نان سبوس دار بهترین است
نانهایی که با آرد کامل و سبوسدار تهیه میشود، نسبت به نان تهیه شده با آرد سفید به مراتب ارزش غذایی بالاتری دارند و مصرف روزانه آنها مقداری از نیاز روزانه بدن به املاح، پروتئین، فیبر و ویتامینها را تأمین میکند.متاسفانه
سرویس تغذیه به دخت/
متوليان نان سالم به اين مهم توجه زيادي ندارند.
از قديم نان بركت سفره بود.آن روزهاي نه خيلي دور كه هنوز برنج به اين حد جاي خودش را در سفره ها باز نكرده بود، نان اصلي ترين قوت خانواده محسوب مي شد.هنوز هم نان به عنوان کالایی ضروری دارای اهمیت ویژهای در سبد مصرفی خانوارها است. نانهایی که با آرد کامل و سبوسدار تهیه میشود، نسبت به نان تهیه شده با آرد سفید به مراتب ارزش غذایی بالاتری دارند و مصرف روزانه آنها مقداری از نیاز روزانه بدن به املاح، پروتئین، فیبر و ویتامینها را تأمین میکند.متاسفانه و در حال حاضر بيشتر نان هاي توليدي سبوس گرفته است.به اين معنا كه بيشتر خاصيت نان سالم را ندارد.با يكي از توليد كنندگان نان ماشيني كه صحبت مي كردم مي گفت:” هر چند ما نان باگت سبوس دار هم توليد مي كنيم،اما متاسفانه خريداران نان سفيد را بيشتر انتخاب مي كنند.در صورتي كه نان سبوس دار خيلي مفيدتر از نان سفيد است.”
سبوس داراي مقادير زيادي از ويتامينهاست. به طور كلي تمام قسمتهاي فعال و زنده گندم در پوست آن جمع شده است. در نان سبوس دار، به طور ميانگين، دو برابر ويتامين ، مواد معدني و مواد فيبري نسبت به نان سفيد وجود دارد. هماکنون پزشکان اتفاقنظر دارند که سبوس مهمترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار میرود. جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول (کیسهای مدور به اشکال و اندازههای مختلف است که در جدار داخلی روده ایجاد میشود)، سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونتهای دستگاه گوارش (که غالبا در میان افراد مسن مشاهده میشود) پیشگیری میکند.
اساس پژوهشهای مختلف، سبوس غنیترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب میشود. این فیبر و الیاف را که بیشتر مواد سلولزی و همیسلولزی است، اکثر مردم میشناسند و میدانند که مصرف آن موجب افزایش حجم مدفوع میشود. افزایش حجم مدفوع عامل اساسی مبارزه با یبوست و بیماری کولون و پیدایش سرطان کلون است. مواد فيبري در نان سبوس دار راهي براي رفع گرفتگي روده و يبوست است. علاوه براين، اين مواد جزء مواد غذايي مطلوب باكتريهاي روده هستند كه عليه امراض ميكروبي روده اقدام مي كنند و سيستم ايمني بدن را فعال مي كنند.
مواد فيبري موجود در نان سبوس دار، كلسترول و مواد سمي حاصل از تجزيه مواد غذائي را جذب كرده و از روده دفع مي كنند.
نان سبوس دار داراي منيزيم است كه باعث تقويت ماهيچه هاي روده مي شود و از دردهاي ماهيچه اي جلوگيري مي كند.
مواد فيبري موجود در نان سبوسدار، كلسترول و مواد سمي حاصل از تجزيه موادغذايي را جذب كرده و از روده دفع ميكنند.
علت اينكه نان سبوس دار مورد علاقه افرادي است كه كار فكري مي كنند اين است كه نان سبوس دار داراي ويتامينB2 و نياسين مي باشد. اين ويتامين ها باعث تمركز و دقت عمل شده وشادابي و خوشحالي را در انسان بوجود مي آورند.
نان سبوس دار براي كودكان نيز بسيار خوب است، مخصوصاً در دوراني كه سلولهاي عصبي در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس دار سبب باهوشي و رفتار خوب كودكان مي شود.
بهتر است از نانهاي سبوس دار كه با خمير ترش تهيه مي شوند، استفاده كنيد.
آرد سبوس دار،داراي ماده اي است بنام في تين كه مواد معدني مثل آهن، منيزيم و يا كلسيم را جذب كرده و مانع استفاده بدن از آنها مي شود.
اگر براي تهيه سريع نان از خمير مايه و جوش شيرين استفاده شود، تجزيه في تين انجام نمي شود، در نتيجه مانع جذب آهن، منيزيوم و كلسيم مي شود. به همين دليل استفاده از جوش شيرين در تهيه نان در نانوايي ها، باعث كمبود آهن در بدن به خصوص در مردان مي شود. در حاليكه اگر در مدت طولاني، خمير توسط خمير ترش ور بيايد، ماده في تين توسط آنزيمهاي موجود در غلات تجزيه شده و بدن انسان مي تواند از مواد معدني نان استفاده كند.
توصیه میشود همراه با مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مصرف شود.
/انتهای متن/