آقای رییس جمهور! خانواده گرا باشید
توقع اولیه زنان از رییس جمهور شناخت حداقلی از قوانین و مصوبات حوزه زنان است و واینکه چه سیر گفتمانی در این حوزه تا امروز طی شده است
سرویس اجتماعی به دخت/
اشاره: فاطمه قاسمپور، یکی از زنان موفق در عرصه های اجتماعی و فرهنگی مربوط به حوزه زنان و خانواده است که در اردیبهشت سال 92 به مناسبت هفته زن به عنوان یکی از 50 زن نمونه کشورمعرفی و توسط رئیس جمهوراز وی تقدیر به عمل آمد.
او فعالیت کارشناسی در دفتر مطالعات و تحقیقات زنان، سردبیری مجله تخصصی حورا و تاسیس سازمان مردمنهاد ترنم اندیشه را در کارنامه خود دارد که یکی از فعالیتهای این سازمان، پایگاه تحلیلی خبری مهرخانه است و در حال حاضر مدیر مسئولی این پایگاه تحلیلی خبری را بر عهده دارد.
قاسمپور فارغ التحصیل رشته کارشناسی مهندسی پلمیر و کارشناس ارشد فلسفه ا و اکنون دانشجوی دکترای فلسفه است و به عنوان عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان نیز فعالیت می کند. با او در مورد مهم ترین مسائل حوزه زنان و خانواده و نیز مطالبات از رئیس جمهور به گفتو گو پرداختیم.
انعکاس مشکلات زنان در فضای مجازی
وقتی از وی در خصوص دلایل مسئولیت خبری و اطلاع رسانی پرسیدم اینگونه پاسخ داد: زمانی که با کمک دوستانم مجموعه سازمان مردم نهاد ترنم اندیشه را تشکیل دادیم، احساس کردیم گفتمانی در انقلاب اسلامی در حوزه زنان و خانواده تولید شده که نیاز است از دو جهت رسانه ای شود. یکی از دلایل این بود که موارد و موضوعات این گفتمان در فضای رسانه ای مطرح و جامعه کارشناسی مباحث آن را طرح کند تا مخاطبین، این فضا را به چالش بکشند و در نهایت بین جامعه کارشناسی و مخاطبین ارتباطی صورت گیرد تا به بسط این گفتمان کمک کند.
از طرفی مطالباتی که در حوزه زنان و خانواده وجود دارد معمولا از طریق جریانهای خودی دنبال نمی شود. شاید نگاه این جریان به حوزه زنان نگاه تابویی به بیان مشکلات حوزه زنان باشد. بنابراین نیاز است تا گروههایی که با مبانی ایرانی و اسلامی حوزه زنان آشنا هستند این مطالبات را مطرح و پیگیری کنند.
بنابراین این دو دلیل باعث شد که ما به کار رسانه ای رو بیاوریم و احساس کردیم که فضای مجازی برای ادامه فعالیتها مهیا تر است.
وی در ادامه صحبتهایش گفت: اگر به پایگاه تحلیلی خبری مهرخانه مراجعه کنید بخشی تحت عنوان مسائل شهرستانها در نظر گرفته شده که در خصوص مشکلات و مسائلی که خانم ها در روستاها و مناطق دور افتاده مواجه هستند مطالبی در آن مطرح شده است. ما این مسائل و مشکلات را انعکاس داده و از مسئولین و سیاست گذارن می خواهیم که در برنامه ریزیهای خود به این مسائل نیز توجه داشته باشند.
همچنین وقتی یک رویداد مهمی در حوزه زنان و خانواده در حال انجام است و یا طرح و لایحه ای در نظر گرفته شده باشد با کارشناسان و برنامه ریزان در این رابطه گفتو گو، خلاءهای این مسائل را برای مخاطبان خود شفاف کرده و هدف خود را در خصوص برخی از سیاستگذاریها و قوانین مطرح می کنیم. در واقع این موضوع مطالبه ای است که باید در حوزه زنان صورت گیرد.
قاسم پور در ادامه به لایحه گذرنامه زنان و اقداماتی که برای این لایحه انجام شده است اشاره کرد و گفت: «لایحه گذرنامه جزء اقداماتی بود که به صورت جدی توسط ارتباط با بدنه کارشناسی ، بدنه سیاست گذاراز طریق بیانیه ، فراکسیون زنان مجلس و کمسیون حقوقی مجلس دنبال شد. در واقع اقداماتی که این مجموعه با حدود 20 حقوقدان و 12 نفر از نمایندگان (حضوری و یا تلفنی) توانست انجام دهد، در رسیدن به هدفمان تاثیرگذار بود.»
پرداختن به مشکلات زنان مطالبه اصلی مقام معظم رهبری
خانم قاسمپور در خصوص صحبتهای اخیر مقام معظم رهبری در خصوص زنان این چنین توضیح داد: مقام معظم رهبری در سخنان اخیر خود دو مساله محوری را در خصوص زن و کرامت او مطرح کردند. به طوری که حتی طی دو سال گذشته نیز در دیدارهای دیگری که با بانوان داشتند،این مساله را مطرح نمودند و موضوع دیگری که ایشان به آن تاکید میکردند بحث خانواده بود.
در واقع ایشان از همه فعالین این حوزه خواستند تا هر کسی در فراخور کاری که انجام می دهد وارد این حوزه شده و نسبت به آن کارهای لازم الاجرا را انجام دهد. لذا ما نیز قطعا این موضوع را برای خود یک اصل می دانیم تا وارد این عرصه شویم.
وی همچنین در ادامه صحبتهایش می گوید: از طرفی صحبت های رهبردو وجه مهم دارد. اولین وجه مزایایی است که ما در داخل این گفتمان نسبت به این مسائل داریم. در واقع گفتمان اسلامی نسبت به کرامت زن و مساله خانواده صاحب ایده است و این ایده از آنجایی که منحصر به فرد است، قابلیت این را دارد که جهانی شود. همچنین جایگاه ارزشی که زن در اسلام و نگاهی که به خانواده و پیامدهای داشتن یک خانواده خوب برای هر جامعه ای دارد، باعث می شود از بسیاری از مفاسد و مشکلات و آسیب های اجتماعی دور شود.لذا با محوریت قرار دادن خانواده و برنامه ریزی برای خانواده مطلوب در جامعه ایرانی می تواند ما را از مسایل اجتماعی که با آن مواجه ایم مصون نگه دارد.
به چالش کشیدن کشورهای غربی با گفتمان اصیل اسلامی-ایرانی
مدیر مسئول مهرخانه تاکید می کند: ما باید تلاش کنیم تا آموزه هایی که در اسلام وجود دارد را به صورت عملیاتی در جامعه با قانونگذاری و اقدامات فرهنگی نهادینه کنیم. در واقع گفتمان ما را گفتمان رقیب (کشورهای غربی) ندارد. معمولا در حوزه زنان از آنجایی که نگاه غربی ها به زنان نگاه برابری خواهانه است ما را به چالش می کشند در صورتی که ما با داشتن گفتمان اصیل خود می توانیم جوامع غربی را به چالش بکشانیم که آثار آن می تواند یک جامعه ایمن باشد. بنابراین این وجه صحبت رهبری نیازمند کار جدی به خصوص در عرصه رسانه ای و بین الملل است.
وی تاکید کرد: البته قبل از انجام این موضوعات باید بخش هایی که لازم است توسط جامعه کارشناسی شفاف شود را بتوانیم به عنوان مطالبه بین المللی مطرح کنیم.
قاسمپور خانواده ای که اسلام ترسیم کرده را نقطه مطلوبی ارزیابی می کند و در این زمینه می گوید: « البته این نقطه مطلوب باید با اقتضائات جامعه امروز توسط پژوهشگران و کارشناسان این عرصه شفاف سازی شود. یکی از اقدامات مهمی که رسانه بر عهده دارد این است که با مطرح کردن این سوالات نقش واسطه گری خود را انجام دهد تا علاوه بر منتقل کردن آنها به کارشناسان، جهت ترسیم چشم اندازی که مبتنی بر اسلام است عمل کرده و از طرفی به نقاط قوت و آرمانی این چشم انداز نیز کمک کند.»
وی ادامه داد: «همچنین در وضعیت فعلی خانواده نیز باید مسائل را رصد و آسیب های جدی خانواده را شناسایی کنیم و به این موضوع توجه کنیم که اگر این آسیبها مرتفع نشود چه مسائلی را به بار خواهد آورد؟ رفع این آسیب ها باید به چه ترتیبی باشد؟ دلایلی که به این آسیب ها دچار شده ایم چیست؟ در واقع یکی از بخش هایی که باید این وظیفه را انجام دهد رسانه است. هر چه این فضا شفاف تر و اتفاق نظر نظریه پردازان در خصوص فضای فعلی و همچنین نقطه مطلوب و آرمانی بیشتر شود قطعا راهبردهای رسیدن به فضای آرمانی یعنی جامعه ای که خانواده سالم دارد ، موفقیت آمیزتر خواهد بود.»
بحران هویت جدیترین مشکل زنان و دختران امروز
وقتی از او در خصوص مهمترین مشکلات زنان و دختران پرسیدم این چنین پاسخ داد: در حال حاضربه غیر از بحث اجتماعی مشکل جدی تری به نام بحران هویت وجود دارد . یعنی زنان و دختران امروز دقیقا نمی دانند که چه نقشی را باید ایفا کنند. کارکردها و انتظاراتی که جامعه سنتی و جامعه مدرن از اآنها دارد، متفاوت است. رهبر انقلاب در نشست اندیشه های راهبردی به خلاء نظری اشاره کردند و تاکید کردند که باید در حوزه نظری وارد شویم و کارهای نظریه پردازی انجام دهیم. لذا کارشناسان و نظریه پردازان حوزهزنان و خانواده باید در این زمینه فعالیت کنند تا زن امروزی بداند پاسخگوی کدام انتظارات باشد. نقش های خانوادگی و اجتماعی خود را چگونه متوازن نماید
به گفته وی، حداقل اگر این بحران هویت شفاف شود و دختران و زنان امروز بدانند که به چه نقش های سنتی و اجتماعی بپردازند و حدود و ثغور این بحث ها مشخص شود، بسیاری از مسائل شفاف و حل خواهد شد لذا باید طبق سخنان مقام معظم رهبری با کرسیهای آزاد اندیشی در رابطه با این مباحث، طرح و بحثهای جدی صورت گیرد.
اقدامات فرهنگی و تربیتی باید قبل از قانونگذاری انجام شود
فاطمه قاسمپور به مشکلات قضایی در حوزه زنان نیز اشاره کرد و توضیح داد: ما بحران جدی درقوانین سیستم قانونگذاری داریم به نحوی که گاهی اوقات قانونها باعث سیستم تشویقی می شود. در واقع باید برای جلوگیری از این مشکلات قبل از قانون گذاری به پیامدهای قانون گذاری توجه شود، تا قانونگذاری خود مساله ساز نشود. لذا برای بحث های قضایی و اجتماعی نیاز به شرایط پیش بینی داریم تا اگراین قوانین به عنوان مسائل راهگشا مطرح می شود درآینده پیامد ساز نشوند.»
وی به یکی از مشکلات جامعه امروز در حوزه زنان اشاره کرد و گفت: « یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم این است که الگوهای خود را به خوبی معرفی نمی کنیم تا دختران و زنان امروز بتوانند از موفقیتهای خانوادگی و نقش های خوب و تاثیرگذاری که زنان موفق در جامعه انجام دادهاند الگو برداری کنند. شاید ما الگوهای خود را خیلی متعالی معرفی می کنیم که این موضوع باعث می شود الگو دست نیافتنی باشد . پس باید با معرفی، این الگوها را در ذهن دختران و زنان دست یافتی کنیم تا در نهایت واهمه ای از رسیدن به این جایگاه نداشته باشند. دختران و زنان باید بدانند که زنان موفق جامعه با چالشهای زندگی خود چگونه برخورد کرده اند تا آن را در زندگی خود به کار گیرند. »
رئیس جمهور باید خانودهگرا باشد
قاسمپور در پایان در خصوص مطالبه خود از رئیس جمهور گفت: « اولین کاری که رئیس جمهور باید انجام دهد این است که شناخت حداقلی از قوانین و مصوبات این حوزه داشته باشد و بداند که چه سیر گفتمانی در حوزه زنان اتفاق افتاده است. در 8 سال گذشته 3 گفتمان متفاوت در حوزه زنان و خانوده وجود داشت که در بسیاری از مواقع مساله ساز شده است. همچنین رئیس جمهور با توجه سیاست گذاری هایی که می خواهد انجام شود از ایده های نهادهای کارشناسی استفاده کند تا با برنامه هایی جدید که نوعا خیلی تفاوت دارد مواجه نشویم. البته رئیس جمهور باید خانواده گرا و تمام برنامه های وی مبتنی بر اصل حفظ نهاد خانواده باشد.»
/انتهای متن/