همه چیز درباره پنجمین سرطان شایع زنان
یك زن از بین هر 55 زن در جهان مبتلا به این بیماری در مقطعی از زندگیاش میشود.
سرویس خبر به دخت/
سرطان تخمدان یكی از كابوسهای زنان در سراسر جهان است. آمارها نشان میدهد این سرطان پنجمین سرطان شایع زنان در سراسر جهان است. در آمریكایشمالی حدود 23هزار زن مبتلا به سرطان تخمدان زندگی میكنند كه در مراحل مختلف درمان هستند. برخی آمارها نشان میدهد در برخی نقاط جهان از جمله در آسیای جنوب شرقی یك زن از هر 30 زن به این سرطان مبتلا میشود.
اما آمار سازمان بهداشت جهانی نشانگر این است كه یك زن از بین هر 55 زن در جهان مبتلا به این بیماری در مقطعی از زندگیاش میشود. به طور معمول این سرطان بیماریای است كه زنان بالای 50 سال را درگیر میكند.
چندین نوع از سرطانهای تخمدان وجود دارد؛ از جمله سرطان اپیتلیال، سرطان بوردرلاین و سرطان سلولهای زاینده. شایعترین نوع، سرطان سلولهای اپیتلیال یا سلولهای پوششدهنده تخمدانهاست و حدود 80 تا 90 درصد سرطانهای تخمدان از این نوع هستند. سرطانهای بوردرلاین یا سرطان سلولهای بنیادین سرطانهای نسبتا خوشخیمتر و كمخطرتری هستند كه با یك جراحی كوچك قابل درمانند. سرطان سلولهای زاینده یا جرم سل تخمدان هم بین 5 تا 10درصد سرطانهای این عضو است و در سلولهایی كه در آینده به تخمك بدل میشوند، رخ میدهد.
ابه طور كلی میتوان چند عامل خطر اصلی را در این مورد ذكر كرد:
1- نداشتن فرزند و باردار نشدن، دخترانی كه ازدواج نمیكنند یا پس از ازدواج باردار نمیشوند بیشتر درمعرض ابتلا به این بیماری هستند.
2- هرقدر سن بالاتر رود احتمال ابتلا به بیماری بیشتر میشود. عموما این سرطان زنان بالای 50 سال را بهخود درگیر میكند و بیشترین افراد مبتلا بین 55 تا 60 سال را دارند.
3- داشتن سابقه ابتلا به سرطان تخمدان در یكی از افراد نزدیك خانواده از مهمترین فاكتورهای ابتلا به این بیماری است. مطالعات همچنین نشان داده ابتلای نزدیكان فرد به سرطانهای روده بزرگ، ركتوم، رحم یا سرطان سینه هم احتمال ابتلای فرد به سرطان تخمدان را افزایش میدهد.
4- زنانی كه برای برطرف كردن علائم دوران یائسگی تحت هورمون درمانی قرار میگیرند و برای آن ها داروهای هورمونی صرفا استروژنی تجویز میشود، اگر برای 10سال این هورمونها را دریافت كنند احتمال ابتلای آن ها به سرطان تخمدان افزایش مییابد.
5- برخی تحقیقات نشان داده، داروهای تحریككننده تخمدانها كه برای استفادهكنندگان از شیوه درمان ناباروری IVF تجویز میشود، احتمال بروز سرطان تخمدان از نوع بوردرلاین را افزایش میدهد.
6- زنانی كه به بیماری آندومتریوز مبتلا هستند احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند.
7- زنان با اضافهوزن زیاد و دارای BMI بالای 30 هم احتمال ابتلای بیشتری دارند.
8- زنان پاكستانی، نروژی، ایسلندی، لهستانی و هلندی بالاترین درصد مبتلایان به این بیماری را تشكیل میدهند.
در مورد سرطان تخمدان علائم هشداردهندهای وجود دارد كه باید آن ها را بشناسید.
دكتر ژانت موسلین، پزشك متخصص زنان در بیمارستان شیكاگو سنتر میگوید: «یك نكته بسیار مهم در مورد علائم سرطان تخمدان وجود دارد، آن هم این است كه اگر زنی علائمی مشابه بیماری سندرم روده تحریكپذیر IBS را برای اولینبار در سن بالاتر از 50 سال تجربه كند باید به احتمال ابتلا به سرطان تخمدان هم فكر كند و از این لحاظ هم مورد بررسی پزشكان متخصص قرار بگیرد.»
علائمی كه میتوان آنها را علائم احتمالی اولیه سرطان تخمدان دانست عبارتند از:
1- افزایش ناگهانی سایز شكم و علائم شبیه به نفخ شكم
2- درد دائمی و گنگ در ناحیه شكم و زیر شكم
3- سیر شدن پس از خوردن مقدار بسیار كم غذا
4- مشكل در بلع غذا
5- علائم ادراری از جمله احساس فوریت و تكرر ادرار
6- تغییر در شیوه معمول دفع
7- درد پشت به همراه احساس خستگی عمومی
نكتهای كه باید به آن توجه كرد این است علائمی كه مشابه علائم بیماری IBS هستند اگر ناشی از سرطان تخمدان باشند همیشه حاضر و پایدارند در حالی كه علائم IBS به صورت مقطعی ظاهر میشوند.
اگر فرزند میخواهید
درمان اصلی سرطان تخمدان جراحی است البته جراحی برای برداشتن كانسر یا تخمدانها ممكن است با درمان تكمیلی به صورت رادیوتراپی همراه شود. اگر پزشكان به باقی ماندن سلولهای سرطانی در محل یا مجاورت آن شك داشته باشند برای بیمار درخواست رادیوتراپی میكنند.
گاهی هم ممكن است پزشكان برای بیمار درخواست شیمیدرمانی كنند كه شیمیدرمانی یا از راه تجویز دهانی یا بهوسیله تزریق وریدی یا از راه گذاشتن لوله كوچكی در شكم فرد بیمار انجام میشود.
یكی از نكات اصلی در انتخاب شیوه درمان تمایل بیمار به داشتن فرزند پس از بیماری است. در صورتی كه فرد بخواهد صاحب فرزند شود پزشكان باید به احتمال درمان او بدون برداشتن تخمدانهایش فكر كنند البته عامل اصلی در تصمیمگیری در این مورد مرحله و میزان پیشرفت سرطان است. در واقع در زنان جوانی كه در مرحله ابتدایی سرطانشان تشخیص داده شده است میتوان با حفظ تخمدان به خارج كردن سرطان فكر كرد. پس از جراحی برداشتن سرطان تخمدان فرد ممكن است همچنان احساس درد شكمی داشته باشد كه برای او به مدت چند هفته داروهای مسكن تجویز میشود. احساس برگشتن به حالت طبیعی و وضعیت طبیعی بدن ممكن است تا چند هفته پس از انجام این جراحی وجود نداشته باشد.
منبع :سلامت نیوز/ انتهای متن/