خوشامدگویی متفاوت به نوزادان با نوای اذان/ استقبال مادران از ابتکار ماماهای خوش‌ذوق بیمارستان فسا

علاوه‌بر آرامشی که صدای اذان به مادرِ خسته از 9 ماه بارداری و عمل سخت زایمان می‌دهد، نوزاد هم با این صدا به آرامش می‌رسد. ما همیشه نوزاد تازه متولدشده را در هنگام پخش اذان، آرام دیده‌ایم. این صدا انگار یک حالت لالایی‌گونه برایش دارد. حتی نوزادانی که تا آن لحظه گریه می‌کردند هم، با شنیدن اذان آرام می‌شوند.

0

این یک خوشامدگویی دسته‌جمعی است…

اتفاق مهمی است؛ اینکه یک ماما در لحظات حساس به دنیا آمدن نوزاد و در میان تمام دغدغه‌ها و نگرانی‌های موجود در اتاق زایمان، حواسش به خوشامدگویی لطیف به این مسافر کوچولو هم باشد. گوشی تلفن همراهش را بیاورد و با پخش نوای اذان، به نوزاد و مادر خسته‌اش، آرامش هدیه کند. مشتاقم بدانم این اتفاق قشنگ از کی و چطور در بخش زایمان بیمارستان ولی‌عصر (عج) شهر فسا شروع شده و «فاطمه بدوی» در پاسخ، دستم را می‌گیرد و می‌برد به 10 سال قبل: «ما از دوران دانشجویی و به همراه دوستانی که در دوره کارآموزی هم‌گروه بودیم، پخش اذان برای نوزادان را شروع کردیم. یادم است یکی از دوستان که صوت اذان را در گوشی‌اش داشت، برای اولین نوزادی که در دوران کارورزی ما به دنیا آمد، این کار را انجام داد و اذان پخش کرد. این اتفاق برای همه ما خوشایند بود. آن موقع که فضای مجازی وجود نداشت. آن فایل اذان را برای همه ما بلوتوث کرد و از آن به بعد، هرکدام در اتاق زایمان حضور داشتیم، بعد از تولد نوزاد، صدای اذان را پخش می‌کردیم. من از وقتی به صورت رسمی کارم را به‌عنوان ماما شروع کردم هم، این کار را برای تمام نوزادان انجام داده‌ام.»

*آرامش دلنشین نوزاد تازه متولد شده در هنگام پخش صدای اذان

خانم ماما اما همین اول کار، تکلیف ما را با ماجرای زیبای اتاق زایمان مشخص می‌کند و با تاکید می‌گوید: «البته پخش اذان در اتاق زایمان، کاری نیست که من به‌تنهایی بتوانم انجام دهم. اگر مسئول بخش با این ایده همسو نباشد و شرایط را برای من فراهم نکند، قطعاً نمی‌توانم این کار را انجام دهم. یا اگر همکارانم نگاه مثبتی به این موضوع نداشته باشند، شرایط برای من سخت خواهد شد. لازم است بگویم به لطف خدا، خانم «اشکان»، مسئول بلوک زایمان بیمارستان ولی‌عصر (عج) واقعاً به من لطف دارند و از این حرکت، کاملاً حمایت می‌کنند. در اتاق زایمان هم وقتی می‌خواهم این کار را انجام دهم، همه همکارانم استقبال و کمک می‌کنند. حتی گاه شرایطی پیش می‌آید که در لحظات بعد از زایمان، به‌اصطلاح دست من بند است و نمی‌توانم گوشی را بیرون بیاورم و صدای اذان را پخش کنم. در این موقعیت‌ها، همکارانم لطف می‌کنند و این کار را انجام می‌دهند. آن‌ها با عشق و محبتی که به اهل بیت (ع) دارند و به دلیل اشتیاقی که از طرف مادر می‌بینند، برای پخش اذان پیشقدم می‌شوند. علاوه‌براین، بسیاری از همکارانم خودشان در شیفت‌های دیگر بیمارستان حضرت ولی‌عصر (عج) شهر فسا و همکاران در بیمارستان‌های دیگر هم این کار را برای نوزادان انجام می‌دهند.»

 

دوست داریم شبیه خوبان شویم

اما چرا اذان؟ چرا از میان همه گزینه‌های موجود، مامای جوان بیمارستان ولی‌عصر (عج) فسا برای استقبال از مهمان تازه از راه رسیده، پخش نوای اذان را انتخاب کرده؟ فاطمه معطلم نمی‌کند و در تشریح فلسفه این حرکت خاص اینطور می‌گوید: «من به شخصه در اقدامات حرفه‌ای ویژه فرآیند بارداری و زایمان بانوانی که به بیمارستان ما مراجعه می‌کنند، همیشه طبق شیوه‌نامه‌های وزارت بهداشت عمل می‌کنم. اما همه همکاران من در جایگاه پزشک و ماما می‌دانند که در این فرآیند، یک جاهایی هست که شرایط 50-50 می‌شود. با وجود اینکه تمام دقت‌های حرفه‌ای را انجام داده‌ای، کار گره می‌خورد. در این شرایط، به نیرویی بالاتر نیاز داری و آنجاست که به درگاه خداوند و دامان اهل بیت (ع) متوسل می‌شوی و از آنها کمک می‌خواهی. مثلاً وقتی در سیر زایمان، انجام تمام ملاحظات حرفه‌ای هم نتوانسته به زایمان راحت مادر منجر شود، ما به توصیه‌های دینی برای خانمی که در حال زایمان است، رجوع می‌کنیم و سوره‌ها و آیات سفارش‌شده برای این موقعیت را برایش قرائت می‌کنیم تا زایمانش تسهیل شود. هدف ما از این کار این است که مادر و جنین به بهترین و ایمن‌ترین شکل از فرآیند زایمان خارج شوند و الحمدلله تجربیات خوب و مثبتی هم از این کار داشته‌ایم.

درخصوص پخش صوت اذان هم، ماجرا همین است. راستش را بخواهید اعتقاد قلبی خودم این است که علم من خیلی ناچیز است و نمی‌دانم در لحظه زایمان یک مادر، چه کاری درست‌تر است که انجام دهم. بنابراین الگویم در این زمینه را خود پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) قرار می‌دهم و سعی می‌کنم به کاری که این بزرگواران در زمان تولد نوزادانشان انجام می‌دادند، اقتدا کنم. روایتی از امام سجاد (ع) داریم که می‌فرمایند: «وقتی پدرم – امام حسین (ع) – به دنیا آمدند، رسول‌الله (ص) در گوششان اذان گفتند.» خب، امام حسین (ع)، معصوم و فرزند دو معصوم دیگر هستند. با این وجود، وقتی ایشان متولد می‌شوند، در گوششان اذان گفته می‌شود. به نظرم، این رفتار پیامبر اکرم (ص) برای ما فصل الخطاب است. البته تفاوت از زمین تا آسمان است؛ قرائت اذان با نفس مطهر رسول خدا (ص) کجا و پخش اذان با گوشی تلفن همراه توسط امثال من کجا؟ اما خب، «هذه بضاعتنا». بضاعت و وسع ما همین است و امیدمان به عنایت خداوند و صفت کریمی اوست که خودش در این کار ساده ما برکت قرار دهد و آن را متصل به سیره پیامبر اکرم (ص) کند.

البته ذکر یک نکته هم شاید ضروری باشد. ما کار جدیدی انجام نداده‌ایم. سنت اذان گفتن در گوش نوزاد، از صدر اسلام وجود داشته و در کشور ما هم همیشه انجام می‌شده و هنوز هم انجام می‌شود. ازآنجاکه در گذشته زایمان در خانه انجام می‌شد، همه کارهای پس از تولد نوزاد هم بلافاصله براساس فرهنگ و اعتقادات خانواده انجام می‌گرفت. اما الان با توجه به اینکه زایمان در بیمارستان انجام می‌شود و مادر تنهاست، حداقل چند ساعت از زمان زایمان تا دیدار با خانواده و اجرای این سنت‌ها فاصله می‌افتد. تنها کاری که ما می‌کنیم، این است که با پخش صدای اذان، این فاصله را کم می‌کنیم. ضمن اینکه این یک کار ساده و ابتدایی است و به خانواده‌ها هم می‌گوییم که اینطور نیست که این پخش اذان بخواهد جای سنت اذان گفتن در گوش نوزاد را بگیرد. به آنها تاکید می‌کنیم حتماً بعد از ترخیص از بیمارستان، سنت اذان و اقامه گفتن در گوش راست و چپ نوزاد را خودشان اجرا کنند.»

 

خودت همه ما را به آرامش برسان

«می‌دانید، در لحظات حساس انجام عمل زایمان، آرامش، گمشده همه حاضران در آن اتاق است. حتی وقتی نوزاد را به دنیا می‌آوریم و او را روی سینه مادر قرار می‌دهیم و بعد، او را روی تخت ویژه نوزاد قرار می‌دهیم، هنوز نگرانی‌های ما به قوت خودش باقی است. چون هنوز زایمان جفت اتفاق نیفتاده، مراقبت‌های لازم برای مادر مثل زدن بخیه انجام نشده و ذهن ما همچنان درگیر استرس سلامتی نوزاد و مادر است. با این حال که با این نگرانی‌ها دست‌به‌گریبان هستم، خودم را مقید می‌دانم که گوشی تلفن همراهم را بیرون بیاورم و اذان را در اتاق زایمان پخش کنم. شاید پرسیده شود: حالا در آن شرایط و وسط آن‌همه استرس و کار بر زمین مانده، چه اصراری به این کار است؟ جواب من این است که علاوه‌بر آرامشی که صدای اذان به منِ ماما و مادر می‌دهد، نوزاد هم با این صدا به آرامش می‌رسد. ما همیشه نوزاد تازه متولدشده را در هنگام پخش اذان، آرام دیده‌ایم. این صدا انگار یک حالت لالایی‌گونه برایش دارد. حتی نوزادانی که تا آن لحظه گریه می‌کردند هم، با شنیدن اذان آرام می‌شوند. و این، خیلی زیباست.»

یک نکته انگار در ذهن فاطمه جرقه زده که مکثی می‌کند و می‌گوید: «در بخش نظرات فیلم منتشرشده در فضای مجازی، برخی مخاطبان پرسیده بودند: اینکه گوشی تلفن همراه در نزدیکی نوزاد است، مشکلی ایجاد نمی‌کند؟» در جواب لازم است توضیح دهم که در اغلب موارد، گوشی خود من موقع پخش اذان برای نوزاد، در حالت آفلاین است. از طرف دیگر گوشی من در فضای کار همیشه و به‌ویژه از وقتی کرونا آمده، داخل یک پوشش (کاور) است. بنابراین ما نهایت دقت را به خرج می‌دهیم که گوشی با نوزاد فاصله داشته باشد و خدای نکرده آسیبی به سلامتی او وارد نکند.»

 

انتهای متن/ منبع: خبرگزاری فارس

درج نظر