نگاهی دیگر به یک مسأله مهم
جایگاه زن و مسأله حجاب از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) از جمله مسائلی است که در مصاحبه اخیر حجت الاسلام مهدی مهریزی با پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران مطرح شده است. حجت الاسلام مهدی مهریزی سابقه زیادی در علوم اسلامی، برگزاری کنگرههای علمی و نیز فعالیتهای اجرایی دارد. از جمله مدیریت مؤسسه تنظیم و نشر آثار در قم و مسئولیت مؤسسه دارالحدیث.
سرویس اجتماعی به دخت/
• از چیزهاى دیگری که به نظرم در حوزه اندیشه دینى مهم بود و امام مطرح کرد، بحث زن و جایگاه زن است. یکى از چیزهایى که امام در عمل و در رفتار و تا حد زیادى در فکر و اندیشه به آن پرداخت، مسئله حضور زنها، شخصیت زنها و جایگاهى که زنها در نظام دینى، در دولت اسلامى دارند و در عمل هم در بستگانشان خانوادهشان، پیدا بوده است. خانواده تحصیل کرده، زنهاى دانشگاهى، زنهاى تحصیل کرده، زنهاى اهل فعالیت اجتماعى، ارتباطِ با همان حدود شرعى اما در حوزه زندگى اجتماعى، اینها هم به نظر بنده خیلى مهم است و بابى را باز کرد تا در فقه شیعه مسئله زن مطرح شود، در اندیشه دینى در حوزه مکتب اهل بیت(ع)، جایگاه زنها مطرح شود، خیلى کارها صورت گرفت، منشأ آنها نیز همان نگاه امام بود.
• اصل حجاب یک واجب و از واجبات ضرورى دین است، دوم اینکه مقدار حجاب یک بحث اجتهادى است، دیدگاهها و اختلاف نظرهایی وجود دارد ، پس مقدار حجاب مثل اصل حجاب جزو ضروریات نیست، لذا یک دیدگاه داریم که زن باید دست و صورتش را بپوشاند، یک عده میگویند: نپوشاند، یک عده میگویند: کفّین، یکى میگوید قدمین، یک عده مثلاً حتى میگویند تا ساقین، نمیدانم، راجع به آرایش، پس مقدار جزو ضروریات نیست. یک بحث اجتهادى است، دیدگاههاى مختلفى در آن وجود دارد، به نظر من در این زمینه جاى اجتهاد جدیتر وجود دارد و متأسفانه صورت نگرفته است. نکته سوم اینکه آیا این امر که یک امر ضرورى دین است، تکلیف فردى است یا اجتماعى، یا حکومت شخصى است، شخصى به این معنى که ما دلیلى از ناحیه دین نمیتوانیم واقعاً مسلم اقامه بکنیم که حکومت مجاز است، اجبار کند، مقدارى که خواندم، ندیدهام؛ در زمان پیامبر، در زمان ائمه علیهمالسلام، در سیره پیشوایان هم چنین چیزى را نمیبینیم. مجموعهاى را به نام «نواندیشى حجاب»، دفتر تبلیغات چاپ کرد مجموعه مقالات است، دو سه تا مقاله خیلى جدى در این باره که در واقع ما دلیلى نداریم که حکومت حق مداخله و اجبار دارد چاپ شد. نویسنده یکی از مقالهها پسر آقاى مفتح است، مقاله خیلى خوبى است، یک نفر دیگر هم نوشته است، البته دو تا مقاله هم بر خلاف آن است، ولى من خودم چون ادلههایش را دیدم، دلیل محکمى برای دخالت حکومت ارائه نمیدهد، بلکه به یک سرى عموماتى استناد میکنند که از آن عمومات چنین چیزى استفاده نمیشود.
/انتهای متن/