مطالبات رهبر انقلاب در حوزه کتاب| ۵ «باید» حوزه نشر از دیدگاه مقام معظم رهبری
رهبر معظم انقلاب پنج باید مهم در حوزه کتاب را سالها پیش برشمردهاند، بایدهایی که این روزها همچنان پابرجاست و به عنوان مشکلات اصلی نشر مطرح میشوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این روزها در ساختمان بهارستان مشغول به فراهم کردن مقدمات لازم برای سکانداری چهار ساله حوزه فرهنگ کشور است؛ حوزهای که با مشکلات بسیاری در زیرمجموعههای خود روبروست: مشکلاتی ساختاری، اقتصادی و فرهنگی. در این میان بسیاری از فعالان عرصه فرهنگ، کارشناسان، اتحادیههای صنفی و… راهکارهای مدنظر خود را طبیعتاً تاکنون به گوش وزیر رساندهاند.
حوزه کتاب یکی از حوزههای پرمشکل مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شمار میرود حوزهای که سالهاست دست به گریبان مشکلات ریز و درشت اقتصادی و ساختاری است. دولتهای گذشته نیز تاکنون اقدام چندانی برای حل مشکلات انجام ندادهاند؛ چرا که عمده اقدامات آنها درمحورهای فرعی و غیر زیربنایی بوده است؛ این در حالی است که حوزه نشر در کشور ما سالهاست از مسائل ساختاری رنج میبرد.
در رأس همه کارشناسان و فعالان حوزه فرهنگ رهبر انقلاب آشناترین فرد به مسائل حوزه فرهنگ علیالخصوص کتاب به شمار میروند، رهبر انقلاب علاوه بر توجه به نویسندگان و تازههای نشر بازار داخل و خارج از ایران در جریان بازدید از نمایشگاههای کتاب در سالهای اخیر از نزدیک با ناشران گفتوگو کرده و مسائل و مشکلات نشر را به خوبی میشناسند؛ بنابراین در این میان سخنان و تأکیدات مقام معظم رهبری میتواند بهترین چراغ راه برای فعالیت مجموعه جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه معاونت فرهنگی و کتاب باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در حاشیه بازدید از بیست و پنحجمین نمایشگاه کتاب تهران که اردیبهشت 91 برگزار شد، ضمن بیان نکات مهم و راهبردی، پنج راهکار اصلی و مهم حوزه کتاب را برشمردند؛ راهکارهایی که امروز پس از گذشت 9 سال هنوز کاربرد دارد و به عنوان مهمترین دغدغههای حوزه نشر مطرح است.
این بایدها به شرح ذیل است:
- باید بهگونهای برنامهریزی شود که فضای کتابخوانی در کشور توسعه و تعمیق پیدا کند.
- باید با یک برنامهریزی دقیق و تعیین اهداف مرحلهای در هر سال، همگام با برگزاری نمایشگاه کتاب و افزایش جمعیت بازدیدکننده، در فضای کتابخوانی کشور نیز پیشرفت چشمگیری به وجود آید. این ارزیابی نشان خواهد داد که آیا هر دوره نمایشگاه کتاب از نظر محتوا، نسبت به دورهی قبل، تغییر و رشد داشته است یا خیر.
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با کمک دولت، این موانع، بهویژه موضوع گرانی کاغذ را برطرف کند. مهمترین تولید ملی، تولید امتداددار است و با برطرف شدن مشکلات کارخانههای کاغذ، قطعاً راه برای کتابخوانیِ بیشتر و ارزان شدن قیمت کتاب باز میشود.
- دولت باید زمینهای فراهم کند تا تولیدات خوب کتاب در کشور از جمله در بخشهای مذهبی، تاریخی، ادبیات و علوم، به زبانهای مختلف ترجمه و در معرض دید جهانیان قرار گیرند.
- یکی از کارهای ضروری در چرخهی تولید و عرضهی کتاب، ساماندهی توزیع و ایجاد فروشگاههای زنجیرهای کتاب است.
انتهای متن/ منبع: خبرگزاری تسنیم