افکار فانتزی مانعی برای ازدواج

یکی از عواملی که مانع ازدواج دختر و پسرها می شود، باورها و عقاید غلطی است که افراد برای انتخاب همسر آینده ی خود در ذهن و خیال خود ساخته اند. در این مطلب به نمونه هایی از این افکار و بررسی آن ها پرداختیم.

0

بالا رفتن سن ازدواج و تجرد یکی از مسائلی است که امروزه کارشناسان و مسئولان را واداشته تا برای آن راه حل بیندیشند. یکی از عواملی که مانع ازدواج دختر و پسرها می شود، باورها و عقاید غلطی است که افراد برای انتخاب همسر آینده ی خود در ذهن و خیال شان ساخته اند. بنابر این یکی از راهکارهای حل این مساله، تغییر دادن افکارغلط و جایگزین کردن ملاک های صحیح است.

سوالات بیخود رایج

دختر خانم قدش چنده؟

 وزنش چقدره؟

 موهاش چه رنگیه؟

 پوستش سفیده؟

 چشمش چه رنگیه؟

دختر خانم کارمنده؟

آقا پسر ماشین داره؟ خونه داره؟

چقدر حقوق میگیره؟

آقا پسر ارشد داره یا دکتری؟

قد آقا پسر چنده؟ چاقه یا لاغر؟

آن چه گذشت نمونه سوال هایی ست که امروزه در امر خواستگاری رایج شده است؛ سوال هایی که برمی گردد به باورها و ملاک های افراد برای ازدواج و انتخاب همسر.


ظاهر زیبا و  ثروت خوشبختی می آورد؟

باورها و افکاری که افراد در مورد همسر آینده خود در ذهن و خیال شان ساخته اند، باعث شده این موارد جزو ملاک های اولیه ازدواج قرار گیرند. چنین ملاک هایی است که بنوعی باعث می  شود فرد فرصت های ازدواجش را از دست بدهد. وقتی فرد در واقعیت آن چه را در تصور خود ساخته پیدا نمی کند باز هم منتظر می شود تا فرد رویاهاش پیدا شود. و این عاملی می شود برای بالا رفتن سن و مجرد ماندن.

براستی این ملاک ها برای داشتن یک انتخاب مناسب و ازدواج موفق صحیح است؟ آیا ظاهر زیبا، مال و ثروت و تحصیلات عالیه با خود آرامش به ارمغان می آورد؟ اگر چنین باشد، پس چرا بعضی از زوجینی که در دادگاه ها برای طلاق گرفتن حضور دارند هم ظاهری زیبا و هم توان مالی خوب و تحصیلات عالیه دارند؟

البته زیبا بودن همسر و توانمندی مالی (داشتن خانه، ماشین مدل بالا و…) خوب است ولی این موارد برای خوشبخت شدن لازم نیست.


اگر خواستگار خوب را رد کنید

اگر نگاهی به سیره و احادیث ائمه معصومین (ع) داشته باشیم، برای انتخاب همسر مناسب، ایمان و اخلاق قبل از بقیه موارد قرار می‎گیرد.

 امام جواد (ع) می فرماید:

هر كس به خواستگاری دختر شما آید و به تقوا، اخلاق و امانتداری او مطمئن هستید با او موافقت كنید و گرنه شما سبب فتنه و فساد بزرگی در روی زمین خواهید شد.

سخت گیری در مورد زیبایی ظاهری همسر در پسران بیشتر دیده می شود. در صورتی که بعد از ازدواج، ظاهر زوجین کم کم برای یکدیگر عادی می شود. وقتی دختر، زیبایی ظاهری داشته باشد ولی از لحاظ خصوصیات اخلاقی ناقص باشد، مسائل و مشکلاتی در زندگی به خصوص رابطه ی زناشویی ایجاد می شود.


کمال گرایی

بعضی از افراد انتظار دارند فردی را برای همسری برگزینند که از هر لحاظ مثل اخلاق، ایمان، زیبایی ظاهری (قد بلند، لاغر، سفید، موی زیبا و…)، تحصیلات عالیه و غیره کامل باشد. غافل از این که بندرت همه ی این موارد در یک نفر جمع می شود. می توانیم بگوییم هیچ کس کامل مطلق نیست. بنابر این ایده آل گرایی در مورد انتخاب همسر فرد را دچار باورهایی دور از ذهن و خیالاتی ساختگی می کند.

گاهی این افراد نقص های خودشان (نقص ظاهری یا خصوصیات اخلاقی منفی) را نمی بینند. ولی با دیدن کوچک ترین نقصی در فرد مورد نظر، سریع از ازدواج منصرف می شوند.


همه باید همسر من را تایید کنند

گاهی افراد نگرانند که دیگران چه فکری درباره همسرشان می کنند. برای مثال اگر نقص ظاهری در میان باشد حتما باعث خنده ی اطرافیان می شود. این افراد معتقدند همسر آینده ی آن ها باید طوری باشد که همه ی دوستان، آشنایان و فامیل او را تایید کنند، به گونه ای که وقتی با همسر خود در خیابان راه می روند، نگران سخره دیگران نباشند.

“همه باید همسر من را تایید کنند” یک خطای شناختی ست و مانعی برای تصمیم گیری در انتخاب همسر مناسب. افراد باید به این باور برسند که نظر و تایید دیگران اینقدر اهمیت ندارد که بخواهند انتخاب صحیح و آرامش خود را فدای به اصطلاح کلاس اجتماعی کنند.


مادر، تصمیم گیرنده ی اصلی

در تعدادی از خانواده ها تصمیم گیرنده ی اصلی برای انتخاب همسر بخصوص برای پسرها، مادر است. سختگیری مادر در مورد ظاهر دختران به عدم تصمیم گیری درست پسران دامن می زند و مانع ازدواج به موقع پسران است. نظرخواهی و کمک گرفتن از مادر برای پیدا کردن مورد مناسب خوب است ولی انتظار تایید مطلق مادر را داشتن اشتباه است.

برای تصمیم گیری درست و ازدواج موفق لازم است افراد متوجه باورها و افکار غلطی که سد راه ازدواج شان شده، بشوند و اگر خودشان به تنهایی نمی توانند این کار را بکنند، برای اصلاح این عقاید به مشاور یا روان شناس مراجعه کنند.

در ا ین میان برعهده مسئولین و کارشناسان در مدارس، دانشگاه ، صدا وسیما  و…  هم وظیفه ای مهم هست، این که زمینه هایی برای آموزش و آگاه کردن جوانان و هم خانواده های آنها برای انتخاب صحیح  همسر و داشتن ازدواج موفق فراهم کنند.

/انتهای متن/

درج نظر