خرما در سفره افطار ، خوشمزه و پر خاصیت

خرما از بهترین خوراکی های ایام ماه رمضان است برای سفره افطاری. خوب است مخصوصا در این روزها با خواص فراوان این میوه خوشمزه و مقوی بیشتر آشنا شویم.

0

زهره سرخوش/

خرما گیاهی است که میوه خوراکی، هسته ای سخت ، پوست نازک و طعمی شیرین دارد. طبع خرما گرم و خشک است.

خرما یکی از میوه‌هایی است که بخاطر مواد غذایی متنوع و مفیدی که دارد، باید در رژیم غذایی هر فردی قرار بگیرد. مخصوصا قند طبیعی خرما به انرژی رسانی سریع آن به بدن خیلی کمک می‌کند.


خواص خرما

مواد غذایی که در خرما هست و اثرات این مواد بر بدن بسیار زیاد و جالب است:

  • فسفری که در خرما وجود دارد باعث سر زنده نگاه داشتن سلول های عصبی می شود.
  • خرما به دلیل داشتن قند طبیعی به راحتی بر روی حافظه کوتاه مدت مغز تاثیر می‌گذارد و برای فعالیت خوب مغز مفید است.
  • خرما برایرفع کمبود آهن بدن بسیار مفید است.
  • به خاطر وجود ویتامین B خرما میوه خوبی برای تعادل اعصاب و نیز باعث رشد محسوب می شود.
  • پتاسیم موجود در خرما برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است .
  • خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات مفید است.
  • خرمامقدار زیادی فولات یا همان اسیدفولیک به بدن می رساند که برای خون رسانی به بدن لازم است.( زنان هنگام بارداری علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف می کنند.)
  • ویتامین C خرما برای جلوگیری از بیماری های خطرناک خونریزی دهنده یا همان اسکوربوت لازم است
  • خرما بخاطر قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین های ضروری که دارد، در مقابله با کمبود وزن کمک مؤثری است. 


ارزش غذایی خرما

خرما سرشار از انواع ویتامین‌ ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن است.

خرما میوه‌ ایست که علاوه بر طعم خوب و ارزش غذایی بالا، بخاطر شیرینی که دارد، در بسیاری از غذاها و شیرینی‌ ها بکار می‌رود.

  • استفاده از دو تا سه خرما می‌تواند جانشین میوه باشد.
  • می‌توان برای تهیه کیک و شیرینی از خرما استفاده کرد که ضرر کمتری نسبت به شیرینی های معمولی دارد.
  • به جای قند و شکر ازخرما برای نوشیدن چای می توان استفاده کنید.

      – برای تقویت نیروی جسمانی خرما را در شیر تازه خیس کرده کمی دارچین بزنید و به عنوان صبحانه بخورید و سپس دوباره کمی شیر بخورید( برای گرم مزاجان زیاد خوب نیست)

– مصرف خرما با شیر و ماست  جلوی گرسنگی و تشنگی را می‌گیرد.

–  به خاطر داشتن  ویتامین B  خرما میوه خوبی برای تعادل اعصاب و نیز باعث رشد است.

– خرما  برای کمبود آهن بسیار مفید است.

– در آشپزی و شیرینی‌پزی نیز به جای شکر می‌توانید از خرما استفاده کنید.

– ورزشکاران که فعالیت زیاد دارند، می‌توانند در عصرانه خود از خرما  استفاده کنند.

– با مصرف خرما می‌توان احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان را کاهش داد. عصاره خرما با جلوگیری از رشد میکروب عامل پوسیدگی دندان، احتمال ابتلا به این عارضه را کاهش می‌دهد.

–  خرما که میزان قند خون بدن را کنترل می کند، به بیماران دیابتی توصیه می شود. البته چون خودش دارای قند زیادی است،‌ پس کسانی که بیماری قند دارند، در مصرفش نباید زیاده روی کنند.

– فیبر موجود در خرما برای بهبود عملکرد سیستم گوارش و هضم و دفع مواد غذایی مفید است.

– برای خواب راحت و با آرامش می‌توانید قبل از خواب یک عدد خرما و یک لیوان شیر گرم میل کنید.

–  مصرف منظم خرما، به رشد باکتری مفید در روده ها کمک می کند.

خواص دارویی خرما

خرما به عنوان یک میوه ضمن اینکه مقوی است، ارزش دارویی هم دارد:

  • گنجاندن خرما به رژیم غذایی روزانه، مشکل کاهش وزن را از بین می برد.
  • به طور طبیعیسیستم دفاعی بدن را تقویت می کند.
  • برای درمان اسهال و اختلالات روده‌ای مفید است.
  • در کاهش چربی‌های خون موثر است.
  • به دلیل اثرات بازدارنده در رشد باکتری عامل پوسیدگی دندان، دردرمان و هم پیشگیری از بروز این عارضه موثر است.
  • خرمایی که شب در آب خیس شده و صبح مصرف شود، برایقلب های ضعیف مفید است، اگر این کار را دو بار در هفته انجام دهید به تقویت قلب خود کمک کرده اید.
  • مصرف خرمای له شده که به مدت ۲۴ ساعت خیس خورده باشد برای قلب مفید است. کسانی هم که درد کمر یا درد مفاصل دارند می توانند از این شربت استفاده کنند.
  • برای رفع خشونت و نرم کردن سینه ۵۰ گرمخرما در ۱۰۰۰ گرم آب جوشانده صاف نموده روزی ۲ تا ۳ استکان بخورید. ضمنا این شربت برای تقویت کلیه هم مفید است. (مفید برای افراد سرد مزاج )
  • خوردن خرما با شنبلیله برای درمان سنگ مثانه مفید است.
  • دمکرده هسته خرما هم برای خرد کردن سنگ مثانه خوب است که البته چون این دمکرده بسیار قابض است، کسانی که یبوست دارند سعی کنند همراه آن  از آن از غذاهای ساده و ملین استفاده کنند.
  • خرما طبیعتی ملین دارد، به این معنا که برای رفع یبوست و درمان آن کاربرد دارد.

برای این منظور، ‌خرما را شب قبل در آب ولرم خیس کنید و صبح روز بعد آبی که خرما در آن خیس خورده را میل کنید. با تکرار این کار، قطعا یبوست مزمن درمان خواهد شد.

خرما برای درمان سرطان معده مفید است.

– خاصیت رونده آن برای بیماران یبوستی مفید است.

–  پتاسیم موجود در این میوه برای مهارکردن اسهال موثر است.

  • خرمادارای نیکوتین فراوان است و می‌تواند در درمان اختلالات روده‌ای مفید باشد.
  • مصرف منظم و توصیه شده خرماهای رسیده، در رژیم غذایی، به کنترل درد و ناراحتی‌های ناشی از سرطان شکمی کمک می‌کند.
  • خرما، داروی طبیعی محرک جنسی است. مصرف منظم خرما همراه با شیر بز، عسل و پودر هل به بهبود ضعف جنسی و نیز نازایی کمک می‌کند.

– خرمای رسیده منبع خوبی از پتاسیم است و پتاسیم به عنوان دارو، می‌تواند اسهال را کنترل کند.

–  افرادی که دارای اختلالات روده‌ای مزمن هستند با مصرف منظم خرما، می‌توانند به رشد باکتری‌های مفید در روده کمک کنند و دارای سیستم هاضمه سالمی شوند.

– آهن موجود در خرما در پیشگیری از بروز بیماری فقر آهن موثر است.

  • می تواند کمک به بهبود بیماری ‌های قلبی-عروقی باشد(با مصرف محدود)
  • درمان موثری برای ناراحتی های روده ای به حساب می آید.
  • دارای مقدار قابل توجهی ویتامین A و بتاکاروتن است که از بروز بیماری‌های عفونی پیشگیری می‌کند.
  • مصرف مرتب خرما ناراحتی های روده ای را رفع می کند، سوزش سردل را از بین می برد. مصرف خرما پس از وعده غذایی مشکل اسیدیته را کنترل می کند.

موارد احتیاطی در مصرف خرما

نباید در مصرف خرما زیاده روی کرد، چرا که مصرف زیاد آن می تواند این ضررها را داشته باشد:

-خوردن خرمای زیاد موجب آسیب به کبد و طحال، افزایش فشارخون، جوش دهان و پوسیدگی دندان ها می شود.

– خرما بخاطر قند درکسانی که لوزالمعده حساس یا سابقه بیماری قند در خانواده دارند،‌ باید کم و با احتیاط مصرف شود.

 -خوردن خرما برای دیابتی‌ ها، روزانه ۲ عدد بیشتر توصیه نمی شود.

– افراد مبتلا به سندرم متابولیک، بیماری‌ های قلبی و عروقی و تبخال بهتر است خرما را در اندازه کم استفاده کنند. 

– خرما برای افراد مبتلا به عارضه تبخال مناسب نیست زیرا خرما قند خون را بالا می‌ برد و ویروس‌های تبخال در رشد خود از قند موجود در خرما استفاده می‌کنند.

/انتهای متن/

درج نظر