اسباب بازی خوب، اسباب بازی بد
در این بازار شلوغ و متنوع اسباب بازی پدر و مادرها چه نوع اسباب بازی بخرند که واقعا به ردش کودک و سرگرمی سالم و سازنده او کمک کند؟
فریبا علیزاده /
این روزها تنوع و فراوانی اسباب بازی ها آنقدر زیاد شده که والدین در خرید آن دچار سردرگمی و حیرت می شوند و گاه در فواید این نوع اسباب بازی ها ، شک و تردید می کنند. برای بهره گیری هر چه بهتر از اسباب بازی در رشد کودک ، بهتر است در هنگام خرید و انتخاب نوع اسباب بازی کودک ، به این نکات توجه کرد:
اسباب بازی و بدآموزی : تهیه عروسک هایی با پوشش نامناسب، می تواند باعث ایجاد اثرات منفی در روان کودک گردد . همچنین در سنین بالاتر استفاده از برخی بازی های کامپیوتری ، موجب شکل گیری رفتارهای مخرب و پرخاشگرانه در کودکان می گردد.
اسباب بازی های خطرناک و مضر: برخی اسباب بازی ها ، برای بعضی از سنین خطرناک هستند :
– به عنوان مثال ، در سنین یک سال و نیم که کودک همه چیز را داخل دهان خود می گذارد ، تهیه اسباب بازی های کوچک یا دارای قطعات ریز ، می تواند خطرآفرین باشد ؛ زیرا ممکن است کودک آن ها را ببلعد . بنابراین باید در انتخاب اسباب بازی های کودک ، در این سنین ، نهایت دقت و توجه را باید به کار گرفت .
– استفاده از اسباب بازی هایی که از مواد شیمیایی مضر ، تهیه شده اند، برای کودکان کم سن و سال خطرناک هستند و باعث ایجاد مسمومیت در آنان می شود .
ـ بادکنک هایی که خیلی بزرگ اند و در هنگام ترکیدن صدای زیادی ایجاد می کنند و یا ممکن است به صورت و چشم کودک آسیب برسانند ، از اسباب بازی های خطرناک برای کودکان به شمار می آیند .
ـ همچنین استفاده از ریسمان که ممکن است به دور گردن کودک پیچ بخورد و یا کیسه های پلاستیکی که ممکن است باعث خفگی کودک شود ، ممنوع است .
خراب کردن اسباب بازی ها
گاهی کودکان بیشتر از حد معمول اسباب بازی های خود را خراب می کنند ؛ اما ، باید توجه داشت اگر خراب کردن به دلیل حس کنجکاوی است ، باید این حس را برآورده کرد و با وسایل دیگری که خراب کردن شان اهمیت ندارد ، جبران نمود .
گاهی خراب کردن اسباب بازی توسط کودک ، به دلیل بی ارزشی آن در نزد وی می باشد . در این صورت باید از فراوانی های اسباب بازی ها کاست و بخشی از آن ها را از دسترس وی دور نگه داشت . به عبارت دیگر نباید کاری کنید که اسباب بازی ها برای او بی ارزش شوند .
همچنین ممکن است علت خراب کردن و تخریب کردن اسباب بازی ها به وسیله کودک ناشی از کمبود توجه ، عاطفه و آرامش کودک باشد که در این صورت ، باید به این مشکل رسیدگی کرد و با ایجاد فضایی آرام برای رشد کودک، ابراز محبت به کودک و بازی کردن با او این مشکل را حل نمود ؛ به عنوان مثال اختلافات خانوادگی همسران ، ورود فرزندان جدید و بی توجهی به فرزند قبلی ، دوری از والدین و … می تواند از علل کمبود عاطفه در کودک به شمار آید .
چه نوع اسباب بازی برای کودک مان بخریم ؟
بهتر است در انتخاب و خرید ، به اسباب بازی هایی اهمیت داده شود که خلاقیت و ذهن کودک را فعال می سازند . باید توجه داشت که کودک ، مانند بزرگسالان فکر نمی کند ، گاه با یک جعبه ساده و به ظاهر بی ارزش و یا یک عروسک دست ساخته ، بیشتر و بهتر از وسایل گران قیمت بازی می کند .
پس موقع تهیه اسباب بازی برای بچه ها به این نکات توجه کنیم:
– بهتر است ، اسباب بازی هایی برای کودک تهیه شود که با سن و جنس کودک هماهنگ باشد .
– برای کودک تازگی داشته باشد .
– ارزان قیمت باشد و حس کنجکاوی کوک را برانگیزد .
– اسباب بازی باید به گونه ای باشد تا کودک احساس رضایت کند و زود خسته نشود .
– در خرید اسباب بازی بایستی به نیاز و سلیقه کودک توجه داشت .
بازی های دسته جمعی
بازی های دسته جمعی بازی های خوبی هستند که در موردشان به این نکات باید توجه کرد:
– در بازی های گروهی کودکان ، به هیچ وجه نباید دخالت کرد .
– در بازی های گروهی ، از تربیت اجتماعی کودک غافل نشوید .
– در بازی های گروهی ، کودکان را غیر مستقیم به رعایت مسایل اخلاقی ، حق و عدالت تشویق کنید.
– در بازی با کودک او را به فکر وادارید و هرگز پاسخ را سریعاً به کودک نگویید ، مگر در مواردی خاص .
در مجموع بهتر است کاری کنید که بازی، به صورت تجربه ای لذت بخشی ، برای کودک در آید .
/انتهای متن/