برنامه ریزی اجتماعی
عنوان علوم اجتماعی دارای مفهوم وسیعی است. بر همین اساس رشته علوم اجتماعی به گرایشهای متفاوتی تقسیم شده است که شامل گرایش های پژوهشگری اجتماعی، برنامهریزی اجتماعی ، رفاه و تعاون اجتماعی و مردمشناسی است. از گرایش پژوهشگری اجتماعی گفتیم. این بار با گرایش برنامه ریزی اجتماعی آشنا می شویم:
سرویس اجتماعی به دخت/
گرایش برنامهریزی اجتماعی عمدتاً پیرامون مسائل اجتماعی و برنامهریزی در خصوص اجتماع و انسان است. برای مثال هنگام ساخت یك مجتمع آپارتمانی، كارشناس برنامهریزی اجتماعی برای مسائل اجتماعی آن مجتمع برنامهریزی میكند تا حقوق هریك از افراد ساكن در مجتمع حفظ و ساكنان آن با كمترین مشكلات و مسائل اجتماعی روبرو گردند. یا مثلاً برنامهریزی میكند كه در یك شهر مراكز اقتصادی یا سایتهای صنعتی در كجا باید قرار بگیرد و توسعه ساختمانی چگونه انجام شود كه مشكلی برای جامعه به وجود نیاید.
تواناییهای لازم :
گرایش برنامهریزی اجتماعی با آمار و تحقیقات میدانی ارتباط تنگاتنگی دارد به همین دلیل دانشجوی این گرایش باید از سلامت جسمانی برخوردار باشد تا بتواند در انجام تحقیقات میدانی موفق گردد. كار دانشجو و بخصوص فارغالتحصیل برنامهریزی اجتماعی یك كار كتابخانهای نیست، بلكه باید در جامعه حضوری فعال داشته باشد. اطلاعات علمی لازم برای دانشجوی این گرایش دروس ریاضی، زبان انگلیسی، جغرافیا و جامعهشناسی است.
موقعیت شغلی در ایران :
دانشجویان این گرایش دیدگاههای خوبی در زمینه مسائل شهری و روستایی، حمل و نقل، برنامهریزی اجتماعی ـ اقتصادی با بعد اجتماعی پیدا میكنند و میتوانند در سه بخش دولتی، عمومی و خصوصی فعالیت نمایند. كه در بخش دولتی در سازمانهای برنامه و بودجه، وزارت كشور، فرمانداریها و در اكثر ادارههای دولتی میتوانند مشغول به كار شوند و در سایر بخشهای عمومی شهرداریها، مؤسسههای مختلفی از قبیل بنیاد شهید، كمیته امداد امام خمینی”ره”، سازمان بهزیستی و مؤسسههای رفاهی مراكز مهمی برای اشتغال هستند و در بخش خصوصی نیز مؤسسههای خدماتی و مشاورهای مكانهای مناسبی برای اشتغال هستند. فارغالتحصیلان میتوانند به صورت كارشناسان مستقل تحقیقات شهری، روستایی و منطقهای نیز فعالیت كنند.
دروس مشترك با دیگر گرایشهای علوم اجتماعی:
نظریههای جامعهشناسی، روش تحقیق، جامعهشناسی در ادبیات فارسی، روش تحقیق علمی، جامعهشناسی جنگ و نیروهای نظامی، بررسی مسائل اجتماعی ایران، جامعهشناسی انقلابها، مبانی جامعهشناسی، مبانی جمعیتشناسی، مبانی روانشناسی، ریاضیات پایه، مبانی فلسفه، مبانی مردمشناسی، مبانی تاریخ اجتماعی ایران، اصول علم سیاست، آمار مقدماتی، روشهای مقدماتی تحلیل جمعیت، اصول علم اقتصاد، آمار در علوماجتماعی، تاریخ تفكر اجتماعی در اسلام، روانشناسی اجتماعی، زبان خارجه تخصصی، انسان از دیدگاه اسلام و سایر مكاتب
دروس تخصصی گرایش برنامهریزی اجتماعی:
اصول توسعه و عمران، تئوریهای برنامهریزی، برنامهریزی شهری، تئوریهای برنامهریزی منطقهای، برنامهریزی روستائی، تكنیكهای مقدماتی برنامهریزی، برنامهریزی منطقهای در ایران، ارزشیابی طرحها و برنامهها، عوامل سازماندهی مكان، برنامهریزی حمل و نقل، برنامهریزی اجتماعی،اصول علم جغرافیا و نقشهخوانی. /انتهای متن/