با رژیم غذایی به جنگ حساسیت های بهاری بروید
یکی از شایع ترین مشکلات در فصل بهار، حساسیت ها و الرژی های خاص این فصل است. طب اسلامی برایی پیشگیری از این نوع مشکلات توصیه های عملی خوبی دارد.
مهناز فولادوند/
افرادی که عموما با آغاز فصل بهار دچار حساسیتها و آلرژیهای فصلی میشوند، با رعایت نکات و تدابیری که در متون طب سنتی اسلامی به آن اشاره شده، میتوانند از ابتلا به این بیماریها در این فصل پیشگیری کنند. این افراد با نزدیک شدن بهار میتوانند به رعایت یک رژیم غذایی ساده بهمدت سه روز از ابتلا به آلرژیها و حساسیتهای فصل بهار پیشگیری کنند.
مشخصا این افراد باید بهمدت سه روز تنها از ماءالشعیری که بهصورت سنتی و بدون استفاده از موادشیمیایی و نگهدارنده تهیه شده، استفاده کنند و نباید از ماده غذایی دیگری استفاده کنند. پس از اتمام این رژیم غذایی سه روزه نیز بیمار باید از سبزیهای پخته شده، بدون ادویه و کم حجم بهعنوان غذا استفاده کند.
درمان خارش گلو
در بسیاری از حساسیتها، فرد مبتلا به آلرژی از خارش گلوی خود شکایت دارد. گاهی این خارش به حدی تشدید میشود که صبر و طاقت فرد را از او گرفته و او را کلافه میکند.
درمانگران طب سنتی برای درمان این عارضه از جوشاندهای گیاهی استفاده میکنند و نوشیدن آن را یک بار در روز به بیماران توصیه می نمایند.
برای تهیه این جوشانده لازم است چند گرم گل بنفشه و شکرتیغال را در دو لیوان آب ریخته و روی حرارت ملایم بجوشانیم تا یک لیوان آن باقی بماند. دمنوش باقی مانده را صاف کرده و شب پیش از خواب میل کنید اما در افرادی که خارش گلویشان خیلی زیاد است و باعث میشود از برنامههای روزانه خود باز بمانند.
توصیه شده علاوه بر شب، صبح بعد از بیدارشدن از خواب یک لیوان دیگر از این دمنوش گیاهی بنوشند.
درمان عطسه بهاره با روغن بنفشه
درمانگران طب سنتی برای درمان عطسههای ناشی از آلرژی و حساسیت فصلی، استفاده از روغن بنفشه و بادام را به بیمارانشان توصیه میکنند. این درمانگران به بیمارانشان که از دست عطسههای بیوقفه کلافه میشوند توصیه میکنند روزی دوبار، یک قطره از روغن بنفشه را درون حفرههای بینی خود بچکانند. علاوه براین با استفاده از همین روغن، پیشانی خود را نیز ماساژ دهند. این کار موجب میشود از شدت عطسهها کم شده و در مواردی نیز بهطور کامل برطرف شود. در کنار استفاده از روغن بنفشه، پرهیز غذایی نیز یکی دیگر از راهکارهای برطرف کردن عطسههای فصلی است. درمانگران به بیمارانشان توصیه میکنند از خوردن انواع ادویه، غذاهای سرخ کردنی، شکلات و قهوه در فصل بهار پرهیز کنند و مصرف آنها را به حداقل برسانند.
به جای آب، عرق شاهتره بنوشید
بهترین رژیم غذایی در فصل بهار برای کودکان و تقویت سیستم ایمنی و قوای جسمی آنها خوردن سوپ جو، ماءالشعیر طبیعی، چلو گشنیز با گوشت جوجه خروس است.
در متون طب سنتی، توصیه شده به کودکان در این فصل، کمتر گوشت قرمز بدهیم و بیشتر آنها را به خوردن گوشت جوجه خروس که لطیف و زود هضم است و فضولات کمتری در بدن باقی میگذارد، تشویق کنیم. همچنین توصیه شده در این فصل به جای آب، عرق کاسنی، عرق خرفه یا عرق شاهتره بنوشیم یا به فرزندانمان بدهیم.
سبزی های فصل و سبزی های صحرایی
یکی از بهترین وعدههای غذایی برای افرادی که به شیوههای ذکر شده امکان پاکسازی ندارند، مصرف موادغذایی سبک، غذاها و مواد خوراکی است که خاصیت غذایی کمتری دارند. برای مثال مصرف انواع سبزی وحبوبات در وعدههای غذایی از جمله بهترین و مفیدترین غذاها محسوب میشود. بنابراین بهتر است برای تهیه غذا بهویژه در دو وعده ناهار و شام از سبزیهای فصل و سبزیهای صحرایی استفاده شود. برای تهیه خوراک، آش و انواع بورانی میتوان از سبزیهای تازه و با طراوت استفاده کرد.
غذاهای مناسب فروردین
درمانگران و قدمای طب سنتی در متون طب سنتی ایران از غذاهایی مانند آش، بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، کاهو سکنجبین، سمنو، آش شبدر و قره قروت بهعنوان بهترین و سبکترین غذاهای ایرانی که انرژی و ویتامین زیاد و از طرفی خاصیت غذایی کمتری دارند برای فصل بهار نام میبرند. به اعتقاد درمانگران طب سنتی مصرف این غذاها موجب پاکسازی خون و تقویت اعصاب و قوای بدن میشود.
از طرفی مصرف حبوبات فصل بهار مانند ماش، نخود فرنگی و جو نیز توسط حکمای طب سنتی ایران توصیه شده است. نوشیدن آب ماست، آب دوغ و ماءالشعیر سنتی که افزودنیهای شیمیایی نداشته باشد نیز برای پاکسازی خون و تقویت کبد در فصل بهار بسیار مناسب است.
کنترل بیماریهای ویروسی در کودکان
از آنجا که بدن کودکان در مقایسه با بزرگسالان سیستم ایمنی و مزاج ضعیفتری دارد، بنابراین پاکسازی بهاره در آنها ضرورت بیشتری پیدا میکند. چرا که رعایت این پاکسازی و حفظ نکات و تدابیر طب سنتی ویژه فصل بهار به آنها کمک میکند در مجاورت افراد مبتلا به بیماریهای ویروسی مثل آبله مرغان، اوریون، سرخک و سرخجه یا بیمار نشوند یا اگر بیمار شدند، یک بیماری سبک و کم دردسر را پشت سر بگذارند.
علاوه بر این، متخصصان و درمانگران طب سنتی به والدین توصیه میکنند در این فصل به کودکانشان غذاهای پرادویه ندهند و تا ممکن است از مصرف ترشی و غذاهای محرک و خوراکیهایی که طبع آنها سرد است، دور نگهدارند.
تسکین خارش پوست با خرفه
گیاه خرفه یکی دیگر از سبزیهای فصل بهار است که خواص بسیار زیادی دارد. از جمله خواص این گیاه دارویی به اثرات تصفیه کنندگی خون از فضولات و مواد زائد بهویژه مواد صفراوی زائد میتوان اشاره کرد. درمانگران طب سنتی معتقدند خوردن این سبزی بهعنوان سبزی خوردن در وعدههای غذایی، تاثیر بسیار زیادی در درمان خارشهای فصل بهار و از بین رفتن تلخی دهان در این فصل دارد. نوشیدن آب این سبزی نیز در کاهش عوارض و خارشهای ناشی از حساسیتهای فصلی بسیار مؤثر است.
سفر به مناطق معتدل بهتر است
با تغییراتی که بهدلیل تغییر شرایط آب و هوایی در آستانه فصل بهار در طبیعت و بدن انسان بهوجود میآید، بدن انسان مستعد ابتلا به بیماریهای مختلف میشود. علاوهبراین، عوامل دیگری نیز وجود دارند که موجب بروز بیماریها در آستانه فصل بهار میشود.
تعطیلات فصل بهار، فرصتی برای خانوادهها بهوجود میآورد که به واسطه آن میتوانند به شهرها و سرزمینهای مختلف مسافرت کنند. این تغییر مکان، استفاده از موادغذایی در رستورانهای بین مسیر و مصرف تنقلات، خوراکی یا آب غیربهداشتی همگی از جمله عواملی است که ممکن است علاوه بر علائم تغییر فصل، در ابتلا به بیماریها مؤثر باشد.
در متون طب سنتی به این نکته اشاره شده که در فصل بهار، بهتر است مردم به مناطق و سرزمینهای معتدل سفر کنند و از سفر کردن به مناطق سرد و گرم پرهیز کنند چرا که سفر به این نقاط، موجب تشدید فعالیت عوامل بیماری زا و ابتلا به بیماریها میشود.
دانستنی های مسافرت در فصل بهار
پیش از آنکه راهی سفر شوید سعی کنید شهرهایی با آب و هوای معتدل برای مسافرت انتخاب کنید، شهرهایی که در کوهپایه آنها بتوانید از گیاهان دارویی مثل خرفه، کاسنی و دیگر گیاهان دارویی صحرایی بهرهمند شوید. درصورتی که با این گیاهان آشنایی ندارید بهتر است از مردم بومی آن منطقه کمک بگیرید.
درمانگران طب سنتی معتقدند نوشیدن روزانه مخلوطی از آب گیاهان و سبزیهای صحرایی در فصل بهار، تاثیر بسیاری در مقاومسازی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای فصل بهار دارد.
درمانگران توصیه میکنند در این فصل درصورتی که با خوردن میوهای، احساس سنگینی، خشکی دهان و پوست و حتی بادگلو زدن داشتید، دیگر آن میوه را مصرف نکنید. در عوض از میوههایی که به شما انرژی داده و موجب نشاط و سبکی شما میشوند مصرف کنید.
منبع : استاد محمد عبادیانی ،از مرجع طب سنتی ایران
/انتهای متن/