از تأثیر تغذیه بر بیماری ها چه می دانید؟
در طب اسلامی که بخش مهمی از آن از حضرت رضا(ع) رسیده است، بر تأثیر تغذیه بر بیماری های گوناگون مطالب مهمی گفته شده است.
مهناز فولادوند/
تغذيه نامناسب عامل بسيار مهمي در فيزيوپاتولوژي بيماري ها محسوب می شود. بر این اساس به تدبیر در خوردن و آشامیدن در فرمایشات امام رضا (ع) سفارش بسیار شده است.
پرهیزها و توصیه ها در مورد غذاهای ناسازگار
– اجتناب از جمع بین ماهی و تخم مرغ : خوردن این دو با هم موجب نقرس ، قولنج ، بواسیر و درد دندان می گردد.
– اجتناب از جمع شیر و نبیذ[1] : خوردن این دو باهم تولید نقرس و برص می کند.
– آثار سوء مداومت در خوردن تخم پرندگان : مداومت در خوردن آن موجب کلف[2] در صورت می شود.
– اثار سوء غذاهای نمک سود : خوردن غذای شور و گوشت نمک سود و ماهی نمک سود بعد از فصد و حجامت، بهق[3] و جرب[4] را در پی دارد.
– آثار سوء خوردن قلوه و محتویات شکم گوسفند : خوردن قلوه و اجواف[5]گوسفند باعث بیماری مثانه می شود.
تغذیه، حمام و پیشگیری از سر درد : قبل از داخل شدن به حمام ، نوشیدن پنج جرعه آب نیم گرم ( یا ریختن آن بر سر طبق برخی نسخ ) از درد سر و شقیقه ایمن می کند.
غذا درمانی در درد مقعد و بواسیر : هر شب هفت عدد خرمای برنی[6] با روغن گاو بخورد.
تغذیه و حافظه : خوردن هر روز صبح ناشتا هفت مثقال مویز موجب زیاد شدن حافظه می گردد . همچنین برای کاهش فراموشی و تقویت حافظه هر روز سه قطعه مربای زنجبیل عسلی خوردن و هر روز خردل بر غذا پاشیدن مفید است.
تغذیه و افزایش عقل : هر کس می خواهد که عقلش زیاد شود، هر روز سه عدد هلیله کابلی[7] که با شکرابلوج[8] پرورده شده است ، بخورد .
تغذیه و پیشگیری از زکام زمستانه : هر کس می خواهد که در ایام زمستان زکام را از خود براند، پس هر روز سه لقمه عسل بخورد.
تغذیه و پیشگیری از زکام تابستانه : خوردن هر روزه خیار برای این امر مفید است.
تغذیه و شقیقه و شوصه [9] : خوردن ماهی تازه در زمستان و تابستان از شقیقه و شوصه پیشگیری می کند.
تغذیه، سلامتی و سبکی جسم: کسی که بخواهد تندرست و سبک وزن باشد، از شام شب بکاهـــــــــــــــــــد.
تغذیه و بیماری های کبـــد : خوردن سرکه بعد از حمام مانع آسیب کبدی است .
تغذیه و بیماری های حلق : بعد از خوردن شیرینی غرغره با سرکه از شل و آویخته شدن لوزه ها و زبان کوچک جلوگیری می کند.
تغذیه و سلامت دندان : کسی که بخواهد دندانش خراب نشود، شیرینی را بعد از خوردن تکه ای نان میل کند.
پی نوشت ها :
منبع : معرفي “الگوي تغذيه رضوي” مبتني بر رساله ذهبيه امام رضا (ع)
مولفان : سید سعید اسماعیلی ، فرامرز فلاحی ، غلامرضا نورمحمدی
[1] نبیذ : اسم جنس برای همه نوشابه های حلال و انواع آن است و فُقاع قسمی از آن است که از آب انار و سایر میوه ها و دانه های گیاهی ترتیب دهند و آن مقدار نگذارند که به جوش اید و مسکر گردد و چون مدتی بگذارند به جوش آید و مسکر گردد.
[2] کلف : تغییر رنگ پوست به سیاهی در صورت ، کک و مک
[3] بهق : تغییر در رنگ صورت به سفید و سیاه
[4] جرب : بثورات ریز با خارش شدید که در ابتدا سرخ بوده و چه بسا که چرک کند.
[5] اجواف : سیرابی و شیردان و احتمالا ٌ سایر محتویات شکم گوسفند.
[6] خرمای برنی : نوعی خرمای مرغوب است. این کلمه معرًب « برنیک » فارسی بوده است ، به معنای بار نیکو . روایات برای آن اهمیت ویژه ای قائل اند .
[7] هلیله گیاهی است با انواع مختلفی شامل هلیله زرد، هلیله سیاه، هلیله کابلی و هلیله چینی. از این میان هلیله کابلی محصول هندوستان است، ولی چون سابقاً آن را از راه کابل به ایران میآوردند به هلیله کابلی معروف شده است. میوه این گیاه موقعی که تازه است بیضی یا گلابی شکل است که پس از خشک شدن سخت و ناهموار میشود و دارای مواد صمغی، تانن فراوان و مواد خلط آور و چندین نوع قند است. گفته شده هرکس در روز یک هلیله کابلی را در دهان بگذارد و بمکد موی او سیاه میشود. همچنین انواع هلیلهها برای تقویت معده، حافظه، ذهن و حواس ظاهری و باطنی مفید است و نیز برای سردرد، مالیخولیا، رفع وسواس و امراض روحی سود فراوان دارد.
[8] ابلوج : شکر به اعتبار نیشکر سه نوع می باشد. یکی سیاه رنگ و یکی سرخ رنگ که شکر احمر است و یکی سفید.چون شکر سفید را سه مرتبه با آب بجوشانند ابلوج شود که به فارسی قند مکرر گویند.
[9] شوصه : ورمی در پوشش داخلی دنده ها است .
/انتهای متن/