آماري كه نشان از مردانه شدن مشاغل و خروج آرام زنان از بازار كار دارد نشان ميدهد با وجود برابري جمعيت زنان و مردان، بيكاري زنان 2/3 برابر مردان است. از سوي ديگر يك سري از تبعيضهايي كه در آزمونهاي استخدامي وجود دارد به بدتر شدن وضعيت اشتغال زنان در جامعه منجر شدهاند.
بر اساس جزئيات تازهاي كه از آزمون آموزش و پرورش منتشر شده است سهم زنان از جذب نيرو در اين وزارتخانه يك پنج پنجم مردان است. آزمون استخدامي آموزش و پرورش 27 شهرويور برگزار ميشود و از سه هزار و 703 نيرويي كه قرار است در آزمون پذيرفته شوند سه هزار و 73 نفر مرد و 630 نفر زن خواهند بود.
به گزارش به دخت به نقل از آرمان، با وجود اينكه در سالهاي گذشته شاهد بودهايم كه ميزان تحصيلات زنان افزايش پيدا كرده است و آنها سهم 60 درصدي از وروديهاي دانشگاهها را به خود اختصاص دادهاند اما سهم آنها در اشتغال كشور ناچيز است. به نحوي كه از جمعيت 30ميليوني زنان 10 ساله و بيشتر، تنها سه ميليون نفر كار ميكنند و بيش از ۲۷ميليون زن در بازار كار ايران حضور ندارند. نرخ بيكاري مردان 8/7 و نرخ بيكاري زنان 20/3 درصد گزارش شده است.
آماري كه نشان از مردانه شدن مشاغل و خروج آرام زنان از بازار كار دارد نشان ميدهد با وجود برابري جمعيت زنان و مردان، بيكاري زنان 2/3 برابر مردان است. از سوي ديگر يك سري از تبعيضهايي كه در آزمونهاي استخدامي وجود دارد به بدتر شدن وضعيت اشتغال زنان در جامعه منجر شدهاند. معاون امور زنان و خانواده رياستجمهوري با اشاره به وجود «تبعيضهايی عليه زنان در آزمونهاي استخدامي دولت» گفت: «در اين آزمون تنها 16 فرصت شغلي براي زنان در نظر گرفته شده كه مطابق وعدههاي رئيسجمهور نيست و ما اعتراضات خود را در اين خصوص مطرح كردهايم.» شهيندخت مولاوردي افزود: «از مجموع افرادي كه به استخدام درخواهند آمد 16 فرصت شغلي به زنان و بيش از 2 هزار فرصت شغلي به مردان اختصاص دارد و 500 شغل هم بدون ذكر جنسيت آمده است.» اما اين نخستين و آخرين باري نبود كه در آزمونهاي استخدامي دولت تبعيض به چشم ميخورد. سه ماه بعد از اين اتفاق دوباره تكرار شد. اينبار در آزمون استخدامي آموزش و پرورش و به بهانه كمبود نيروي مرد در آموزش و پرورش! آموزش و پرورش در حالي به بهانه برقراري تعادل جنسيتي نيروي مرد بيشتر جذب ميكند كه در بسياري از حوزههاي ديگر در كشور شاهد هستيم با وجود رقم بالاي فارغالتحصيلان زن، سهم زنان از اشتغال در آن حوزهها حتي به يك سوم مردان هم نميرسد.
سهم يك پنجمي زنان از معلمي
آزمون استخدامي آموزش و پرورش ۲۷ شهريور برگزار ميشود و از ۳۷۰۳ نيرويي كه قرار است در آزمون پذيرفته شوند، ۳۰۷۳ نفر مرد و ۶۳۰ نفر زن خواهند بود. بر اساس مجوزي كه وزارت آموزش و پرورش از سازمان مديريت و برنامهريزي رياستجمهوري دريافت كرده است، قرار است پنج هزار نفر در اين وزارتخانه استخدام شوند كه حدود 1300 نفر بدون حضور در اين آزمون و متعلق به سهميه خانواده شهدا و ايثارگران هستند. اين آمار نشاندهنده اين موضوع است كه آموزش و پرورش در نظر دارد تا تعادل تعداد نيروي انساني آقا به خانم خود را كه اكنون با فاصله زيادي متعلق به خانمهاست تغيير و با استخدام نفرات بيشتر آقا در تصديهاي آموزشي ميخواهد تناسب تعداد را به حداقل برساند. در تهران پايتخت كشور كه بيشترين تعداد دانشآموز و فضاي آموزشي كشور را به خود اختصاص داده است، در مجموع 190 نيروي آقا و خانم جذب آموزش و پرورش خواهند شد. اداره آموزش و پرورش شهر تهران از بين 190 نيرويي كه جذب خواهد كرد، 184 نفر آقا و فقط 6 نفر خانم هستند. به گزارش فارس، به گفته مديركل آموزش و پرورش شهر تهران بيش از 70 درصد نيروهايي كه در مدارس تهران مشغول به فعاليتند، خانم هستند. به نظر ميرسد كه ماجراي پشت پرده اين تبعيض دلايلي بيشتر از آنچه گفته ميشود دارد براي نمونه در مقطع ابتدايي كه زنان هم ميتوانند در مدارس پسرانه تدريس كنند از 594 آموزگار ابتدايي كه استخدام ميشوند 437 آقا و و فقط 157 نفر خانم هستند.
استخدامي آموزش و پرورش ريشهاي مشكل دارد
يك كارشناس آموزش و پرورش با ابراز مخالفت نسبت به اين نحوه جذب نيرو در آموزش و پرورش به «آرمان» ميگويد: اگر بخواهيم عملياتي به اين ماجرا نگاه كنيم بايد بگوييم كه الان آموزش و پرورش در بسياري از شهرها با كمبود نيروي مرد مواجه است و براي تعديل نيرو اين كار را انجام ميدهد.
محمدرضا نيكنژاد با اشاره به تبعيض جنسيتياي كه در اين آزمون استخدامي قائل ميشوند ادامه ميدهد: به ويژه با توجه به اينكه از يك سو بيشتر نيروهايي كه به دلايل فرهنگي و محيط كاري جذب آموزش و پرورش ميشوند خانم هستند و از سوي ديگر هم تعداد فارغالتحصيلان خانم بيشتر از آقايان است اين تبعيض بيشتر پررنگ ميشود. او با بيان اينكه دولت و كساني كه اين كار را انجام ميدهند بيشتر هدفشان تامين نيرو است تا تفكيك جنسيتي، ميافزايد: يكي از دلايل اصلي اين نابرابري در جذب ميتواند تفكيك جنسيتي در آموزش و پرورش ما باشد كه به جز مقطع ابتدايي در ساير مقاطع خانمها نميتوانند وارد مدارس پسرانه شوند. او ميگويد: برنامههايي كه اجرا ميشود بايد درازمدت باشند و متعادلتر حركت كنند. نيكنژاد با بيان اينكه استخدامي آموزش و پرورش ريشهاي مشكل دارد، تصريح ميكند: آموزش و پرورش در حالي پنج هزار نيرو جذب ميكند كه تعداد بازنشستههاي آن 40 هزار نفر است.
تبعيض در استخدامها وجود دارد
يك فعال حوزه زنان و عضو اسبق فراكسيون زنان مجلس با بيان اينكه اميدواريم كه استخدام بيشتر آقايان به دليل تبعيض نباشد به «آرمان» ميگويد: با توجه به اينكه در مقاطع راهنمايي و دبيرستان خانمها نميتوانند در مدارس پسرانه تدريس كنند به نظر ميرسد بخش زيادي از تبعيض در آزمون استخدامي آموزش و پرورش به اين دليل باشد. اين يك توجيه معقول براي عدم تعادل در استخدامي آموزش و پرورش است اما زماني كه در مقاطعي مثل ابتدايي كه امكان حضور زنان در مدارس پسرانه وجود دارد اين تبعيض به چشم ميخورد درباره آن شبهه ايجاد ميشود. فاطمه راكعي ميافزايد: در نهاد آموزش و پرورش كه خود مبلغ عدم تبعيض است وجود اينگونه تبعيضها صحیح نیست.
او با اشاره به اينكه تبعيض در ساير استخدامهاي دولتي دليل موجهي ندارد، ميگويد: همانگونه كه در اوايل سال جاري شاهد بوديم تبعيض آشكاري در جذب نيروهاي دولتي وجود داشت. او ادامه ميدهد: به نظر ميرسد بعضي از افراد اين مساله را كه تفاوتها فقط در قابليتها و تواناييهاي افراد است درك نكردهاند. او تصريح ميكند: هر كس در هر زمينهاي و در هر رشتهاي كه داراي تخصص و توانمندي است فارغ از جنسيت بايد موقعيت شغلي داشته باشد. راكعي تاكيد ميكند: اينكه بخواهند به دليل جنسيت در استخدام افراد تفاوت بگذارند مورد قبول نيست.
/انتهای متن/