اگر می خواهید خانواده سالم و آرامی داشته باشید
استحکام خانواده با روابط سالم، پویا و صمیمی میان زن و شوهر حاصل می شود. در صورتی که همسران بتوانند در این روابط به ثبات برسند، زندگی آرام و شیرینی خواهند داشت. با کارشناس علوم دینی به صحبت نشستیم تا عواملی را که از نگاه قرآن منجر به ایجاد روابط سالم و مناسب میان همسران میشود، بررسی کنیم.
حجت الاسلام علی الماسی استاد سطح عالی حوزه علمیه قم و مبلغ بین الملل حوزه در پاسخ به این سوال که روابط سالم میان زن و شوهر چطور قابل زمینه سازیست، میگوید:
دین مبین اسلام نسبت به این مسئله بسیار حساس بوده و در آیات شریفه قرآن کریم و روایات ائمه اطهار (ع) صراحتاً به بیان آن پرداخته اند. این آموزهها را در دو دسته کلی میتوان تقسیم کرد: آموزههایی که در راستای ایجاد روابط سالم میان همسران، توصیه هایی داشتهاند و آموزههایی که برای رفع موانع در این مسیر از اهل بیت (ع) وارد شده است.
روابط جنسی نامشروع مخالفت با خداست
وی این آموزهها را در چهار عنوان تقسیم میکند و ادامه میدهد:
اولین قسمت، اصل طهارت است؛ کم نیستند علما و بزرگانی که معتقدند در خلقت خداوند منان شرط تکوین هر چیز، طهارت و صحت بنیان آن است. خداوند برای حفظ طهارت خانواده، روابط جنسی نامشروع را تحریم نموده و جزایی برای آن تعیین کرده است و در سوره نور آیه میفرماید:
الزَّانِيَةُ وَ الزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ واحِدٍ مِنْهُما مِائَةَ جَلْدَةٍ وَ لا تَأْخُذْكُمْ بِهِما رَأْفَةٌ فِي دِينِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ لْيَشْهَدْ عَذابَهُما طائِفَةٌ مِنَ الْمُؤْمِنِين
“هر يك از زن و مرد زناكار را صد تازيانه بزنيد. و اگر به خدا و روز قيامت ايمان داريد، در اجراى حكم خدا نسبت به آن دو گرفتار دلسوزى نشويد و هنگام كيفر آن دو، گروهى از مؤمنان حاضر و ناظر باشند.”
از این معنا چنین استباط میشود که روابط جنسی نامشروع مخالفت صریح با خداوند است. طهارت خانواده جزیی از این دیانت است و بدون آن، زندگی خانوادگی بر مبنای روابط ناسالم شکل میگیرد.
شبکه های اجتماعی امنیت روانی خانواده را مختل می کند
محقق موسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر در بیان اصل دوم میگوید:
دوم، اصل امنیت مادی و روانی خانواده و از حساسیت ویژهای برخوردار است. حفظ امنیت مادی و روانی خانواده از حقوق اولیه و اصل مهم رشد، سلامت و پایداری آن است. خانواده نیازمند امنیت درونی و بیرونی است. امنیت درونی بیشتر به جنبههای اخلاقی در روابط مربوط میشود. فرد در خانواده باید از حیث مالی، جانی، اخلاقی و … امنیت داشته باشد. کمترین احساس ناامنی در هر یک از اعضا، آرامش در خانواده را مختل میکند.
متأسفانه امروزه شبکههای اجتماعی موجب اختلال در امنیت روانی خانواده شده است. زن و شوهر، هر کدام به نوعی نگاهی بدبینانه به ارتباطات همسر خود در این شبکهها دارد. البته کم وبیش در شکاک بودن حق دارد. با وجود کانالها و گروههای مختلف ارتباط بین نامحرم بسیار سادهتر و کم ریسکتر شده است. بدین جهت هر یک از همسران در این واهمه به سر میبرند که آیا همسرشان گرفتار ارتباط جدیدی از این قبیل خواهد شد یا نه؟ این نگرانی در مواردی منجر به شکاکیت همسر نسبت به طرف مقابلش میشود و هر آن و هر لحظه در حال مراقبت از دچار نشدن وی و خانوادهشان به تبعات چنین ارتباطاتی هستند.
حجت الاسلام الماسی میافزاید: در طرف مقابل نیز وقتی همسر متوجه موضوع میشود در صورت داشتن ارتباط با دیگران دائماً نگران است تا همسرش به آن پی نبرد و در صورت نداشتن ارتباط، نگرانی همسرش در او تأثیر منفی گذاشته و بدبینی همسر موجب میشود. حتی زن یا شوهر با وجود نداشتن ارتباط ممکن است دچار گرفتاریهایی در این زمینه شود. تمام این موارد امنیت روانی و در مراحل بعدی، امنیت مادی خانواده را تحت الشعاع قرار داده و درنهایت منجر به روابط ناسالم میان همسران میشود.
زیبایی ظاهری یا تقوا؟
فارغ التحصیل موسسه بین المللی مطالعات اسلامی قم «ایمان محوری» را اصل سوم عنوان و خاطرنشان میکند:
در قرآن مکرراً به محور بودن تقوا در تشکیل خانواده اشاره شده است، چنانکه در آیه شریفه 221 سوره بقره آمده است:
ولاتنکحوا المشرکات حتی یومن و لامه مومنه خیر من مشرکه و لو اعجبتکم
در این آیه، خداوند متعال کنیز مومن را بر زن آزاد مشرک ترجیح میدهد، حتی در صورتی که زن مشرک به قدری زیبا و دارای کمالات است که مرد را به اعجاب میآورد، باز باید از آن چشم پوشی و اغماض کرد و برای ازدواج به سمت زن مومن و مسلمان رفت، حتی اگر این زن دارای رتبه اجتماعی مناسب و زیبایی قابل توجهی نیز نباشد.
به هرحال نگاه اسلام نگاهی بلندمدت است. مردانی که توان جلوگیری از نگاههای مسموم خود را ندارند، نهایت چیزی که نصیبشان میشود زنی زیباروی خواهد بود، اما این زیبایی تا کجا همراه همسرش خواهد بود؟ طبعاً زیبایی ظاهری زن یا مرد، در دهههای میانی و پایانی زندگی زائل میشود آنچه برای همسری که قصد یک عمر زندگی با شریک خود را دارد، زائل نشدنی است ایمان و تقواست. این ملاک، موجب میشود در تمام دههها، زندگی شیرین باشد. به خصوص در دهههای پایانی و تنهایی که نیاز همسران به یکدیگر بسیار بیشتر از قبل میشود. محوریت ایمان و تقوا موجب زمینه سازی روابطی ثابت و ماندگار برای همسران میشود.
معاشرت خوب و اظهار محبت نسبت به همسر
کارشناس ارشد دانشگاه تهران و سطح چهار حوزه علمیه اصل چهارم برای داشتن زندگی سالم را اصل «اخلاق محوری» میداند و در توضیح آن میگوید: خدای سبحان در قرآن کریم میفرماید:
«و عاشروهن بالمعروف»
در این فراز از آیه، خداوند به مردان دستور میدهد که با زنان با خوبی رفتار و معاشرت داشته باشند. معاشرت به معروف معنای عامی دارد که یکی از اصلیترین مصادیق آن اخلاق نیکو و حسن نسبت به همسر است. در صورتی که مرد بتواند عشق و محبت درونی خود نسبت به همسر را بروز دهد و به او ابراز علاقه و دوستی کند، این عمل وی موجب دلگرمی زن به شوهر میشود. همین نحوه رفتار از وظایف زن نسبت به شوهر است. در صورتی که زن عشق و محبت صادقانه و حقیقی خود را به پای مرد بریزد، موجب بینیازی مرد از گدایی محبت از زنان دیگر میشود و همین مسأله موجب گرمی خانواده شده؛ پایههای زندگی سالم و طولانی مدت با همدیگر را فراهم میکنند.
/انتهای متن/