پرخاشگری کودک درمان می شود اگر …
گفتیم که پرخاشگری کودکان دلایلی دارد که یاد گرفتن از پدر و مادر مهم ترین آن است . اما در مقابل پرخاشگری کودک چگونه باید رفتار کنیم تا پرخاشگری او را از بین ببریم؟
فریبا علیزاده کارشناس ارشد مشاوره/
یکی از دلایل بسیار مهم پرخاشگری در کودکان یادگیری است . یعنی کودکانی که الگوهای رفتاری پرخاشگرانه داشته اند ، همانند الگوهای خود رفتار می کنند . چنانچه پدر و مادری خلق و خوی عصبانی و پرخاشگرانه داشته باشند ، مسلماً فرزندشان نیز پرخاشگر خواهد شد .
ـ کودکان ناکام پرخاشگر می شوند : وقتی کودک به هدف خود نرسد و ناکام شود ، یکی از رفتارهایی که از او سر می زند پرخاشگری است .
– اضطراب و پرخاشگری : کودکان مضطرب نمی توانند کودکان آرامی باشند . آنها رفتارهای پرخاشگرانه ای از خود بروز می دهند ، البته بلافاصله پشیمان می شوند و از والدین خود عذرخواهی می کنند .
– پرخاشگری نشانه ای از تضادهای درونی : گاهی کودکان در دوگانگی و تضادهای درونی قرار می گیرند یا بهتر است بگوییم ، گاهی بر سر دو راهی هایی قرار می گیرند و نمی دانند کدام راه را انتخاب کنند و این حالت آنها را دچار تعارض ، اضطراب و خشم می کند .
– پرخاشگری و افسردگی : پرخاشگری و کج خلقی در کودکان ، چنانچه با علامت های دیگر همراه باشد ، میتواند نشانه ای از افسردگی باشد .
– پرخاشگری و مصرف دارو : بعضی از بیماری ها به مصرف دارو نیاز دارند ، و ممکن است از عوارض جانبی دار ، کج خلقی و رفتارهایی باشد که خشونت کودکان را بر می انگیزد .
درمان پرخاشگری
درمان پرخاشگری به شیوه های گوناگون انجام می شود :
ـ ابتدا باید علل ایجاد کننده آن به خوبی شناسایی شود .
ـ درمان پرخاشگری از دو جنبه فردی و اجتماعی قابل بررسی است . در روش درمان از بعد فردی ، فعالیتهایی مختلف به خود کودک آموزش داده می شود از جمله :
ـ ورزش هایی مانند دوچرخه سواری ، شنا ، پیاده روی ، کوهپیمایی
ـ انجام دادن کارهای هنری نظیر نقاشی (نقاشی انگشتی)
ـ استفاده از کیسه بوکس در تخلیه عصبانیت بسیار مؤثر است .
ـ مسئولیت دادن به کودکان و همکاری با آنها در شرایط سخت به منظور سهولت کارها
ـ شرکت در فعالیت های اجتماعی
– به کار بردن از فن قصه گویی برای درمان پرخاشگری
– بیان انتظارات صریح و واضح از کودک
– برخورد توام با جدیت و بدون خشونت با کودکان در هنگام سرپیچی از قوانین
– فرصت آرام شدن به کودک در هنگام بر آشفتگی
– پاداش ، امتیاز دادن به کودک ، تحسین کردن ، و در آغوش گرفتن کودکان در هنگام بروز رفتار مناسب
– آموزش استفاده از راههای مسالمت آمیز به کودکان به منظور حل مشکلات روزمره خود
ـ عدم استفاده از بازی های خشنونت آمیز در کودکان
ـ خودداری از تنبیه بدنی کودک
ـ مسخره نکردن کودک در حضور دیگران
ـ ایجاد رابطه صمیمی با کودک و توجه به او در بین اعضای خانواده
در درمان پرخاشگری از بعد اجتماعی ، تا زمانی که رفتار والدین و افراد ی که با کودک در ارتباط اند ، تغییر نکند هیچ گونه تغییر چشمگیری به وجود نخواهد آمد .
البته در برخی از کودکان جهت ایجاد آرامش ، ورزش هایی مانند یوگا را ترجیح داده می شود در واقع باید با توجه به روحیات کودک تشخیص دهیم که چه روش هایی برای او مناسب تر است .
در آخر فراموش نکنیم که خشم ، قدرت زیادی در کنترل افکار و رفتار دارد ، به همین علت توانمند شدن در کنترل آن به زمان ، انرژی ، صبر والدین و اطرافیان نیاز دارد.
قسمت اول (کودکان پرخاشگری را می آموزند)
/انتهای متن/