نکات بهداشتی مهم در زمان قاعدگی/1

دوران قاعدگی یکی از مهم ترین دوره‌های زندگی هر خانمی است و از آنجا که به‌ طور معمول، خانم ها را یک هفته در ماه درگیر می ‌کند، رعایت نکات بهداشتی در این ایام اهمیت ویژه‌ای از نظر سلامتی خانم ها دارد.

0

هر دختری که به سن بلوغ می رسد، چرخه قاعدگی در او شروع به فعالیت می کند. اگرچه قاعدگی همراه با درد و یک سری مشکلات می باشد، اما بروز چرخه قاعدگی نشان‌ دهنده عملکرد طبیعی و سلامت دستگاه تناسلی خانم ها می باشد.

قاعدگی نشان می دهد که رحم یک خانم، برای باردار شدن آمادگی دارد و اگر بارداری رخ ندهد، پوشش داخلی رحم شروع به ریزش می کند و از طریق خون قاعدگی از بدن خارج می شود تا پوشش جدیدی در دیواره داخلی رحم (اندومتر) ایجاد شود..

رعایت بهداشت فردی در دوران قاعدگی بسیار ضروری است و رعایت نکردن آن ممکن است سبب عفونت و عوارضی مانند نازایی در آینده شود.

بهداشت ناحیه تناسلی

به علت باز بودن دهانه رحم در دوران قاعدگی، توجه به بهداشت تناسلی در این دوران بسیار ضروری است و عدم رعایت بهداشت ممکن است باعث ایجاد عفونت و عوارض در آینده همراه باشد.

  • در خانم‌ها به علت نزدیک بودن مقعد به فرج و نیز مجرای خروج ادرار، امکان انتقال انواع میکروب‌ها به دستگاه تناسلی وجود دارد، خانم ها باید توجه داشته باشند که شستن و خشک کردن ناحیه تناسلی، باید از سمت جلو به عقب باشد. عکس این حرکت منجر به انتقال عفونت ها از ناحیه مقعد به سمت واژن می شود.
  • در دوران قاعدگی باید پس از هر بار دستشویی رفتن، بخصوص پس از اجابت مزاج، شستشو به طریقه فوق صورت گیرد و پس از شستشو، در صورت امکان با دستمال تمیز خشک شود. باقی ماندن هر گونه رطوبت در منطقه تناسلی، زمینه را برای رشد ونمو باکتری های بیماری زا و بروز عفونت فراهم می کند.
  • بهتر است شستشوی ناحیه تناسلی تنها با آب خالی انجام شود و استفاده از شوینده‌های خاصی توصیه نمی شود.
  • تا حد امکان سعی کنید برای طهارت از آب سرد استفاده نکنید، زیرا ممکن است سبب به‌ وجود آمدن انقباض و درد زیر شکم شود. استفاده از آب گرم یا ولرم هنگام شستشو در این دوره می تواند علاوه بر ایجاد آرامش در فرد، به کاهش دردهای ناحیه زیر شکم هم کمک کند.دقت کنید هیچگاه با دست کثیف یا آلوده طهارت نگیرید.
  • ناحیه تناسلی و بیرون واژن را حداقل روزی یک تا دو بار بشویید تا بوی نامطبوع حاصل از خونریزی قاعدگی، کاهش پیدا کند.
  • پس از پایان دوره قاعدگی، از صابون های بهداشتی برای شستن بیرون واژن خود استفاده کنید تا هر گونه آلودگی ناشی از خونریزی پاک شود و امکان بروز هر گونه عفونتی کاهش یابد.

لباس زیر مناسب

در طی دوران قاعدگی به بانوان و دختران عزیز توصیه می شود این موارد را در لباس  زیرشان رعایت کنند:

  • لباس های زیر نخی و پنبه ای مناسب که مواد حساسیت ‌زا در آن به‌کار نرفته است استفاده کنند، زیرا لباس زیر نخی، کمتر بوی نامطبوع می گیرد، هوا براحتی از آن عبور می کند، درجه حرارت بدن را تعدیل می کند و شرایط راحتی را برای فعالیت های جسمانی فرد در این دوران فراهم می کند.
  • توصیه می شود لباس های زیر نخی و پنبه ای خود را زود به زود تعویض کنید و باید جدا از سایر لباس‌ها آنها را بشویید و بهتر است  در آفتاب خشک شان کنید.
  • هیچگاه از لباس زیر دیگران استفاده نکنید.
  • لباسهای زیر رنگ روشن بپوشید تا هر گونه آلودگی روی آن مشخص شده تا تمیز آنها را بشویید. ( روزهای پریودی لازم نیست که لباس هاى تیره بپوشید برعکس برای حفظ شادابی و نشاط بیشتر لباس های روشن بپوشید(

 

نوار بهداشتی

نوار بهداشتی هم در این دوران خیلی مهم است. این نکات را در این مورد حتما درنظر داشته باشید:

  • سعی کنید در دوران قاعدگی حتماً از نوار بهداشتی‌های استاندارد استفاده گردد تا کمتر ایجاد حساسیت‌های موضعی کنند و آن را مرتب و زود به زود تعویض کنید. اهمیت این موضوع بخصوص زمانی که خونریزی بیشتر است، روشن می ‌شود. با این کار، علاوه بر رعایت بهداشت جسم، از آلوده شدن لباس‌های دیگر نیز جلوگیری می ‌شود. (هنگام تعویض نوار بهداشتی، باید آن را داخل کاغذ پیچیده و دور بیندازید.)
  • دقت کنید نوار بهداشتی را نباید بهور مستقیم در توالت بیندازید، زیرا موجب گرفتگی چاه توالت می ‌شود.
  • چنانچه امکان استفاده از نوار بهداشتی را ندارید، می ‌توانید از پارچه‌های معمولی و قابل شستشو استفاده کرده و سپس آنها را با آب سرد و صابون شسته و در آفتاب خشک کنید و در صورت امکان اتو کنید.
  • سعی کنید تا حد امکان از پنبه یا دستمال کاغذی استفاده نکنید و در صورت استفاده، یک عدد گاز استریل روی پنبه قرار دهید، زیرا ممکن است قطعات خرد شده دستمال و پنبه جذب شده و موجب عفونت شود.
  • با توجه به اینکه در اوایل بلوغ، شروع قاعدگی نامنظم است، می‌ توان با علامت‌زدن تاریخ شروع قاعدگی در تقویم، آن را به خاطر بسپارید و نوار بهداشتی را بخصوص در مدرسه به همراه داشته باشید تا مشکلی ایجاد نشود.
  • در طول عات ماهانه، دفعات تعویض نوار بهداشتی به میزان خونریزی خود شخص بستگی دارد؛ اما حتی اگر خونریزی فرد کم هم باشد، بهتر است که دو بار در روز نوار بهداشتی تعویض شود. پس به محض این که نوار بهداشتی شما کثیف شد، آن را عوض کنید. در صورت عدم تعویض نوار بهداشتی برای مدت طولانی، اکسیژن رسانی در محل کم می شود و شرایط برای رشد ونمو باکتری ها در ناحیه تناسلی مهیا می شود. این باکتری های بیماری زا، وارد مهبل شده و مشکلات عفونی برای شما ایجاد می کنند.
  • اگر فردی هستید که بوی ناشی از قاعدگی در شما بسیار شدید و تند است، ابتدا باید بدانید که بموقع نوار بهداشتی خود را عوض کنید. عدم تعویض به موقع نوار بهداشتی باعث ایجاد بوی نامطبوع می شود.
  • نوار بهداشتی‌هایی لوله ای شکل تنها برای افراد متاهل وجود دارد که داخل واژن قرار می‌گیرند. مصرف این نوع نواراصلا توصیه نمی شود؛ چراکه خون قاعدگی، بایستی حتماً از واژن خارج شود و اگر لخته خون داخل رحم باقی بماند، ممکن است از طریق لوله‌ های رحمی وارد حفره رحم شود.

/انتهای متن/

درج نظر