زعفران خوش آب و رنگ و این همه خاصیت
سرسفره ما ایرانی ها، مخصوصا در مهمانی ها، برنج زعفرانی از چشم نوازترین منظره هاست که وقتی با عطر این ادویه همراه می شود، حسابی اشتهای مهمانان را باز می کند.
زعفران را همه با عطر عالی و رنگ زیبایش می شناسند که وظیفه دارد به غذاها طعم و عطر و رنگی فوق العاده بدهد. اما شاید خیلی از ما ندانیم که این گیاه گران قیمت کلی هم خواص دارویی دارد.
گیاه زعفران
زعفران این گیاه گلدار کوچک به خاطر خواص دارویی و رنگ و عطری که دارد، یکی از ارزشمندترین و گران ترین ادویه های شناخته شده در سراسر جهان است. خوب است خاصیت ها وهم ضررهای زعفران را از دیدگاه طب سنتی بهتر بشناسید.
زعفران گیاهی است با ارتفاع تقریبا 30 سانتیمتر که دارای برگ های دراز و سبز مانند تره است. ساقه زیرزمینی آن از دو پیاز تشکیل می شود .
این پیازها سخت و مدور و گوشتدار و پوشیده از غشای نازک قهوه ای رنگ است. گل های زعفران ارغوانی ، منظم و شامل لوله ای دراز است که به سه گلبرگ و کاسبرگ منتهی می شود .
زعفران خیلی مرغوب قسمت کلاله گل یعنی قسمت انتهایی خامه است و میله خامه ، زعفران درجه دو و نامرغوب را تشکیل می دهد .
خواص دارویی زعفران
زعفران بخاطر خواص زیادش مصارف دارویی مهمی دارد . از جمله :
- مهمترین خاصیت زعفران درمان افسردگی می باشد .
- خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود.
- اثر مسکن درد دارد.
- قاعده آور است .
- باعث تحریک اعصاب می شود.
- خون ساز است و گردش خون را آسان می کند.
- خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد .
- قوای جنسی را تقویت می کند.
- کبد را تصفیه و قوی می سازد.
- سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت دارد.
- کلیه و مثانه را پاک می کند.
- آرام بخش و خواب آور است.
- ضد تشنج است.
- گازمعده را برطرف می کند.
- ادرارآور است.
- قوهی بینایی را تقویت می کند.
- به درمان آرتریت (التهاب مفاصل) کمک میکند.
- سلامت مغز را ارتقا میدهد.
- شفافیت پوست را افزایش میدهد.
- زخم و جای زخم را بهبود میبخشد.
چه افرادی نباید زعفران بخورند
مصرف روزانه یک تا سه گرم زعفران بهعنوان حد مجاز مصرف این گیاه دارویی شناخته میشود و افرادی که تمایل به مصرف بیشتر این گیاه خوش آب و رنگ را دارند، باید حتما تحت نظارت پزشک یا درمانگر خود آن را مصرف کنند.
با این وجود برخی از افراد هستند که حتی مصرف مقدار مجاز زعفران برای آنها مضر است.این افراد عبارتند از:
- چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر دارد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند؛ چون ممکن است باعث سقط جنین شود.
- افرادی که با مشکل تعریق کف دست روبرو هستند باید از مصرف زعفران پرهیز کنند یا مقدار آن را به حداقل برسانند؛ چون مصرف زعفران تعریق کف دست این افراد را بیشتر میکند.
- این ادویه اشتها آور بوده و مصرف مداوم آن منجر به افزایش وزن میشود. بنابراین مصرف زعفران به افرادی که چاق بوده یا دچار اضافه وزن هستند، به هیچوجه توصیه نمیشود.
- افرادی که با مصرف زعفران بیشتر از حد مجازبا علائمی مثل تهوع، استفراغ، درد شکم و خونریزی در مدفوع روبرو میشوند. این افراد علاوه بر این افزایش ضربان قلب را نیز تجربه میکنند که در این حالت بهتر است فورا با پزشک خود تماس بگیرند.
/انتهای متن/