افطاری و سحری چه بخوریم؟
اگر روزه قرار است درست و بهینه غذا خوردن باشد، پس باید در خوردن مواد غذایی در هنگام افطار و سحر مراقبت و دقت کافی داشت. سالم سازی بدن در گروی درست خوردن این دو وعده در ماه رمضان است.
مهناز فولادوند/
جالب است که بدانیم در وعده های غذایی ماه رمضان یعنی افطار و سحری دقیقا وعده های ضروری و مفید برای بدن لحاظ شده است. منتها باید برای رعایت بهداشت روزه داری برای هر کدام از این وعده ها باید ها و نبایدهایی را مراعات کرد.
افطاری با شیرینی طبیعی، بهترین است
برای شروع افطاری و باز کردن روزه ، همان طورکه در دستورات دینی ما سفارش شده، حتما روزه خود را با نوشیدنی های گرم مثل آب یا شیر به همراه خرما یا کشمش … باز کنیم و از خوردن شیرینی های مصنوعی چون زولبیا و بامیه و قند و شکر جدا خودداری شود، تا از عوارض جدی آن جلوگیری به عمل آید.
در سال 1984 کشف جدیدی در عالم پزشکی صورت گرفت که به همین سبب به کاشف آن جایزه نوبل اهدا شد.
مطابق این تحقیق معلوم گردید کبد انسان از اسید استیک، کلسترول می سازد و مستقیما آن را تحویل خون می دهد.
دکتر یودکین طبیب و محقق انگلیسی، از این کشف چنین نتیجه گرفت که:
” انسان هر چه کمتر غذا بخورد، طبعا میزان کلسترول خونش کمتر است و این قند و شکر تصفیه شده است که بیش از همه اسید استیک ایجاد می کند که به طور غیر مستقیم کلسترول را در جدار رگ ها رسوب می دهد. از این رو اگر به عنوان افطاری، قند و شکر و یا نقل (و شیرینی های غیر طبیعی) به معده خالی مسلمانان رسانیده شود، گام موثری در راه پیشرفت آن ها به سوی بیماری های عروق و قلب برداشته شده است.”
بر همین اساس بوده، که خالق مهربان در این مورد هم به کمک ما آمده و در درجه اول خرما و کشمش را برای افطاری توصیه نموده است. چرا که این دو هم طبیعی هستند و هم قند از دست رفته بدن را به بهترین و سالم ترین وجه جبران می کند. و در ضمن خواص ضد سرطانی این دو شیرینی طبیعی بر کسی پوشیده نیست.
غذای خام عالی است
دیگر این که افطار را با غذای خام شروع کنید. که تاثیر فوق العاده ای در متابولیسم و سالم سازی بدن دارد.
پس در فصل تابستان و مناسب با آب و هوای فصل و منطقه مناسب ترین خوراکی های افطار روزه داران عزیز می تواند بدین گونه باشد:
- استفاده از خرما و یا کشمش به همراه آب یا شیر گرم
- همچنین استفاده از غذای خام، میوه جات تازه فصل، انواع سبزیجات تازه به جهت جبران آب از دست رفته و رسانیدن انواع املاح مفید دیگر به بدن ، از جمله ویتامین C
- به جهت جلوگیری از گرما زدگی و کمبود آب بدن، مصرف مقدار کافی نمک طبیعی(نمک دریا ، سنگ نمک معدنی) مفید است. سدیم و کلر دو عنصر موجود در نمک برای توازن و تعدیل دخل و خرج آب بدن لازمند و نمی گذارند آب زیادی بدن تبخیر شود، بخصوص برای کسانی که فعالیت بدنی زیاد یا سنگین دارند . ( به هیچ وجه نمک تصفیه شده نخورید.)
- استفاده از تخم شربتی، بدین صورت که شما می توانید با آب لیموترش تازه و تخم شربتی یک نوشیدنی ساده و سالم تهیه کنید که سرشار از ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آنتی اکسیدان ها است. این نوشیدنی باعث ایجاد احساس سیری و تنظیم میزان قند خون می شود. مصرف منظم این نوشیدنی به دلیل دارا بودن مواد مغذی و آنتی اکسیدان فراوان، پیری زودهنگام را از شما دور کرده و به تناسب اندام تان نیز کمک می کند. ترکیب این مواد برای سلامتی و زیبایی خانم ها فوق العاده است.
طرز تهیه ی شربت آب لیموترش و تخم شربتی
بعد از آشنایی اولیه با خواص ترکیبات این نوشیدنی و اثرات آن ها زمان آن رسیده است که با روش ساده تهیه این نوشیدنی بیشتر آشنا شوید.
مواد لازم برای این منظور عبارتند از :
تخم شربتی : 5 گرم
آب: 5/1 لیوان معادل 300 میلی لیتر
لیموترش: یک عدد
عسل: یک قاشق غذاخوری
کافی است که این مواد را با هم دیگر مخلوط کنیم تا یک شربت خوشمزه و مفید برای افطاری تان به دست آید.
خوراکی های مناسب دیگر
برای افطاری و سحری شما توصیه های خوب دیگری هم هست:
استفاده از عرق و یا دم نوش نعنا به همراه عسل
استفاده از بیدمشک و انواع شربت های مناسب فصل به همراه عسل
استفاده از شربت لیمو و عسل
از غذاهای گوشتی و چرب و سنگین حتی الامکان پرهیز شود.
از خوردن غذاهای پرچرب در هر دو وعده افطار و سحر پرهیز شود .
برای مقابله با یبوست، که برای بعضی از افراد ممکن است در این مواقع ایجاد شود، استفاده از انجیر خیس خورده در آب در آغاز افطاری سودمند است.
استفاده از سوپ و آش های رقیق
استفاده از حبوبات بویژه نخود در رژیم غذایی این ایام
استفاده کمتر از چای ، زیرا به علت مدر بودن آن، آب و املاح بدن را به سرعت خارج می کند.
منابع:
طب الرضا از امام رضا علیه السلام
کتاب اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، تالیف دکتر سید رضا پاک نژاد
کتاب چای درمانی ، تالیف حیدر احمدی زارع
مقاله تخم شربتی، از تبیان
/انتهای متن/