سبزی خوردن، زینت و سلامت سفره

دسته هاي كوچك و تميز سبزي هاي خوردني كنار هم، قرمزي تربچه هاي نُقلي،سفيدي پياز چه ها، اين روزها در بيشتر چهار راه ها و پياده روها چشمك مي زنند.مخلوط برگ هاي زيباي تره،ريحان سبز و بنفش،شاهي، جعفري و ريشه ترب، سر سفره ايراني، هم اشتها آور است هم تضمين سلامت سفره.با دانستن خواص هر كدام از اين سبزيجات معطر ومفيد مي توانيد بيشتروبهتراز سبزي خوردن، در رژيم غذايي خوداستفاده كنيد.

1

سرویس تغذیه به دخت/

تره، كاهنده فشار و كلسترول خون

اين سبزي ساقه ندارد و از نظر خواص تغذيه‌اي شبيه به سير و پياز است، اما طعم و بوي ملايم‌تري دارد. تره 2 نوع دارد؛ برگ‌هاي يكي كوتاه و نازك بوده و اغلب در بهار و تابستان مي‌رويد، ديگري تره‌فرنگي است كه برگ‌هاي پهن، قوي و بلند داشته و پياز آن مشخص است.اين نوع تره بيشتر در پخت غذا استفاده مي شود.

تره سبزي خوردن،به دليل پتاسيم بالايي كه دارد ادرارآور خوبي بوده و سموم را دفع و از فشار و كلسترول بد خون مي‌كاهد. منيزيم آن از بروز سرطان روده و پروستات جلوگيري كرده و اگر به همراه غذا ميل شود سوءهاضمه را درمان كرده، از سوزش معده كاسته و يبوست دائمي و بواسير را هم بهبود مي‌بخشد.

همچنين ناراحتي‌هاي طحال را برطرف كرده و براي نقرس و درد مفاصل مفيد است.

تره كمي نفاخ است. بر اين اساس هر چقدر ظريف‌تر و جوان‌تر باشد قابليت هضم بهتري دارد و مواد مغذي آن بهتر جذب مي‌شود.

تربچه با سلول‌هاي سرطاني مي‌جنگد

اين سبزي برگ‌هاي پهن و كرك‌دار داشته و داراي انواع ترب سفيد، سياه و قرمز است. ترب طبيعت گرم دارد و كمي نفاخ است.ترب، ضدعفوني‌كنندگي فراواني دارد، همچنين اشتهاآور خوبي است.

ويتامين C فراوان آن در رفع بيماري‌هاي دهان و پيوره موثر است و از پوسيدگي دندان‌ها مي‌كاهد. اين ويتامين در برگ تربچه چندين برابر بيشتر است و اگر به همراه غذا خورده شود، به جذب آهن كمك مي‌كند.

براساس تحقيقات انجام‌شده، تربچه سلول‌هاي سرطاني بدن را از بين برده و در بهبود عوارض شيمي‌درماني موثر است.

همچنين به دليل دارا بودن يد براي بيماران مبتلا به گواتر مفيد است و با تنظيم سوخت و ساز بدن، گردش خون را بهبود مي‌بخشد و براي دفع سنگ كليه و كيسه صفرا مفيد است.

ريحان، آرامبخش و خواب‌آور

اين سبزي بسيار معطر و خوشبوست. ضد يبوست، ضدتشنج، رفع‌كننده سردردهاي عصبي (ميگرن) و سرگيجه است و به دليل تركيبات آرامبخش براي رفع بي‌خوابي‌هاي اضطرابي موثر بوده و مسكن خوبي به شمار مي‌رود.

ريحان، شير مادران شيرده را زياد مي‌كند و براي رفع التهاب كليه مفيد است. اين سبزي نفاخ نيست و اسپاسم‌هاي معده را برطرف مي‌كند.

شاهي، محرك فعاليت كليه‌ها

اين سبزي طبيعت معتدلي دارد. به دليل دارا بودن ويتامين‌هايA و C جزء آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي بوده و براي دفع راديكال‌هاي مضر بدن مفيد است. همچنين پايين‌آورنده قند خون بوده و لكه‌هاي قهوه‌اي و كك و مك ناشي از تماس مستقيم با نور خورشيد را رفع مي‌كند.

براساس تحقيقاتي كه در دانشگاه پزشكي شهيد بهشتي انجام شده است، شاهي چربي و كلسترول بد خون را كاهش مي‌دهد و روغن‌هاي فرار آن براي مخاط تنفسي، آسم، برونشيت و سرفه‌هاي مزمن مفيد است.

تركيبات موجود در اين سبزي محرك فعاليت كليه‌ها بوده و دافع سنگ كيسه صفرا، مثانه و كليه است و براي دردهاي مفصلي و نقرس مفيد است.

جعفري، خون‌ساز و قاعده‌آور

اين سبزي سرشار از ويتامين و املاح معدني آهن، كلسيم و فسفر است. عادت ماهانه را تنظيم و خون را تصفيه مي‌كند، همچنين روده‌ها را ضد عفوني مي‌كند.

مصرف جعفري به دليل دارا بودن آهن گياهي در غذاي روزانه افراد كم‌خون يا بچه‌هايي كه روند رشد ضعيفي دارند توصيه مي‌شود.

اين سبزي بادشكن خوبي است و درد و پيچش شكم را رفع مي‌كند. جعفري بيماري‌هاي كبدي، تنگي نفس و علائم يائسگي زودرس را رفع كرده و جويدن آن به رفع بوي بد دهان و گازهاي تخميري معده كمك مي‌كند.

ترخون، جانشين مناسب نمك

اين سبزي عطر تندي دارد و كمي تلخ است. وجود چند برگ ترخون در سبزي سفره اشتها را تحريك و نفس را خوشبو مي‌كند.

بوي تند آن موجب مهار رشد ميكروب‌هاي پوست و كاهش بوي بد بدن مي‌شود. ترخون به جهت اسانس تندي كه دارد جايگزين مناسب نمك بوده و مصرف آن به همراه غذا براي بيماران قلبي، افراد مبتلا به فشار خون يا اشخاصي كه رژيم غذايي بي‌نمك دارند توصيه مي‌شود.

اين سبزي اعصاب را تقويت كرده و به هضم غذاهاي پرچرب كمك مي‌كند و يك آرامبخش ملايم است. ترخون سم‌زداي خوبي است و موجب تسكين درد و رفع مشكلات قاعدگي از جمله تهوع و ضعف مي‌شود. اين سبزي قدرت دفاعي بدن را بالا برده و از شدت بيماري‌هاي ويروسي مي‌كاهد.

منبع:اينترنت/ انتهای متن/

نمایش نظرات (1)