زنان ادوار مجلس، در بهارستان گرد هم آمدند
نشست هم اندیشی نمایندگان زن ادوار مجلس شورای اسلامی با حضور تعدادی از نمایندگان ادوار از طیف های مختلف بعد از ظهر امروز در محل کمیسیون اصل نود برگزار شد.
به گزارش به دخت به نقل از ایسنا، فاطمه کروبی، فائزه هاشمی ، شهربانو امانی، اکرم مصوری منش، نیره اخوان، رفعت بیات، الهه کولایی، وحیده و اعظم طالقانی از جمله نمایندگان ادوار حاضر در این نشست بودند.
نشست نمایندگان ادوار در حالی برگزار شد که دو بنر از آیتالله هاشمی و همچنین نمایندگان فقید زن از جمله مرضیه دباغ( نماینده دوره سوم و پنجم) ، فاطمه همایون مقدم نماینده دور چهارم و مریم بهروزی نماینده دور سوم و چهارم در محل برگزاری نشست قرار داده شده بود.
بعد از قرائت قرآن برای شادی روح شهدای آتش نشان و آیتالله هاشمی صلوات خاصه حضرت فاطمه (س) قرائت شد.
سپس نمایندگان ادوار زن به بیان خواسته ها و مطالبات و پیشنهادات خود پرداخت که در این میان تسلیت درگذشت آیتالله هاشمی و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای آتشنشان از موارد مشترکی بود که در صحبت های اکثر نمایندگان تکرار شد. همچنین اکثر نمایندگان در گذشت مادر مرضیه صدیقی از نمایندگان ادوار را تسلیت گفتند.
به گزارش به دخت، از شصت نفر نماینده ادواری که برای حضور در این مراسم دعوت شده بودند حدود نیمی از آنها در این نشست شرکت کرده بودند.
فاطمه ذوالقدر عضو هیأت رئیسه فراکسیون زنان مجلس در ابتدا از کسانی که در این جلسه حضور پیدا کرده بودند تشکر و ابراز امیدواری کرد این جلسه باعث ارتقای جایگاه زنان شود.
پروانه سلحشوری رئیس فراکسیون زنان نیز در صحبت های خود با اشاره به پیگیری طرح گفتوگوی ملی در مجلس تاکید کرد: باید مسائل زنان را فراتر از حزب و گروه و جناح ببنیم و فارغ از رویکرد سیاسی عمل کنیم.
او همچنین پیشنهاد تشکیل مجمع نمایندگان ادوار زن را مطرح کرد.
شهربانو امانی نخستین نماینده ادواری بود که صحبت های خود را مطرح کرد.
او گفت: در گذشته می خواستیم چنین کاری انجام دهیم که امکان آن فراهم نشد اما به همت فراکسیون زنان این حرکت به موقع انجام شد. ما باید یک بار برای همیشه در حوزه استیفای حقوق زنان صحبت کنیم و حقوق حقه ای که باید برای نیمی از جمعیت کشورمان باشد را لحاظ کنیم. اگر توانستیم ساختاری منهای گرایش های سیاسی تعریف کنیم می توانیم این کار را انجام دهیم و باید برای انجام آن کارگروهی تشکیل دهیم که مسائل مختلف را بررسی کند.
در ادامه فائزه هاشمی نماینده دور ششم مجلس گفت: این جلسه من را به یاد ائتلاف اسلامی زنان انداخت که خانم بهروزی آن را راه اندازی کرده بود و دوستان اصولگرا و از آن طرف اکثریت فعال چپ و اصلاح طلب بودند. در دوران احمدی نژاد خانم ها نگران حقوق زنان بودند و فارغ از آرایش سیاسی ، دور هم بودند و جلساتی داشتند که خیلی هم مثبت بود.
او افزود: تا زمانی که خانم بهروزی در قید حیات بودند این جلسات عملکرد داشت و نتایج خوبی داشت اما بعد از فوت ایشان هر چند ما به عنوان اصلاح طلب تلاش کردیم جلسات ادامه پیدا کند اما از آن طرف اراده ای نبود.
هاشمی متذکر شد: حالا چنین جلساتی میتوانند به یک برنامه خوب برسد که در موضوعات خانمها با هم همکاری ، همدلی و هم فکری داشته باشند. مشکلات زنان همچنان باقی است و اصولگرا و اصلاح طلب ندارد. مردان هم تقریبا متحجرند و تا خانم ها تلاش نکنند چیزی به دست نمیآید؛ مبارزه برای حقوق زنان دائمی است.
او پیشنهاد داد: چند محور کاری و دستور کاری وجود داشته باشد که مشخص باشد روی چه موضوعاتی باید کار شود و جلسات ادامه پیدا کند.
هاشمی در بخش پایانی صحبت های خود گفت:یک شوخی هم با خانم سلحشوری داشته باشم؛ ایشان گفتند پیگیری فارغ از مسائل سیاسی باشد اما مگر میشود مجلس و نمایندگان از مسائل سیاسی فارغ باشند؛ ماهیت این کار سیاسی است. اگر قرار است گفتگوی ملی داشته باشیم مقدماتی نیاز دارد. در برخی جاها که قانون محور کار قرار نمی گیرد و برخوردهایی با اصلاحطلبان و برخی گروه های جامعه می گیرد نیاز است تلاش شود و همدلی به صورت واقعی صورت پذیرد و ملاک قانون باشد. اگر قانون شاخص باشد کسی نمی تواند کاری خارج از آن انجام دهد.
به گزارش به دخت، در ادامه اکرم مصوری منش در صحبت هایی با اشاره به تعداد زنان در مجلس گفت: امیدوارم افزایش تعداد کمی و کیفی این مجلس بتواند راهگشا باشد. ما پیشنهاد خانم سلحشوری را به فال نیک می گیریم؛ اکثر مردان این مرز و بوم غالبا سنتی هستند. اگر نتوانیم وحدت نظر پیدا کنیم نخواهیم توانست کاری انجام دهیم. امیدواریم نمایندگان زن ادوار مختلف بتوانند چنین حرکتی را ادامه دهند.
او اضافه کرد: اگر خانم ها وحدت نظر داشته باشند میتوانند قدم های بهتری بردارند اما متاسفانه در کشور ما روز به روز اختلاف نظرها و سوءتفاهم ها بیشتر میشود. اگر بتوانیم گفتوگوی ملی و وحدت ملی را که توسط آقای خاتمی مطرح شده پیش بگیریم و این گفتمان را رایج کنیم و جلساتی بین زنان و مردان اصولگرا و اصلاح طلب برگزار کنیم، میتوان قدم هایی که بر میداریم اثرگذار باشند.
پروانه مافی نماینده فعلی مردم تهران، نیز در صحبتهایی گفت: انتهای دی ماه خیلی تلخ بود اما آنچه که نگاه ما را به آینده روشن میکند این است که آینده سختی پیش رو داریم. شرایط اقتصادی، بینالمللی ، داخلی و اشتغال در مجموع ما را به این نتیجه می رساند که شرایط سختی در پیش داریم و باید از ایده هایمان عبور کنیم و همه با هم در گفتمان ملی برای حل مشکلات پیش رو قدم برداریم.
این نماینده مجلس متذکر شد: زنان مجلس در آغاز، تنظیم برنامه ششم را پیش رو داشتند و تلاش زیادی برای به ثمر رساندن برخی بندها انجام دادند . در این مدت کوتاه فراکسیون زنان به دلیل تلاش در حوزه برنامه و بودجه آمادگی مناسبی پیدا کرده که بتواند پیشنهادات نمایندگان ادوار زن مجلس را جلب و تبدیل به قانون کند.
در ادامه نیره اخوان نماینده سابق مردم اصفهان که سابقه چهار دور نمایندگی مجلس را دارد به برخی تلاش های خود برای تنظیم مقرراتی در حوزه زنان اشاره کرد.
سکینه الماسی نماینده مردم عسلویه در مجلس دهم هم در صحبت هایی کوتاه از حضور نمایندگان ادوار و تشکیل چنین هم اندیشی هایی تجلیل کرد.
در بخش دیگری از این نشست سکینه عمرانی پور نماینده سابق مردم سمیرم در مجلس تاکید کرد: چنین جلساتی میتواند خروجی خوبی داشته باشد و ما هم می توانیم در راستای خصلت ذاتی زنان اهدافی را تعیین و آنها را به مطالبه قانونی تبدیل کنیم که خروجی بهتری داشته باشد.
او تاکید کرد: خانم ها باید باعث استحکام و پایه خانواده باشند مواردی که سعی میشود ما را از هدف اصلی دور کند و خانم ها خارج از منزل باشند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد البته بر اساس نص صریح آیات قرآن، زنان میتوانند درآمد اقتصادی داشته باشند و ما باید به ایجاد قوانینی کمک کنیم که فاصله بین خانه و خانواده ایجاد نشود.
مرضیه صدیقی نماینده ادوار دیگری بود که برگزاری چنین جلسه ای را از جمله آرزوهای خود عنوان کرد و گفت: من به یکی از آرزوهای خود رسیدم و خوشحال تر می شوم که بدانم این کار پایدار باشد. از یک طرف زمان محدود است و از طرف دیگر می خواهیم کار اساسی هم انجام دهیم. باید سعی کنیم برنامه ریزی دقیقی کنیم و با استفاده بهینه از آنچه که در اختیار داریم این موتور را به حرکت درآوریم.
او در ادامه پیشنهاد تاسیس دبیرخانه دائمی ، راه اندازی کارگروه های اقتصادی، اجتماعی، اشتغال و حقوقی و همچنین اعتماد سازی مردم را مطرح کرد.
رفعت بیات نیز در صحبت هایی ، با اشاره به سخنان فائزه هاشمی در رابطه با ائتلاف اسلامی زنان گفت: تا جایی که به یاد دارم قطع ائتلاف به دلیل فوت خانم بهروزی نبود بلکه نزدیک انتخابات بود و بحث هایی مطرح شد.
او لزوم تعیین چارچوب فکری برای حل مشکلات زنان را مطرح کرد و پیشنهاد داد : چارچوب این قانون و صحبت های رهبری مبنای آن باشند و از مباحث سیاسیفاصله گرفته شود.
به گزارش به دخت، عفت شریعتی در بخش دیگری از این نشست گفت: زنان مجلس از ابتدا تاکنون دستاوردهای قابل توجه ای داشته اند. پیشنهاد من این است که همه طرح ها و لوایحی که در مجالس مختلف مطرح شده ، فارغ از اینکه مصوب شده یا نه بازنگری شود و نقاط ضعف و قوتاش سنجیده شود.
او همچنین گفت: نیمی از جمعیت ما زنان هستند. مجلس باید تعداد قابل توجهی از زنان را در خود جای دهد که متاسفانه تاکنون این طور نبوده . امیدوارم فراکسیون زنان در ایجاد نگرش همگرایانه و مثبت زن به زن تاثیر مثبتی داشته باشد تا زنان به هم اعتماد کنند و کارهای خود را به امیرانشان در مجلس بسپارند.
سعیدی دیگر نماینده ادوار مجلس بر لزوم نظارت اجرای صحیح قوانین از پیش تصویب شده تاکید کرد و افزود: ما باید مسائل اولویت بندی کنیم؛ متقاعد کردن آقایان نسبت به مسائل زنان کار ساده ای نیست و همه آنها از دیدگاه های خاصی پیروی میکنند.
زهرا ساعی نماینده فعلی مردم تبریز هم در صحبت هایی عنوان کرد: نگاه جنسیتی در حوزه زنان وجود دارد نه نگاه ملی؛ چون عده زنان کم است آنها همیشه باید دنبال این باشند که آقایان نماینده را با خود همراه کنند. خوشبختانه در مجلس دهم تعداد اعضای فراکسیون زنان افزایش پیدا کرده و نگاه اعتدالگرایی در این مجلس حاکم است.
او ادامه داد: همیشه وقتی لطماتی به کشور وارد شده ناشی از افراط گرایی بوده است. حوزه زنان هم از این مسئله خارج نیست. آیتالله هاشمی همیشه بر اعتدال گرایی تاکید داشتند، در جلسه آخری هم که فراکسیون زنان به ملاقات ایشان رفت این مسئله را متذکر شدند که بدون نگاه افراطی مسائل زنان را جلو ببریم.
به گزارش به دخت فاطمه کروبی نیز که در این نشست حضور داشت ضمن تسلیت به فائزه هاشمی و مرضیه صدیقی گفت: هر دوی این افراد در مجلس پنجم فعال بودند به ویژه در طرح ها و لوایح مربوط به زنان .
او ادامه داد: حادثه دلخراش پلاسکو را هم نمی توانیم و نمی شود فراموش کنیم به ویژه فداکاری آتش نشانان که لازم است به خانواده آنها تسلیت بگوییم.
او از تشکیل نشست هم اندیشی زنان تشکر کرد و گفت:مسئله گفتوگو ی ملی که مطرح شد موضوع خوبی است که اگر سرلوحه کارمان باشد موجب وفاق ملی میشود. اعتماد مردم و نظام به وفاق ملی؛ اصل فکر حضرت امام (ره) هم همدلی و وفاق بود اما وقتی بزرگواران نظام در حصر هستند چطور از گفتوگوی ملی صحبت کنیم.
کروبی در ادامه به برخی مسائل حوزه زنان از جمله آسیب های اجتماعی ، تهدید هویت دختران جوان، آمار طلاق و مسئله بازنشستگی اشاره کرد و گفت: اگر قوانینی دارای اشکال است باید در آنها بازنگری شود.
به گزارش به دخت، در بخش دیگری از این نشست الهه کولایی نماینده ادوار مجلس و استاد دانشگاه تهران بر لزوم انتقال تجربیات بین نمایندگان تاکید کرد و گفت: امیدوارم از برکات این نشست ها نه تنها زنان بلکه مردان هم بهره مند شوند، چرا که بحث فراتر از حقوق زنان است. با توجه به اینکه در آستانه انقلاب قرار داریم ذکر این نکته قابل توجه است که زنان در تمام فراز و فرودهای انقلاب نقش تعیین کنندهای داشتند. در حال حاضر در شرایطی هستیم که زنان میتوانند در حوزه های مختلف نقش ایفا کنند.
او افزود: مسئله زنان یکی از سیاسیترین مسائل جامعه است و نمی توانیم آن را از سیاست جدا کنیم، چرا که رای زنان همواره به عنوان نیمی از جامعه تاثیرگذار بوده؛ در حال حاضر به جز شمال اروپا همه جای دنیا حوزه سیاست یک حوزه مردانه است. اما زنان تلاش کردند تهدیدها و خطرها را رفع کنند.
کولایی پیشنهاد داد: نشستهای زنان ادوار بعد کاربردی پیدا کند تا دوره های مختلف قانونگذاری ساماندهی شود و تصریح کرد: متاسفانه در برخی دوره ها این روندها مخرب بودهاند. مثلا نمیتوانیم نقش مجلس هفتم و هشتم در چند همسری و ازدواج متعدد را در فروپاشی خانواده نادیده بگیریم. باید بحث را بر پایه واقعیت ها قرار دهیم و به این مسئله نیز توجه کنیم که مجلس میتواند همچنان اثرگذار باشد.
این نماینده سابق مجلس در وجهه نظارتی نمایندگان تاکید کرد و پیشنهاد داد : از مجموعه زنان به عنوان اتاق فکر استفاده شود.
او همچنین بر لزوم حمایت جدی هیأت رئیسه مجلس از این اقدام فراکسیون زنان نیز تاکید کرد.
وحیده طالقانی ، فرزند آیتالله طالقانی نیز که در این نشست حاضر شده بود گفت: من دوبار در انتخابات شرکت کردم و باید بگویم ماده 28 بند یک برای تمام مردم به معضل تبدیل شد و به راحتی و با کوچکترین بهانه به افراد حکم عدم التزام عملی به اسلام می دهند. در مجلس قبلی آقای کروبی و دکتر شیبانی به داد ما رسیدند و التزام به اسلام را تائید کردند.
طالقانی با اشاره به سنوات خود در زمان جنگ و داروسازی در جبهه ها گفت: از زمان انقلاب 37 سال گذشته و فرهنگ زنان به جای اینکه رو به تعادل برود رو به اضمحلال رفته است که این مسئله را می توانیم از دیدن خانم هایی که در خیابان ها هستند متوجه باشیم.
او همچنین گفت: اگر می گذاشتند بار دیگر به مجلس بیایم گذاشتن نهج البلاغه در معرض دید هر نماینده را باب می کردم تا نمایندگان بدانند باید قوانین را زیر رو کنیم و بعد قانون بگذاریم و وقت مردم را نگیریم.
طالقانی ادامه داد: پدرمان( آیتالله طالقانی) همیشه می گفت تا مظلوم نباشد ظالم نیست و تا مستضعف نباشد استضعاف گر نیست. بر همین اساس باید روی فرهنگ خانم ها کار بیشتری شود. تشکیل فراکسیون محیط زیست ایده من بود ؛ خانم ها در این زمینه مدخل هستند و میتوانند در توجه و زنده کردن محیط زیست دخالت کنند.
او سپس با تاکید بر عدم جناحی و گروهی کردن مسئله زنان بار دیگر از رد صلاحیت خود در انتخابات مجلس انتقاد کرد و افزود: در خیلی از قوانینی که خانم ها به مجلس می آورند توجه نمی کنند که این قانون دوره های قبل نیز مطرح بوده است . لازم نیست وقت را تلف کنیم. بلکه می توانید اصلاحاتی را انجام دهید و یک روز هم صرف یک کلمه و تبصره نشود.
طالقانی در ادامه صحبت های خود با اشاره به مالکیت ساختمان پلاسکو دیدگاه پدرش در مورد ساخت این ساختمان را یادآور شد و خطاب به ریاست بنیاد مستضعفان گفت: آقای سعیدی کیا از قید زمین بنیاد مستضعفان بگذرید و آن را به پارک تبدیل کنید. چند درخت به یاد شهدای ایثارگر بکارید. در اوایل آقای کرباسچی هر جا که زمین خالی بود درخت می کاشت اما بعد طمع دنیا این مسئله را از بین برد.
به گزارش به دخت، در بخشی دیگری از این نشست منیره نوبخت بر لزوم استفاده از تجربیات گذشتگان تاکید کرد وهاجر چنارانی نماینده فعلی مجلس این مسئله را مطرح کرد که ای کاش رئیس مجلس در جمع نمایندگان زن حاضر بود.
او همچنین با اشاره به آمار حضور زنان در مجلس بر افزایش این آمار تاکید کرد و گفت:به دنبال این هستیم که حداقل یک سوم از کرسی های مجلس متعلق به زنان باشد.
به گزارش به دخت، در ادامه این نشست حسن زمانی رئیس مرکز نمایندگان ادوار و مشاور علی لاریجانی ضمن ابلاغ سلام رئیس مجلس و اعلام این مسئله که لاریجانی نتوانسته به دلیل حضور در جلسه دیگری در این جلسه شرکت کند گفت: مرکز امور نمایندگان مجلس بعد از بیست سال پیگیری ، امسال رسمیت پیدا کرد و حالا نمایندگان ادوار در مجلس تشکیلات مصوبی دارند. تعدادی مدیر، کارشناس و واحدهای مختلف نیز برای سرویس دهی این نمایندگان پیش بینی شده و مکانی در بالای درمانگاه مجلس به آنها اختصاص داده شده که در حال تجهیز است.
زمانی با اشاره به سخنان چنارانی گفت: پیشنهاد می کنم برای مجلس آینده طوری برنامه ریزی شود که نه یک سوم را هدف قرار دهیم که به آن نرسیم و نه همین تعداد فعلی را در نظر بگیریم، باید برنامه ریزی شود که حداقل 30 نفر خانم در مجلس داشته باشیم و درآینده به یک سوم برسد.
او در پاسخ به اظهارات وحیده طالقانی گفت: در رابطه با رد صلاحیت خانم طالقانی تمام تلاشی که برای آقایان در رابطه با رد صلاحیت انجام دادیم برای شما هم انجام دادیم. برای شما هم با شورای نگهبان مذاکره کردیم و آقای لاریجانی نیز نامه نوشت اما زورمان نرسید.
تعدادی از نمایندگان ادوار در واکنش به صحبت های زمانی این مسئله را مطرح کردند که رسیدگی به رد صلاحیت ها باید قانونی باشد و نه فراقانونی.
به گزارش به دخت، اعظم طالقانی فرزند دیگر آیتالله طالقانی نیز راجع به جوان گرایی نمایندگان گفت: اینکه نیروهای جوان در این جمع است سبب خوشحالی است و امیدواریم جوانان از تجربه ما استفاده کنند. با صبر و تسامح و حوصله بتواند اهدافشان را برای منافع ملی به پیش ببرند. آقایان به این نتیجه رسیده اند که با هم تسامح داشته باشند امیدوارم خانم ها نیز به چنین نتیجه ای برسند.
او افزود: در شرایط جهانی امروز باید هوشیار باشیم؛ نفوذ خیلی زیاد است و ممکن است کسانی در لباس دین و مذهب بیایند و کارهایی بکنند که به این نظام و مملکت ضربه بخورد. تجربه به ما آموخته که اگر بخواهیم موفق باشیم باید اغماض داشته باشیم و با گذشت ، صداق و خلوص بتوانیم جمع مان را حفظ کنیم. نباید این که چه کسی به قدرت رسید برای ما مسئله عمده باشد. ما باید در مسائل مملکت فنا باشیم همانطور که در خدا فنا هستیم واز تجربیات یکدیگر استفاده کنیم.
پروانه سلحشوری نیز با تائید سخنان اعظم طالقانی گفت: زمانی که نوجوان بودم شما و کتاب حجاب زن مسلمان خانم رهنورد الگوی ما بود . ما باید با حفظ رویکرد سیاسی مان در حفظ مسائل زنان متحد باشیم.
به گزارش به دخت، در پایان این بخش از این نشست، الهه کولایی نیز به حسن زمانی انتقاد کرد که هیأت رئیسه مجلس باید در کنار نمایندگان حضور پیدا می کرد.
در ادامه با اهدای لوح تقدیر از نمایندگان ادوار زن تجلیل شد و نمایندگان حاضر در این مراسم عکس یادگاری گرفتند.
/انتهای متن/