دانستنی هایی برای عروس و داماد
موضوع بکارت که چندی پیش در مطلب “بیماری های مقاربتی “از سوی کاربران به آن اشاره شد ، ازموضوع هایی است که بسیاری از دختران جوان و بخصوص عروس و دامادها در خصوص آن سوالات زیادی مطرح می کنند. . دراین نوشته سعی شده تا اطلاعات لازم در این مورد داده شود.
سرویس سلامت به دخت/
پرده بکارت یا هایمن (Hymen) يك غشاء مخاطی نازك است که در ابتدای فرج (دهانه واژن) قرار دارد. اختلاف قابل ملاحظهای در شكل و قوام پرده بكارت در افراد مختلف وجود دارد. پردههای بکارت از نظر میزان مقاومت در برابر پارگی انواع مختلفی دارند که در اینجا به صورت مختصر به این تقسیم بندی می پردازیم .
1)پرده بکارت عادی: که اغلب آنها نازك وكم مقاومتند و با اولين نزديكی جنسی به سهولت پاره می شوند و این پارگی معمولاً با خونریزی همراه است.
2) پرده بكارت بدون منفذ: در اين نوع، پرده بكارت فاقد سوراخ ميانی است. در حقيقت در اين حالت سوراخ ميانی پرده بكارت با ورقه ظريفی پوشيده شده است. در اغلب موارد اين وضعيت تا هنگام بلوغ دختر مشخص نمیشود. در هنگام بلوغ و آغاز عادت ماهيانه به علت تجمع خون قاعدگی در واژن و پشت برده بکارت، و در نتیجه درد و عوارض ناشی از آن، اين افراد به پزشك مراجعه میكنند و در معاينه وضعيت غير طبيعی فردآشكار میشود. درمان چنين وضعيتی از طريق ايجاد يك برش جراحی بصورت علامت صلیب بر روی پرده بكارت بدون منفذ است که مسلماً این کار باید توسط پزشک و با اخذ مجوز از پزشکی قانونی صورت گیرد . البته لازم است كه حتماً گواهی پزشك دال بر اينكه فرد دارای پرده بكارت بدون منفذ بوده و با عمل جراحی نسبت به اصلاح آن اقدام شده به وی داده شود تا هنگام ازدواج وی ايجاد مشكل نکند.
3 ) پرده بكارت قابل اتساع: نوعی دیگری از پرده بکارت است که ظریف ولی ارتجاعی می باشد به طوری كهمقاربت سبب پارگی آنها نمی شود. اين نوع ازپردههای بکارت را پردههای الاستيك یا قابل اتساع می گويند.در اين حالت رابطه جنسی حتی به صورت مكرر هيچگونه آسيبی به پرده بكارت وارد نمی کند وسبب پارگی در پرده بكارت نمی شود..
البته با وجود سلامت ظاهری پرده بکارت در این موارد معاینه دقیق چنین افرادی توسط پزشک قانونی می تواند داشتن یا نداشتن رابطه جنسی را مشخص نماید.
4 ) پرده های غضروفی: در موارد نادری، پرده بکارت دارای مقاومت بسیار زیادی می باشد به طوری که اجازه رابطه جنسی را نمی دهد که به آنها پرده های غضروفی یا پرده های مقاوم گویند که این موارد نیز نیاز به درمان جراحی دارد .
پارگی پرده بکارت: به دنبال دخول جنسی پرده بکارت دچار پارگی یا پارگی هایی می گردد که این پارگی ها مشخصات خاص خود را دارند و بحث در این امر از حوصله این مقاله خارج است. بلافاصله بعد از پارگی پرده بکارت، خونريزی از محل پارگی ايجاد می گردد كه ميزان آن در زنان طیف وسيعی دارد. به طوری كه در پاره ای از زنان ممكن است اصلاً خونريزی واضحی ديده نشود و در پارهای از موارد ممكن است خونريزی آن قدر شدید باشد كه نياز به اقدامات درمانی عاجل داشته باشد.
نكته مهمی كه بايد به آن اشاره كرد اين است كه خونريزی شرط ازاله بكارت نيست و همانگونه كه ذكر شد در پارهای از موارد ممكن است ميزان خونريزی به دنبال پارگی پرده بكارت آنقدر خفيف و كم باشد كه اصلاً قابل مشاهده نباشد. پس عدم خونريزی در شب زفاف را نبايد بطور 100% به عدم سلامت” هايمن” دانست. در اين موارد معاينه فرد توسط پزشك قانونی ( یا هر پزشک متخصص) كاملاً مشخص كننده واقعیت است .
در بعضی موارد به غيراز روابط جنسی نيز ممكن است پرده بكارت دچار پارگی شود كه به اختصار به آنها پرداخته می شود:
پارگی “هايمن “در اثر حوادث و تصادفات:
1) نكته بسيار مهم كه بايد به آن توجه داشت اين است كه پرده بکارت يك نسج مخاطی است كه در اوايل كانال واژن قرار گرفته است و پارگی آن در ضربات و تصادفات در صورتی ممكن است که پارگی دستگاه تناسلی خارجی ادامه یافته و دهانه فرج و نیز پرده بکارت را نیز درگیركند. به عبارت ديگر اگر آسيب وارده به دستگاه تناسلی خارجی خیلی شديد باشد، می تواند با پارگی “هايمن” همراه گردد در غير اين صورت ادعاهايی نظير ورزشهای سنگين و طولانی، اسبسواری، دوچرخه سواری، ژیمناستیک، رقصهای طولانی و شديد، پریدن از ارتفاع،بالارفتن سریع از پله ها به صورت چند پله با هم و مواردی از اين قبيل هرگز نمی توانند باعث پارگی “هايمن “شوند.. پس در صورتی می توان پارگی پرده بکارت را به حوادث و تصادفات و ضربات نسبت داد كه آسيب ، ناحيه ميان دو راه (پرينه) و یا دستگاه تناسلی خارجی را نيز درگير كرده باشد. به بیان دیگر پارگی “هایمن” ناشی از تصادفات هیچگاه به تنهایی روی نمی دهد.
2) دختر بچههايی كه مبتلا به بعضی عفونتهای ناحیه تناسلی می شوند مانند بيماریهای قارچی ناحیه تناسلی به علت خارش مكرر با دست و يا وسايل ديگردر آن ناحيه ممكن است سبب آسيب و خراشيدگی در “هايمن “شوند.
3) دخترانی كه عادت به خودارضايی دارند، گاهی به علت استعمال وسايل مختلف ممكن است آسيب در پرده بكارت خویش ايجاد کنند که در اینجا ضرورت اطلاع رسانی مادران به دختران در سنین نوجوانی جهت پیشگیری از چنین عادت و عملی بسیار با اهمیت است.
دکتر کامران آقاخانی، متخصص پزشکی قانونی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران/انتهای متن/