال زنان اجتماع امروز و فردای ما ضرورت حضور را با تطبيق مسائل ناب اسلامي جهت حضوري مؤثر به نمايش درمی آوردند به امید روزی که این حضور را به فراموشی نسپریم و به دنبال اجرای مطالبات آن ها باشیم.
/انتهای متن/