قرآن نگل باید در نگل بماند

19 اردیبهشت در تقویم، روز” اسناد ملی و میراث مکتوب” نامیده شده است. به این بهانه سفری کردیم به کردستان و سراغی گرفتیم از یکی از میراث های مکتوب ارزشمند ملی – مذهبی در این خطه و گفت و گویی داشتیم با یکی از اهالی این خطه ، زن جوان کردی که درمورد “قرآن نگل” برای ما می گوید و اصراری که مردم دارند که آن را در منطقه حفظ کنند.

0

نصیبه عمرانی از اهالی مریوان است و  مکرر در جاده سنندج- مریوان از روستای کوهستانی نگل گذر کرده است.

 

جاذبه دیدنی منطقه

وقتی درمورد قرآن نگل از او می پرسیم، می گوید:

قرآن تاریخی نگل یک قرآن خیلی قدیمی است در قطع رحلی بزرگ  با جلد چرمی که  صفحاتش از پوست  آهوست.  این قرآن با ارزش در روستای نگل قرار دارد، یکی از جاذبه های دیدنی این منطقه است برای کسانی که از خارج کردستان به اینجا سفر می کنند و البته برای ما که در شهرستان مریوان زندگی می کنیم، روستای نگل و قرآن نگل کاملا آشنا و عزیز است. چون روستای نگل به مریوان نسبتا نزدیک است.

این خانم کرد جوان اضافه می کند:

نه فقط برای ما که برای همه اهالی کردستان این قرآن خیلی بااهمیت است و به آن اعتقاد زیادی دارند. آوازه و شهرت قرآن نگل الان در همه استان ما پیچیده است.

 

 

داستان کشف قرآن نگل

از داستان کشف و پیدا شدن این قرآن هم حکایت جالبی تعریف می کند:

ماجرای پیدا شدن این قرآن هم طبق روایت محلی ها به قضیه ای  بر می گردد که حدود 1000 سال پیش اتفاق افتاده است. می گویند کشف قرآن نگل این طور بوده که یک  روز در هنگام بهار چوپانی که گوسفندانش را به چرا برده بود، در این دشت گل بسیار زیبایی را می بیند، وقتی گل را می چیند، متوجه می شود که  در محلی که گل را کنده، چاله ای به وجود آمده که در آن چاله صندوقچه ای هست. ظاهرا چوپان نمی تواند به تنهایی صندوقچه را از زمین بیرون بیاورد و برای همین هم سراغ مردم ده شان  در نزدیکی همین دشت  می رود و آنها را به کمک می طلبد. بعد هم به اتفاق آنها صندوقچه را از خاک بیرون می آورند و درش را که باز می کنند می بینند که در آن یک قرآن خیلی  زیبا قرار گرفته است.

خانم عمرانی در مورد شکل گیری روستا هم می گوید:

 در همان محلی که قرآن را پیدا کردند، مسجدی ساختند و روستای نگل را که در یک فاصله ای از  این مسجد بود، به این مکان فعلی مسجد آوردند. حتی می گویند که نام  روستای نگل را هم از همان نوگلی که چوپان چیده و باعث کشف قرآن شده، گرفته اند. یعنی اول نامش “نوگل” بوده و در مرور زمان شده “نگل”.

 

قداست و اهمیت قرآن نگل

او  در مورد نظر و اعتقاد مردم منطقه نسبت به قرآن نگل این طور توضیح می دهد:

مردم این منطقه از آن زمان تا حالا برای این قرآن قداست خاصی قائلند، به طوری که به آن دخیل می بندند و از آن حاجت می گیرند. بطور خاص برای مردم  روز چهارشنبه  روز زیارت قرآن حساب می شود.

در مورد اهمیت قرآن نگل برای مردم و این که چه ماجراهایی را پشت سرگذاشته می پرسیم، جواب می دهد:

از زمانی که مردم به یاد دارند این قرآن چند بار دزدیده شده و با تلاش هایی که شده سارق پیدا شده و قرآن به محل خودش یعنی روستای نگل برگشته است. حتی چند بار مقامات خواسته اند آن را به موزه منتقل کنند،  ولی مردم راضی به این کار نشده اند. مثلا در زمان رضا شاه  یک بار که خواستند آن را به موزه تهران بیاورند،  مردم جمع شدند و از این امر جلوگیری کردند. الان هم خوشبختانه برای حفاظت کامل و  دقیق از قرآن نگل  به دستور رهبری  تدابیری در نظر گرفته اند که دیگر مشکلی برای این قرآن پیش نیاید و جلوی سرقت این اثر باارزش گرفته شود.

/انتهای متن/

 

 

درج نظر