زیبایی به قیمت جان؟
کار جراحی زیبایی این روزها از بوتاکس، کاشت گونه و جراحی بینی گذشته به اعمال زیبایی نظیر تغییر رنگ چشم، گشاد کردن چشم و چال گونه و … رسیده است. متخصصین زیبایی این اعمال جراحی را غیرعلمی و خطرناک می دانند و اتفاقا موجب زشتی، اما غیر متخصصان پولدوست …
ایران یکی از کشورهایی است که در میان مردمان آن به ویژه زنان انجام اعمال جراحی زیبایی متقاضی بسیار دارد. بخش قابل توجهی از این متقاضیان دختران جوانی هستند که به انواع واقسام روشهای زیبایی روی آورده وگاه علاقه آنها به حفظ ظاهر به شکل کاملا بیمارگونه وافراطی درآمده به طوری که حاضر به امتحان هرگونه روش نوظهور وبعضا غیر علمی در عرصه زیبایی میشوند.
امروزه دیگر بوتاکس، کاشت گونه و جراحی بینی عدهای را راضی نمیکند وکار به جایی کشیده است که اعمال زیبایی نظیر تغییر رنگ چشم، گشاد کردن چشم وچال گونه مد روز شده است. این روشها چه عوارضی به همراه دارند و به چه شکل انجام میشوند، از پرسشهایی است که برای یافتن پاسخ آن به سراغ دکتر حمید عارف، فوق تخصص جراحی زیبایی رفتهایم.
جراحی دور چشم که چشم را به فرم کشیده وگربهای تبدیل میکند ویا تغییر رنگ چشم. این موارد از اعمالی در جراحی زیبایی هستند که به طور معمول در کتب دانشگاهی پزشکان زیبایی تدریس نشده وبه هیچ وجه پایه علمی ندارد ولی متأسفانه موارد انجام این اعمال این روزها کم نیستند.
تغییر رنگ عنبیه چشم وخطر کوری
دکتر عارف، فوق تخصص جراحی زیبایی در این خصوص گفت:
برخی از اعمال زیبایی در جامعه باب شده است که در واقع الگوی آن برگرفته از مدلهای غربی وخصوصا آمریکای جنوبی است که در زمینه روشهای عجیب غریب زیبایی پیشرو هستند. به طور نمونه جراحی دور چشم که چشم را به فرم کشیده وگربهای تبدیل میکند ویا تغییر رنگ چشم. این موارد از اعمالی در جراحی زیبایی هستند که به طور معمول در کتب دانشگاهی پزشکان زیبایی تدریس نشده وبه هیچ وجه پایه علمی ندارد ولی متأسفانه موارد انجام این اعمال کم نیستند. افرادی که متقاضی این روشها هستند از عوارض آن یا اطلاع ندارند ویا برایشان مهم نیست. دسته دیگری از اعمال جراحی زیبایی در علم زیبایی وجود دارد نظیر بالا کشیدن ابرو، ازبین بردن پف پلک چشم ،لیفت صورت ویا لیفت سینه که تنها در برخی افراد نتیجه بخش است ودر برخی دیگر نتیجه خوبی ندارد.بنابراین دو دسته عمل زیبایی وجود دارد اعمالی که جامعه میپسندد مانند رنگی کردن عنبیه چشم که پایه علمی ندارند ودر ایران هم چند مورد انجام شده است که به شدت مورد انتقاد جراحان چشم وجراحان پلاستیک قرار گرفت. فردی که عنبیه طبیعی خود را بردارد وعنبیه مصنوعی جایگزین آن میکند، به شدت در معرض عوارض وخیمی نظیر کوری چشم قرار میگیرد و اینها اعمالی است که رضایت مندی برای تمامی افراد به همراه ندارند.
چال گونه به هر چهره ای نمیآید
وی افزود:
لازم به ذکر است که در حال حاضر یک سری از اعمال نظیر تغییر رنگ چشم، گربه ای کردن چشم وگشاد کردن چشم انجام نمیشود ولی داوطلب آن به شدت زیاد است. این داوطلبین به جراحان پلاستیک مراجعه میکنند وجراحان معمولا از انجام آنها سرباز میزنند در نتیجه متقاضیان دست به دامان پزشکانی میشوند که تخصصی در این زمینه نداشته واین جراحی را انجام میدهند بی آنکه افراد از عوارض خطرناک این اقدام آگاه باشند. به طور نمونه یکی از متقاضیان خانم جوانی بود که قصد انجام جراحی چال گونه را داشت با وجود صورت لاغر وکشیده این جراحی برای او مناسب نبود در نتیجه او را نپذیرفتم وبعد از مدتی به من مراجعه کرد متوجه شدم نزد جراح دیگری این کار را انجام داده که به شدت منجر به زشتی صورت در او شده بود، به طوری که چهره ترسناکی پیدا کرده بود. اگرچه چال گونه به صورت های گوشتی وگرد میآید لیکن انجام جراحی آن توصیه نمیشود زیرا علمی نبوده وعوارض زیادی نظیر پاره کردن مجرای بزاقی، آسیب به مخاط دهان وغده بزاقی دارد.
لیفت صورت یک روش منسوخ
این فوق تخصص جراحی زیبایی ضمن اشاره به این نکته که لیفت صورت که یکی از روشهای جراحی زیبایی است به ندرت منجر به رضایتمندی متقاضیان بعد از عمل میشود اظهار داشت:
این افراد اکثرا بعد از عمل ناراضی هستند زیرا نتیجه خوبی عایدشان نمیشود. عدم تناسب دو طرف صورت وعمیق تر بودن چین خط خنده در یک طرف از عوارضی است که ایجاد میشود. از طرفی این عمل با جداسازی کل پوست صورت از روی عضلات صورت انجام میشود وسپس پوست با بخیه فیکس میشود. در پوستهای نازک نتایج این کار جواب داده مناسب است زیرا بخیه پاره نمیشود ولی در افرادی که پوست ضخیم وگوشتی دارند معمولا بخیه پاره میشود وبه دلیل اینکه تمام اتصالات با جراحی برداشته شده بعد از شش ماه تا یک سال افتادگی صورت از ابتدا هم بیشتر خواهد شد. بنابراین لیفت صورت درحال حاضر در کتب ومقالات جراحی زیبایی توصیه نمیشود وروشهای جایگزین مانند تزریق چربی ،ژل ولیزر بیشتر توصیه میشود.
جراحی پف چشم روشی برگشت پذیر
وی در ادامه گفت:
برخی افراد هم برای برطرف ساختن پف پلک مراجعه میکنند و زمانی که جراح در پرسشهای اولیه از آنها میپرسد که آیا از کودکی پف چشم داشتهاید، معمولا پاسخ مثبت میدهند. در نتیجه به آنها باید گفته شود این جراحی به صورت موقت پف را برطرف میکند ولی دائمی نیست، زیرا خاصیت پوست اسفنجی است وچشم مجدد ورم میکند وتغییر آنچنانی به دست نمیآید. این افراد معمولا بعد از عمل ناراضی هستند. برخلاف این تزریق چربی وفیلر برای صورتهای لاغر تا حد قابل توجهی به صورت زیبایی میدهد البته کسب موفقیت در این گونه اعمال هم در صورت انتخاب صحیح فرد است. فردی که جراح پیش از عمل به او میگوید که نتیجه جراحی برای او مناسب نیست وتغییر چندانی ایجاد نمیکند قطعا باید توصیه جراح را بپذیرد و از عمل منصرف شود.
ریزش مویی که درمان ندارد
دکتر عارف درخصوص جراحی لیفت ابرو اظهار کرد:
این روش در میان دختران جوان طرفدار بسیاری دارد ولی به چه قیمتی این جای سوال است. درست است که چهره را تغییر میدهد منتها نتایج خوبی ندارد ومدت کوتاهی برمیگردد وتنها جای اسکار بخیه باقی میماند. متأسفانه دخترانی به ما مراجعه میکنند که به حدی موهای سرشون را سفت کشیده تا ابروها بالا بردند جلوی سر وشقیقه دچار کچلی شدهاند ومتأسفانه این ریزش جبران ناشدنی است ومجبور هستیم مقداری از شقیقه را با جراحی برداشته ولیفتینگ کنیم.
هرچند در قانون جراحی زیبایی نباید به دست غیرمتخصصان صورت گیرد لیکن به دلیل سودآوری وپولساز بودن این رشته ونگاه مردم که تنها به تبلیغات است تبلیغاتی که بعضا از شبکههای ماهواره ای پخش میشود این اعمال به دست غیرمتخصصان هم انجام میشود.
سودآوری روشهای زیبایی
وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار بهدخت که باتوجه به غیر علمی بودن برخی از روشهای زیبایی به چه علت جراحان اقدام به انجام آنها میکنند وآیا نظارتی بر کار جراحان وجود ندارد گفت:
این اعمال انجام میشود وابدا مخفیانه نیست تا بیمار شکایتی نداشته باشد معمولا برخوردی با جراحان نمیشود. البته به این معنی نیست که هر درخواستی بیماران داشته باشند جراحان میتوانند انجام دهند ولیکن در برخی موارد با اصرار متقاضیان برای انجام روشی زیبایی هرچند غیر علمی جراح این ریسک را پذیرفته عمل را صورت میدهد درحالیکه به هر حال این اعمال محکوم است. از طرفی هرچند در قانون جراحی زیبایی نباید به دست غیرمتخصصان صورت گیرد لیکن به دلیل سودآوری وپولساز بودن این رشته ونگاه مردم که تنها به تبلیغات است تبلیغاتی که بعضا از شبکههای ماهواره ای پخش میشود این اعمال به دست غیرمتخصصان هم انجام میشود.
آگاه سازی از طریق رسانه
این عضو انجمن جراحان پلاستیک امریکا ضمن اشاره به نقش رسانه در دادن آگاهی به مردم عنوان کرد:
آگاه سازی افراد وارائه اطلاعات علمی در خصوص روشهای زیبایی امری است که بر عهده رسانههای دولتی بوده زیرا در جامعه کمبود آگاهی به شدت احساس میشود. اغلب بیماران حتی نمیدانند که جراحی زیبایی باید تنها توسط جراح پلاستیک انجام شود وخود را به دست هر فردی میسپارند. در حال حاضر اغلب اعمال زیبایی توسط جراحان عمومی انجام میشود ونمیتوان تقصیر را بر گردن آنها گذاشت زیرا تعداد جراحان عمومی زیاد است وبازار کارشان رونق ندارد لذا مجبور به انجام این اعمال برای گذران مخارج هستند. از طرفی به دلیل مسامحه قانون با این موارد عدهای از آنها جری شده به طوری که برخی از آنها در مطب اقدام به لیفت صورت میکنند عملی که بسیار سنگین است وباید تنها در بیمارستان انجام شود وطبیعی است ریسک خطر بالا رفته وعوارض وحشتناکی ایجاد میشود. به طور نمونه بیماری به ما مراجعه کرد که بر اثر لیفتینگ قسمتی از پوست سرش از بین رفته واستخوان بیرون زده بود. معمولا اعمالی که عوارض این چنینی دارند توسط افراد غیر متخصص انجام میشوند.
یک توصیه از یک جراح زیبایی
وی در انتها به دختران جوان توصیه کرد:
اولین توصیه این است که هیچ گاه برای انجام عمل زیبایی عجله نکنند زیرا ممکن است بعد از مدتی نظرشان راجع به این کار تغییر کند .اینکه همکلاسی ودوست آنها عملی انجام داده وزیبا شده به این معنی نیست که نتیجه در مورد آنها یکی شود. مشاوره قبل از جراحی توسط پزشک متخصص ضرورت دارد وبرای این کار حداقل نظر دو پزشک لازم است. و در آخر اینکه به سراغ انجام روشهای زیبایی غیر علمی نروند زیرا این اعمال عوارض جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
/انتهای متن/