زنان نماینده پر مشغله مجلس پنجم

در دوره پنجم مجلس شورای اسلامی تعداد نمایندگان زن نسبت به دوره های گذشته رشد بیشتری پیدا کرد و این بار ۱۴ نماینده زن از میان ۲۷۷ نماینده به مجلس راه یافتند . دوره پنجم مجلس شورای اسلامی رکورددار حضور بیشترین تعداد نماینده زن در پارلمان تا قبل از دوره دهم است.

۰

به زندگی برخی از نمایندگان مجلس که در ادوار گذشته در مجلس حضور داشتند از جمله خانم ها الهه راستگو، نیره اخوان بیطرف، زهرا پیشگاهی فرد ، مرضیه حدیدچی، منیره نوبخت، قدسیه سیدی علوی، نفیسه فیاض بخش ، مرضیه وحید دستجردی ، مرضیه صدیقی ، شهربانو امانی و سهیلا جلودارزاده پرداخته شده است. اینک به زندگی سایر نمایندگان دوره پنجم می پردازیم:

 

فاطمه رمضان‌زاده

رمضان زاده

فاطمه رمضان‌زاده پس از گذراندن تحصیلات متوسطه به دانشکده پزشکی دانشگاه تهران راه یافت و در رشته پزشکی عمومی فارغ التحصیل شد. وی با تکمیل تحصیلات خود به درجه تخصص در رشته زنان و مامایی وعضو هیئت علمی گروه زنان ،مامایی و نازایی دانشگاه علوم پزشکی تهران درآمد ودر همین سال با دکتر امراللهی ازدواج کرد.

دکتر رمضان زاده دوره های کوتاه آموزشی نازایی را در بیمارستان ملبورن و لندن به اتمام رساند و پس از بازگشت به ایران به تأسیس بخش فوق تخصصی و فلوشیپ لاپاراسکوپی در دانشگاه علوم پزشکی تهران دست زد.

رمضان زاده علاوه برعضویت در هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به تدریج مشاغل وسمت های زیر را احراز نمود:

عضو هیئت ممتحنه و ارزشیابی دانشنامه تخصصی ،عضو شورای عالی تخصصی پزشکی، سرپرست واحد تحقیقات تنظیم خانواده در معاونت پژوهشی وزارت بهداشت و درمان ، عضویت در شورای عالی بازآموزی، مدیر کل بهداشت خانواده در معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، عضو شورای عالی پژوهشی دانشگاه، رئیس بخش نازایی و ivf بیمارستان ولیعصر امام خمینی، عضو هیئت مؤسس انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران وانجمن باروری –ناباروری ایران.

رمضان زاده در سال ۱۳۷۵به عضویت شورای مرکزی جمعیت زنان جمهوری اسلامی درآمد. وی در همین سال در انتخابات دوره پنجم قانونگذاری شرکت کرد و موفق شد با کسب آرا از سوی مردم تهران به نمایندگی مجلس شورای اسلامی انتخاب شود.

او پس از ورود به مجلس به عضویت در کمیسیون بهداری و بهزیستی مجلس در آمد. از دیگر سمت های وی در دوره نمایندگی مجلس عبارتند از؛ عضو کمیسیون زنان وخانواده؛ عضو هیئت نظارت برمطبوعات، عضو گروه دوستی ایران وایتالیا و ایران وروسیه ؛ عضو هیئت بدوی انتظامی نظام پزشکی، عضو هیئت مدیره جمعیت مبارزه با اعتیاد؛ عضو انجمن تنظیم خانواده و عضو انجمن تنظیم خانواده وعضو انجمن باروری –ناباروری ایران.

از جمله طرح ها و لوایحی که رمضان زاده در تصویب آنها نقش داشت عبارتند از:

طرح محرم سازی فضاهای آموزشی و آزادی پوشش دختران در فضاهای آموزشی دخترانه، طرح تشکیل کمیسیون زنان، جوانان، خانواده؛ قانون محاسبه وپرداخت مهریه به ارزش روزتأدیه ؛ اصلاح قانون اشتغال نیمه وقت بانوان؛ طرح اصلاح قانون انتخابات راجع به افزایش سطح سواد نمایندگان ؛ طرح ایجاد دادگاه خانواده و الزام حضور قاضی مشاور زن در این دادگاه ها.

پس از پایان دوره پنجم مجلس در سال ۱۳۷۹ رمضان زاده به شغل سابق خود یعنی تدریس در دانشگاه وطبابت بازگشت و در همین سال مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولی عصر را دربیمارستان امام خمینی(ره) تأسیس کرد و خود ریاست آن را تا سال ۱۳۸۸ بر عهده گرفت. وی همچنین در سال ۱۳۸۰ به سمت قائم مقام وزیر بهداشت در امور مجلس منصوب شد و تا سال ۱۳۸۱ در این سمت باقی ماند. از دیگر سمت های او عبارتند از : عضو هیئت عالی انتظامی نظام پزشکی ، عضو شورای بررسی و تدوین داروهای وزارت بهداشت، مدیر مسئول مجله علمی خانواده وبهداشت باروری به زبان انگلیسی، عضو هیئت ممیزه مرکزی و عضو شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران (از سال ۱۳۸۶ تا کنون ) عضو گروه بررسی نیازهای بهداشت بلوغ در برنامه مشترک وزارت بهداشت وunfpa وعضویت در American ociety reproductive medicine.

وی به در خواست خود در سال ۱۳۹۲ با درجه استاد تمام بازنشسته شد و هم اکنون در مطب شخصی خود به طبابت اشتغال دارد. وی دارای تالیفاتی در ارتباط با رشته تحصیلی خود نیز می باشد.

 

فاطمه کروبی

کروبی

فاطمه کروبی پس از اتمام تحصیلات ابتدایی در سن ۱۴ سالگی با حجت الاسلام کروبی ازدواج کرد و در شهر قم اقامت گزید .او سپس در مدرسه سید صادق قم به تحصیل علوم دینی پرداخت و علوم حوزوی راتا حدود سطح به پایان رساند . وی بعد ازدواج فامیل خود را از حاجی شریفی به کروبی تغییر داد.

در سال ۱۳۴۱ به نهضت امام خمینی(ره) علیه رژیم شاه پیوست و با پخش اعلامیه ها و نوارهای حضرت امام (ره)به نشر افکار امام (ره) در بین زنان به فعالیت پرداخت.

در دوران مبارزات که تا پیروزی انقلاب اسلامی به طول انجامید همسر وی چندین بار دستگیر ، زندانی و تبعید شد .

پس از پیروزی انقلاب و بعد از تأسیس بنیاد شهید، فاطمه کروبی از سوی حجت الاسلام مهدی کروبی که ریاست این بنیاد را برعهده داشت به سمت معاونت در مانی و دارویی و سرپرست مرکز بهداشتی بنیاد شهید منصوب شد و تا سال ۱۳۷۴ در این سمت باقی ماند. وی دراین مدت برای احداث و تجهیز و تکمیل ۹ بیمارستان و چندین پارا کلینیک، درمانگاه و داروخانه شبانه روزی برای بهره مندی جانبازان و ایثارگران وخانواده شهدا از این امکانات تلاش زیادی کرد و همچنین مسئول ستاد اعزام مجروحین جنگی به خارج از کشور بود و پیش از ۴۰۰۰ مجروح را برای مداوا به سایر کشورها اعزام نمود.

کروبی مؤسس وعضو شورای مرکزی جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران، دبیر کل مجمع اسلامی بانوان ، رئیس هیئت امنای اتحادیه بین المللی زنان مسلمان جهان، عضو هیئت مؤسس وهیئت امنای سازمان مردمی حمایت از محرومان و آسیب پذیران بهزیستی ، عضو هیئت امنای دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، عضو هیئت امنا ی هیئت اجرایی کانون فارغ التحصیلان دانشگاه الزهرا(س) وعضو هیئت امنای جمعیت دفاع از ملت فلسطین بوده و هم اکنون نیز در برخی تشکل ها حضوری فعال دارد.

فاطمه کروبی در سال ۱۳۷۷ در انتخابات میان دوره ای دوره پنجم قانونگذاری علی رغم عدم حمایت هیچ جناحی از سوی مردم تهران به نمایندگی انتخاب شد.

وی پس از ورود به مجلس به عضویت کمیسیون اصل ۹۰ درآمد. از دیگر سمت های او در مجلس عضویت در کمیسیون زنان، جوانان ،خانواده وعضویت در یک صد و دومین کنفرانس اتحادیه بین المجالس در برلین بوده است.

از جمله طرح ها و لوایحی که کروبی در تصویب آنها نقش داشت عبارتنداز:

اصلاح ماده ۱۱۸۴ قانون مدنی مبنی برعزل ولی قهری طفل و تعیین قیم ویا امین جدید ، طرح اصلاح قانون باز نشستگی و ارث بردن زن شاغل ویا بازنشسته از حقوق باز نشستگی همسرش در صورت فوت او و قانون تعمیم قوانین مربوط به همسران و فرزندان آزادگان. وی از مخالفین طرح انطباق وتفکیک بیمارستان ها ومراکز درمانی بر اساس جنسیت بوده است و اعتقاد داشت که این طرح در صورت اجرا ، مشکلات زیادی را برای مراکز درمانی ایجاد خواهد کرد.

کروبی در اواخر مجلس پنجم ، مجوز انتشار مجله “ایران دخت” را گرفت و در همان سال آن را منتشر کرد.

این مجله که ارگان مجمع اسلامی بانوان بود پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به دستور معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ وارشاد ممنوع الانتشار شد.

پس از پایان مجلس پنجم کروبی از سوی رئیس کل دادگستری استان تهران به سمت عضو هیئت رئیسه مطبوعات انتخاب گردید و سه دوره جمعا به مدت ۶ سال در این سمت باقی ماند وی در سال ۱۳۷۹ به سمت مشاور وزیر کار وامور اجتماعی و نماینده تام الاختیار وزیر در کلیه مجامع و شوراهای مرتبط با امور زنان منصوب شد علاوه بر به عنوان مشاور امور اجتماعی رئیس مجلس ششم نیز انتخاب شد.

کروبی سال ۱۳۸۰ از سوی وزیر کار به سمت معاون امور اجتماعی وفرهنگی آن وزارتخانه منصوب شد. وی چهار سال دراین سمت بود ودوبار به عنوان معاون وزیر نمونه در کشور انتخاب شد.

او همچنین عضو شورای عالی بیمه خدمات درمانی و نماینده وزیر کار در شورای عالی ورزش، شورای عالی بیمه وشورای عالی تأمین اجتماعی نیز بوده است.

 

فائزه هاشمی بهرمانی

هاشمی

فائزه هاشمی در سال ۱۳۵۷ درسن ۱۶ سالگی در حالی که هنوز دانش آموز بود با دکتر حمید لاهوتی ازدواج کرد. او پس از اخذ دیپلم درسال ۱۳۵۹ دوره یکساله تربیت بدنی را در دانشگاه تهران به اتمام رساند و ابتدا به عنوان معلم ورزش در یکی از مدارس منطقه یک تهران و سپس به عنوان مسئول ورزش بانوان به مدت سه سال در وزارت نفت به صورت افتخاری به خدمت پرداخت. وی به تدریج برای گسترش ورزش بانوان تلاش زیادی انجام داد وبا سفر به شهرهای مختلف و رایزنی با امامان جمعه و فرمانداران وسایر مقامات آن شهرها ،موانع و مشکلات موجود برسر راه ورزش زنان را تاحدود زیادی از میان برداشت.

فائزه پس از سال ها دوری از تحصیل در سال ۱۳۶۸ در کنکور شرکت کرد و بعد از قبولی در دانشگاه الزهرا (س) در رشته مدیریت بازرگانی و در دانشگاه آزاد در رشته علوم سیاسی به طور همزمان به تحصیل پرداخت.

وی پس از اخذ لیسانس در مقطع کارشناسی ارشد نیز پذیرفته شد اما به دلیل ورود به مجلس تحصیلاتش به درازا کشید و بعد از اتمام دوره نمایندگی ، موفق به دریافت دانشنامه فوق لیسانس در رشته حقوق بین الملل شد.

هاشمی درسال ۱۳۶۸ به عنوان نائب رئیس کمیته ملی المپیک ایران انتخاب شد و تا سال ۱۳۸۰،سه دوره متوالی ،عهده دار این سمت بود. وی در سال ۱۳۶۹ برای رونق وگسترش ورزش دربین زنان کشورهای اسلامی پیشنهاد تأسیس فدراسیون اسلامی ورزش زنان کشورهای اسلامی را به کمیته ملی المپیک تقدیم کرد که مورد موافقت قرار گرفت و اوخود به ریاست این فدراسیون انتخاب شد و تا سال ۱۳۸۹ که فعالیت این فدراسیون متوقف شد در این سمت باقی ماند.

در دورانی که فائزه نائب رئیس کمیته المپیک و رئیس فدراسیون اسلامی ورزش زنان کشورهای اسلامی بود، برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی زنان در مسابقات داخلی ومسابقات خارج از کشور با حجاب اسلامی شرکت کردند. برگزاری اولین کنگره همبستگی ورزش زنان کشورهای اسلامی در سال ۱۳۶۹که با حضور برخی از مقامات داخلی وخارجی انجام شد که ورزش بانوان با الگوی ایرانی واسلامی از ایران به سایر کشورهای مسلمان گسترش یافت.

فائزه فعالیت های سیاسی را باعضویت در حزب کارگزاران سازندگی آغاز کرد . او در سال ۱۳۷۴ به عنوان کاندیدای این حزب در انتخابات دوره پنجم از سوی مردم تهران به مجلس راه یافت . وی پس از ورود به مجلس به عضویت در کمیسیون شوراها و امور داخلی در آمد. از دیگر سمت های او عضویت در فراکسیون ورزش و کارگران ،ریاست کانون فارغ التحصیلان دانشگاه الزهرا(س) و دبیر و عضو شورای سازمان های غیر دولتی زنان بوده است.

از جمله طرح ها و لوایحی که هاشمی در تصویب آنها نقش داشت عبارتنداز:

اختصاص درصدی از درآمد فروش سیگار به امور ورزشی ،طرح سرباز قهرمان، طرح تکمیل سالن های ورزشی مخصوص بانوان، طرح محرم سازی فضاهای آموزشی وآزادی پوشش دختران در فضاهای آموزشی دخترانه، قانون اصلاح فصل سوم قانون گذرنامه، قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه خانواده واستفاده از مشاوران قضایی زن در این دادگاه ها.

فائزه هاشمی به هنگام نمایندگی امتیاز روزنامه “زن “را گرفت و این نشریه را به مدیر مسئولی خود درمرداد ۱۳۷۷ منتشر کرد. روزنامه زن شش ماه پس از انتشار بدلیل درج خبری در رابطه با ضرب وشتم مهاجرانی وعبدالله نوری وزرای ارشاد و کشور دولت خاتمی در نماز جمعه سال ۱۳۷۷ توقیف شد ولی بعد از دوهفته تبرئه ومجددا منتشر شد تا اینکه بار دیگر در ۱۷ فروردین ۱۳۷۸ به دلیل درج خبری کوتاه راجع به پیام نوروزی فرح دیبا و چاپ کاریکاتوری در خصوص نابرابری دیه زن ومرد ، روزنامه زن به حکم دادگاه انقلاب توقیف و بسته شد.

هاشمی در سال ۱۳۷۸ در انتخابات دوره ششم کاندید شد اما از راهیابی به مجلس بازماند . وی برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت و به تحصیل دررشته حقوق بشردر دانشگاه U.C.E پرداخت . او پس ازاتمام دوره فوق لیسانس ، به تحصیلات خود در این رشته در مقطع دکترا ادامه داد اما قبل از دفاع از رساله دکترایش به دلیل پاره ای از مشکلات ، در سال ۱۳۸۶ به تهران بازگشت و در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در رشته روابط بین الملل به تکمیل تحصیلات خود مبادرت نمود . او در سال ۱۳۹۰ از رساله اش تحت عنوان “تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با ارزیابی عملکرد دولت نهم و دهم” دفاع کرد و موفق به دریافت درجه دکترا شد.

هاشمی در انتخابات ۱۳۸۸ از مخالفان جدی احمدی نژاد و از حامیان میر حسین موسوی بود وی در خرداد همان سال به دلیل حضور در اعتراضات دستگیر و سپس محاکمه شد. او به جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام ، از سوی دادگاه انقلاب به شش ماه حبس و پنج سال محرومیت از عضویت و فعالیت از احزاب وگروه ها و فضای مجازی و فعالیت رسانه ای و مطبوعاتی محکوم شد. این حکم در سال ۱۳۹۱ به اجرا در آمد. وی در همان سال دربند زنان زندان اوین محبوس شد.

هاشمی پس از سپری کردن دوران محکومیتش در پایان اسفند ۱۳۹۱ از زندان آزاد شد و به شغل سابقش که تدریس در دانشگاه بود ، بازگشت. وی هم اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ومدیر گروه حقوق واحد پردیس می باشد ، علاوه بر آن در مجمع زنان اصلاح طلب و همچنین شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و انجمن دفاع از آزادی مطبوعات عضویت دارد و ریاست این انجمن را عهده دار می باشد.

برگرفته شده از کتاب: زنان در عرصه قانون گذاری ایران (۱۲۸۵-۱۳۹۵)منوچهر نظری

/انتهای متن/

 

درج نظر