گزارش ۱۲هزار کودکآزاری و ۱۱هزار همسرآزاری به اورژانس اجتماعی
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: تعداد موارد کودکآزاری اطلاع داده شده به اورژانساجتماعی حدود ۱۲ هزار مورد و تعداد موارد همسرآزاری ۱۱ هزار مورد بوده است.
وی با بیان اینکه تعداد موارد مرتبط با خودکشی کمتر و حدود ۴ هزار و ۵۰۰ مورد بوده است که با مداخله همکاران ما از اقدام به خودکشی این افراد پیشگیری شد، ادامه داد: همچنین در این تماسها مواردی همچون مشکلات خانوادگی مطرح شد که به بخشهای مشاورهای ارجاع داده شدند. خط ۱۴۸۰ خط مشاوره تلفنی ما است که معمولا مشاورههای طولانی مدت میدهند این درحالی است که در سامانه ۱۲۳ اطلاعات را در اسرع وقت از فرد گرفته و اگر شخص نیاز به مداخله اورژانسی داشت، اقدامات لازم را انجام میدهند.
مسعودی فرید با اشاره به اینکه تعداد موارد کودک آزاری اطلاع داده شده به اورژانساجتماعی حدود ۱۲ هزار مورد و تعداد موارد همسرآزاری ۱۱ هزار مورد بوده است، اظهار کرد: علت بالا بودن آمار کودکآزاری در تماسهای گرفته شده با سامانه ۱۲۳ آن است که مردم روی کودکان حساستر بوده و میدانند کودکان بیدفاع و بیگناه هستند به همین دلیل اگر فردی از موضوع مطلع شود سریعا با ۱۲۳ تماس میگیرد، اما ممکن است در موارد همسرآزاری فکر کنند آنها بزرگسال هستند و میتوانند شکایت کنند و یا مشکل خانوادگی است و حق دخالت ندارند لذا به دلیل حساسیت مردم به موضوع کودکان این مورد بیشتر به سازمان بهزیستی اطلاع داده میشود.
کودکآزاری جرمی عمومی است
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی با تاکید براینکه این نوع خشونت در همه کشورها وجود دارد، خاطرنشان کرد: در ادبیات رایج در خصوص سوء رفتار با کودکان شایعترین نوع را بیتوجهی به کودکان، آموزش و بهداشت آنها، فقدان ارتباط عاطفی و بیمحبتی نسبت به کودکان میدانند.
وی توجه به سبکهای فرزندپروری به عنوان یک رویکرد پیشگیرانه را از عواملی خواند که با آموزش مهارت، مدیریت هیجانات و روشهای رفتار با فرزند میتواند به کاهش آسیبرسانی به کودکان کمک کند.
مسعودی فرید همچنین به قانون ۹ مادهای مصوب سال ۱۳۸۱ اشاره و عنوان کرد: این قانون صراحتا اعلام کرده که کودک آزاری جرمی عمومی است و نیاز به شاکی خصوصی ندارد و هرکس اطلاع یابد و بداند که جایی انجام میشود حتما باید فرد را به محاکم قضایی معرفی کند در غیراین صورت وی هم مجرم است. اگر مردم بدانند که هیچکس نمیتواتند به بهانه موضوعات خانوادگی کودک خود را مورد آزار قرار دهد و در این زمینه قانون داریم میتواند به کاهش آن در جامعه منجر شود.
وی با یادآوری اینکه لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان چندین سال است در مجلس مانده است، تصریح کرد: ما از این موضوع نگرانیم، زیرا این لایحه به موضوع غفلت از کودکان به طور مفصل پرداخته است ولی هنوز مسیر جدی را طی نکرده و تاکنون تنها ۶ ماده آن در کمیسیون قضایی بررسی شده و راه زیادی دارد که در کمسیون بررسی شده و به صحن مجلس بیاید.
قانون حمایت از کودکان همچنان در حال بررسی است
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: اینکه هنوز این قانون در مجلس مانده و به تصویب نرسیده است و هنوز مسیر نهایی را طی نکرده نشان میدهد که چقدر کودکان در کشور ما مظلوم هستند، زیرا اگر به جای این قانون، قانون دیگری بود تاکنون مسیر خود را طی کرده بود، لذا اکنون وظیفه سازمان بهزیستی، سایر نهادهای حمایتی، جامعه مدنی و رسانهها است که به کمک کودکان بیایند تا این کار هرچه سریعتر انجام شود. گر چه در حال حاضر نیز ظرفیت قانونی خوبی داریم، اما قانون جدید به ما کمک میکند که اقدامات موثرتری را در زمینه کاهش کودکآزاری انجام دهیم.
کودکآزاری جسمی شدید فقط به ما گزارش میشود
وی با تاکید براینکه بیشترین آمار کودک آزاری اطلاع داده شده به سامانه ۱۲۳ کودکآزاری جسمی از نوع شدید است و انواع دیگر آن به ما گزارش نمیشود، اظهار کرد: این درحالی است که ممکن است تاثیر کودکآزاریهای روانی از نوع جسمی آن بیشتر باشد و این جنبهای است که بیشتر باید به آن توجه شود. تحقیر، توهین، پایمال کردن عزت نفس کودک و تبعیض همگی از موارد آزار روانی هستند که رفع این مشکل نیاز به یک برنامه اطلاعرسانی و آموزشی پیوسته دارد.
مسعودی فرید با بیان اینکه نقش وزارت بهداشت در این مساله میتواند بسیار پررنگ باشد به مراقبتهای حین و پس از بارداری اشاره کرد و افزود: مسئولان نظام سلامت میتوانند در این دوران با والدین درباره سبک فرزندپروری صحبت کنند تا اقدامی منجر به آسیب کودکان نشود همچنین در مهدهای کودک که تحت نظارت بهزیستی هستند نیز میتوان با والدین ارتباط گرفت و در این زمینه صحبت کرد.
این مقام مسئول در سازمان بهزیستی کشور همچنین با اشاره به پوشش ۹۵ درصدی کودکان در دوران دبستان گفت: میتوان با والدین در مدارس درباره فرزندپروری و نحوه رفتار با فرزند صحبت کرد.
وی خاطرنشان کرد: شاید بسیاری از والدین ندانند که مقایسه کودک با سایر همسالان او باعث کاهش عزت نفس وی شده و تحقیر کمکی به او نمیکند در حالی که روشهای دیگری وجود دارد که کودکان را تشویق و ترغیب میکند، عملکرد بهتری داشته باشند لذا باید روی آموزش خانوادهها کار کنیم.
مسعودی فرید در پایان تاکید کرد: نظام سلامت، آموزش و پرورش، بهزیستی و رسانه میتوانند از تعداد کودکآزاری در کشور که میزان بالایی از آنها روانی است بکاهد و همینطور مردم را نسبت به قوانین آشنا کنند تا جامعه بداند که کودکآزاری به هیچ عنوان در قوانین و دین ما قابل پذیرش نیست.