زینب (س) چگونه زینب شد؟
چه شد که زنی توانست در میان اوج وحشی گری و ددمنشی دشمنان و همه مصیبت های سنگین که در یک نیمه روز بر او وارد شد، بتواند ورق ماجرای کربلا را به نفع طرف بظاهر بازنده برگرداند؟
سرویس فرهنگی به دخت؛ وجیهه نیکخواه/
نگاهی گذرا و اجمالی به زندگی بانوی تربیت شدهی اسلام، زینب(س) نشان میدهد که پیامبر در طول سالها تربیت مسلمانان بهخوبی توانستهاست ارزش و جایگاه یک زن را در جامعهی اسلامی نشان دهد و نقش زن را در جامعهی سیاسی مشخص کند. در جامعهی هزارو چهارصد سال پیش عربستان که جایگاه زن تنها در خانه بود، حقوق او زیر پا گذاشته میشد و اجازهی دفاع از حقوق خود را نداشت، زینب همراه با کاروان برادرش به کربلا رفت تا بعد از شهادت مردان و اسارت باقی کاروان توسط دشمن، نهضت برادر را ادامه دهد و به دفاع از خاندان جدش بپردازد.
در فضای آن زمان و در جامعهای که زنان از ارزش بالایی برخوردار نبودند و نیز سیاست مشغلهای مردانه بهشمار میرفت، زینب در کاخ یزید، که تحت کنترل بیچون و چرای مردان حکومتی بود، با رفتار و سخنان کوبندهی خود توانست افرادی مانند ابن زیاد و یزید را که مغرور به قدرت و مقام خود بودند، شکست دهد و آنان را رسوا سازد تا جایی که از کارهای پست و رذیلانهی خود احساس پشیمانی و ندامت کنند. بهوجود آوردن احساس شکست در دشمن توسط یک زن که یک اسیر نیز بهشمار میرفت از دلایلی است که نام زینب(س) را ماندگار کردهاست. بدون شک سخنان کوبندهی وی، نشان از آگاهی و اطلاع بالای او از مقام امامت و همچنین فضای سیاسی آن زمان داشتهاست.
عوامل بسیاری باعث شد تا وی در سن پنجاه و پنج سالگی، با وجود مسئلهی اسارت، کشته شدن مردان و مصیبتهایی که در یک روز دیده بود، بتواند با ارادهای راسخ دست به چنین افشاگریهایی بزند و در دفاع از حق خود و خاندانش همچنان مصمم بماند. زینب(س) تا پنج سالگی در دامان جدش رسول خدا پرورش یافته بود و در همین سن کودکی به چشم میدید که پیامبر چه جایگاه و منزلتی را برای زنان در نظر میگیرد. پس از آن در باقی عمر خویش، در کنار مادر، پدر و دو برادرش به سیاستهای معاویه و نیرنگ آنان آشنا شده بود و در هر دورهای یاد گرفته بود که اطرافیانش با توجه به شرایط هر دوره، چگونه با این سیاستها برخورد میکنند و خط مشی هرکدام چگونه است. وی در مجلس سخنرانی فاطمه(س) در مسجد رسول خدا حاضر بوده و سخنان مادرش را در دفاع از حقوق اهل بیت و فدک، شنیده بود؛ بهطوری که خود یکی از راویان آن خطبه بهشمار میآید. علاوه بر آن حضرت زینب از راویان احادیثی است که از حضرت فاطمه نقل شدهاست.
در بیست و پنج سال سکوت و کنارهگیری امام علی(ع)، در کنار پدر بود و به ظلمهایی که بر او روا میشد و راهی که امام علی در پیش گرفته بود؛ آگاهی داشت. در زمان صلح امام حسن با معاویه حضور داشت و از دلایل این صلح و این خط مشی به خوبی مطلع بود. در سال 61 هجری با برادرش حسین(ع) در کربلا حاضر بود و دلایل جهاد برادر را میدانست. بنابراین وی با آگاهی جامع از مسائل زمان خود و تحلیل آنها، قدرت تشخیص راه را فراگرفته بود و آموخته بود که در هر مرحلهای چگونه میتواند سخن خود را به گوش جهانیان برساند. در زمان اسارتش از هر فرصتی استفاده میکرد تا دلایل جهاد برادر را بیان کند و پیام نهضت عاشورا را بهگوش مردم برساند. سخنان کوبندهی او تنها متوجه خاندان بنی امیه نبود، بلکه زینب با مردم کوفه نیز به صحبت پرداخت و آنان را متوجه اشتباهات و دوروییشان کرد.
رفتار شجاعانه و آگاهانهی زینب(س) پیامی را نه تنها برای زنان مسلمان بلکه برای تمام زنان مظلوم درپی داشت که در گرفتن حق و دفاع از آنچه به آن اعتقاد دارند، کوتاهی نکنند و به حکم زن بودن، در عمل و گفتار خود ضعف و ناتوانی راه ندهند. به مسائل سیاسی و اجتماعی زمان خود آگاهی داشته باشند و سیاست و مبارزه را کاری مردانه نپندارند.
/انتهای متن/