انقلاب اسلامی برای زنان چه کرد؟
به جرأت می توان گفت که انقلاب اسلامی زنان ایران را از جاهلیت مدرن، به جایگاه واقعیشان بازگرداند و این فرصت را برای آن ها ایجاد کرد که خودشان در این امر پیشگام شوند و نشان دادند با حفظ ارزش های اسلامی، حدود الهی و رعایت حجاب، در فعالیت در عرصه های مختلف هیچ تفاوتی با مردان ندارند.
تاریخ پر افتخار چهل سال ایستادگی و مقاومت بر سر ارزش های بلند اسلامی، پر است از آمارها و ارقامی که ثابت می کند حرکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، حرکتی رو به رشد بوده که توانسته در عرصه های مختلف اقتصادی مانند کاهش فقر و کم شدن فاصله طبقاتی، در عرصه بهداشت مانند بالارفتن امید به زندگی و عمومی شدن بهداشت همگانی و در عرصه علم و فناوری با کسب رتبه های برتر علمی و ثبت اختراعات متعدد، نمایانگر این پیام باشد که ایستادن در مقابل قدرت های بزرگ استعمارگر، قطعا می تواند باعث پیشرفت کشور شود.
اما در حوزه زنان، موضوعی که در بین آمار و ارقام رو به رشد پیشرفت ها، در بیشتر موارد نادیده گرفته می شود، نقش انقلاب اسلامی در هویت یابی زن است، چرا که در پیروزی انقلاب اسلامی، زنان در کنار مردان و گاهی جلوتر از آنان به خوبی نشان دادند که می توانند نقش اساسی در تحولات تاریخی و جهانی ایفا کنند.
پیش از انقلاب اسلامی، حکومت به بهانۀ تجددگرایی، نسبت به زنان و دختران، دیدگاه ابزاری و لذت جویی جنسی داشت که امام خمینی(ره) در مصاحبه با خبرنگاران رادیو و تلویزیون فرانسه، در سال ۱۳۵۸، با اشاره به این موضوع در رفتار حکومت ستم شاهی، فرمودند: “اين شاه است که به حسب نقل در مصاحبه با مخبر ايتاليايي گفته است : “درک من از زن آن است که او بايد زيبا و فريبا باشد”. اين شاه است که زن ها را به فساد مي کشاند و آنها را عروسک مي خواهد بار بياورد.”
و در جای دیگر فرمودند: “به اسم اینکه زن را میخواهند آزاد کنند ظلم کردند به زن، ظلم ها کردند به زن؛ زن را از آن مقام شرافت و عزت که داشت پایین کشیدند. زن را از آن مقام معنویت که داشت شیء کردند.” یعنی زن به کالا و جنس تبدیل شده بود.
امام راحل معتقد بودند که حکومت ستم شاهی این اقدامات را به بهانه ارزش دادن به زن انجام می داد اما نتیجه این شد که زن از مقام انسانیت به مرتبۀ یک حیوان پایین آمد و (آن ها) زن را از مقام خودش پایین آوردند. (صحیفه امام، ج ۳، ص ۴۷۲) این در حالی بود که شاه، هیچ کدام از دختران ایران را در ابتدای جوانی لایق ازدواج نمی دانست و ابتدا با شاهزاده فوزیه مصری ازدواج کرد و سپس تصمیم گرفت با دختر پادشان ایتالیا ازدواج کند. (صحیفه امام، ج ۷، ص ۳۳۹)
به جرأت می توان گفت که انقلاب اسلامی زنان ایران را از جاهلیت مدرن، به جایگاه واقعیشان بازگرداند و این فرصت را برای آن ها ایجاد کرد که خودشان در این امر پیشگام شوند و نشان دادند با حفظ ارزش های اسلامی، حدود الهی و رعایت حجاب، در فعالیت در عرصه های مختلف هیچ تفاوتی با مردان ندارند.
فرمایشات روشنگرانه امام خمینی(ره) نیز تاثیر مستقیمی در جهت گیری صحیح حرکت های زنانه داشت، آنجا که امام(ره) فرمودند: “از دامن زن مرد به معراج می رود، دامن زن محل تربیت بزرگ زنان و بزرگ مردان است” که تاکید جدی بر نقش تربیتی زنان بر کل جامعه دارد و یا فرمودند که “زن انسان است؛ آن هم یک انسان بزرگ. زن مربی جامعه است”. که این مربی گری جز حضور فعال و کسب تجربه در عرصه های مختلف که بتواند نقش مربی گری را به خوبی ایفا کند محقق نمی شود، عرصه ای انقلاب اسلامی برای زنان ایجاد کرد.
در این اقدامات بود که نگرش به نقش و جایگاه زنان در اجتماع از سوی مجامع مذهبی تغییر کرد، چراکه پیش از آن نگاه غالب بر ضرورت خانه نشینی و انجام وظایف مربوط به خانه و خانه داری بود، نقشی که رهبر معظم انقلاب، آن را بازتابی از الگوی زن شرقی می دانند و معتقدند که الگوی اول زنان در عالم است، این تلقین در کنار رویکرد حکومت باعث شده بود که زنان با فاصله گرفتن از هویت اصلی خود، کم کم به فساد کشیده شوند اما پس از انقلاب، به دلیل شناخت جایگاه زن و آشنایی با معارف اسلامی، نگرش ها و معیارهای فعالیت زنان در مجامع مذهبی تغییر کرد و به فرموده مقام معظم رهبری، الگوی سوم جهان رقم خورد، الگوی زنان مبارز انقلابی که عرصه های مختلف را با رعایت حیا و عفاف درنوردیدند و مردانه ترین عرصه ها را فتح کردند. (پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره ۷هزار زن شهید)
امام خمینی(ره) فرمودند: “یک تحول روحی، یک تحول فکری، با اراده مصمم، از بچه های کوچک تا مردهای بزرگ، از دختران کوچک تا خانم های بزرگ، همه اقشار، با هم قیام کردند.” (صحیفه امام، ج ۷، ص۲۴۵) ایشان فرمودند که اگر این نهضت و انقلاب اسلامی هیچی نداشت جز این تحولی که در بانوان و در جوانان ما پیدا شد؛ این یک امری بود که کافی بود برای کشور ما.
ایشان در خصوص مخالفانی که اکنون نیز هر از گاهی در گوشه و کنار به گوش اشخاص میخوانند که این انقلاب کاری انجام نداد را افرادی می دانند که این تحولات در زنان باعث ضرر آن ها شده و قدرت های چپاولگر است. سپس می فرمایند: چه بهتر از اینکه در یک همچو جلسهای که شما بانوان هستید و فعالیت اخلاقی و زحمت های همه جانبه برای مستمندان و برای آوارگان میکشید! از این تحول بهتر چه؟ اگر در رژیم سابق بود، نه این اجتماعات بانوان بود و نه این فعالیت همه جانبه آنها. (صحیفه امام خمینی، ج ۱۴، ص ۱۹۷)
پیشرفت های روحی، معنوی در کنار فعالیت در عرصه اجتماع زنان به قدری امیدوار کننده بود که بنیانگذار جمهوری اسلامی آرزو کردند که زنان سایر کشورهای اسلامی، از تحول معجزهآسایی که برای زنان ایران در اثر انقلاب بزرگ اسلامی حاصل شد، عبرت گرفته و بکوشند تا جامعۀ خود را اصلاح نمایند و کشورهای خود را به آزادی و استقلال برسانند. (صحیفه امام خمینی، ج ۱۴، ص ۳۱۷)
اسلام به زن کرامت الهی را هدیه داد اما رژیم پهلوی به بهانۀ نوگرایی و آزادی، ضربۀ بزرگی به حرمت و کرامت زن وارد کرد و رهبر معظم انقلاب در این خصوص فرمودند: ” عقیدهی من این است که بیشترین جریمهی غرب در مسئلهی زن و خانواده، در نگاهش به زن است؛ و این را با یک جمله و دو جمله نمی شود توصیف کرد. بزرگترین ضربه و اهانت به کرامت زن را همین سیاست غربی دارد انجام می دهد… در غرب، بخصوص در آمریکا و در شمال اروپا – کشورهای اسکاندیناوی – مراکز مهمی وجود دارد که اصلاً بنای کارش بر عرضهی جنسی زن در مقابل مرد است؛ در روزنامهها و مجلات هم تبلیغ می شود، هیچ کس هم اعتراض نمی کند! این شده عرف، این شده عادت. چه ضربهای برای زن از این بالاتر؟” (بیانات در سومین نشست اندیشههای راهبردی، ۱۴ دی ماه ۱۳۹۰)
اما ثمره انقلاب اسلامی برای زنان احیاء کرامت انسانی اوست چراکه در این نگاه، زن ابزار نیست، بلکه مبدأ سعادت است که می تواند در عرصه های مختلف به دور از عرضه جنسی خود، بر اساس کرامت انسانی و الهی خود اقدامات بزرگی انجام دهد و مبدأ خیر و سعادت نه تنها برای کشور خود بلکه برای جهان باشد و این بزرگترین دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی ایران برای تمام زنان جهان است.
زهرا باقری – طنین یاس /انتهای متن/