نقاش شدن هم سختی دارد هم لذت

برای این که یک دختر جوان وارد هنر نقاشی شود و به مراحل بالا و پیشرفته ای برسد، باید از کجا شروع کند؟ مصاحبه با مهسا شمس فرد که یک دختر نقاش حرفه ای موفق است، این سوال را پاسخ می دهد.

0

فاطمه قاسم آبادی/

خانم شمس فرد لطفا خودتان را معرفی کنید:

  • مهسا شمس فرد هستم متولد دی 1371 دیپلمم را دررشته گرافیک گرفتم. در حال حاضر دارم در دانشگاه رشته نقاشی می خوانم.

از چه سنی متوجه علاقه تان به نقاشی شدید و از چه وقت نقاشی را به طور پیشرفته و حرفه ای شروع کردید؟

  • از سنین کودکی علاقه ی زیادی به کشیدن نقاشی داشتم و هر جا کاغذ گیر می آوردم شروع به کشیدن می کردم. فرقی نداشت که وسایلم مدادرنگی باشد یا مداد شمعی یا گواش، من همه شان را دوست داشتم ولی به صورت تخصصی از سال 89 وارد دنیای حرفه ای نقاشی شدم با کلاس های تخصصی نقاشی. در مقطع متوسطه هم وارد هنرستان شدم چون می دانستم که برای آینده ام رشته ای خوب است که به آن علاقه دارم .

چه شد که مشخصا نقاشی را برای رشته ی آینده تان انتخاب کردید؟

  • من در دبیرستان هم به نقاشی و هم به گرافیک علاقمند بودم منتها در دانشگاه در رشته ی نقاشی پذیرفته شدم و در حال حاضر هم در این رشته مشغول به تحصیل هستم.

1

مشوق اصلی شما و حامی تان در نقاشی چه کسانی بودند؟

  • مسلما خانواده ام نقش بسیار مهمی در پیشرفت های من داشته اند چرا که اگر حمایت های عاطفی مادرم و حمایت های مالی پدرم نبود هرگز موفق نمی شدم در این رشته به جایی برسم.

البته  تلاش خودم هم بی تاثیر نبود. (با خنده )

خانم شمس فرد تا به حال شما چند نمایشگاه و با چه مضامینی برگزار کرده اید؟

  • تا به حال سه نمایشگاه برگزار کرده ام با مضامین انتزاعی. اولین نمایشگاهم را در سال 89 در فرهنگسرای اندیشه برگزار کردم. دومین نمایشگاهم را در سال 92 در فرهنگسرای ملل در پارک قیطریه برگزار کردم. و سومین نمایشگاه هم در سال 92 بود در گالری اندیشه نیاوران. البته نمایشگاه چهارمی هم دارم که اگر خدا بخواهد در آذر ماه برگزار می شود.

شما شخصا به چه سبک و تکنیکی علاقمندید؟

_ اگر راستش را بخواهید من تمام تکنیک ها را امتحان کرده ام برای مثال هم رنگ روغن هم گچ و پاستل وهم سیاه قلم و آبرنگ را کار کرده ام ولی چون به سبک انتزاعی و ذهنی علاقه ی زیادی دارم و دوست دارم روزی جزو نقاشان مطرح این سبک در کشورم باشم کار با رنگ روغن را با جدیت ادامه می دهم ولی از تکنیک های دیگر هم جدا لذت می برم و اگر وقت پیدا کنم حتما کار می کنم.

کمی در مورد کارهای انتضاعیتان توضیح بدهید؟

_کار انتزاعی کاملا ذهنی است و شکل و قاعده ی خاصی ندارد و هر نقاش با توجه به شرایط روحی و احساساتش و با استفاده از قوه ی خیال پردازی اش در این سبک فعالیت می کند.

البته این به این معنا نیست که در این سبک هیچ علم و مبنایی وجود ندارد. سبک انتزاعی دنیایی از روانشناسی و آشنایی با خطوط را می طلبد و کسی در این راه موفق می شود که  با علم  و کاملا تخصصی در آن وارد شود وگرنه به جایی نمی رسد.

متاسفانه در ذهن عموم مردم جامعه این سبک به نوعی من درآوردی و بیخود یاد می شود ولی باید بگویم که این سبک شاید من درآوردی باشد ولی مطمئنا بی پایه و اصول نیست.

به نظرتان استعداد در موفقیت تاثیر بیشتری دارد یا  تلاش و کوشش ؟

  • به نظر من هر دو مهم است. منتها کسانی که استعداد بیشتری دارند با پشتکار سریع تر پیشرفت می کنند و کسانی که صرفا تلاش و علاقه شان بیشتر است شاید کمی کندتر ولی در نهایت به جایگاهی که می خواهند می رسند.

 3

شما در زمینه ی خط نقاشی هم فعالیت داری.د لطفا کمی در مورد این هنر توضیح دهید و میزان پذیرش این هنر را در بین مردم چگونه می بینید.

  • خط نقاشی یک دنیای متفاوت است چرا که کار با قلم و دوات هم در آن وجود دارد. این کار کاملا احساسی و فوق العاده حرفه ایست ولی از لحاظ رنگو متریال به نقاشی خیلی نزدیک است. یعنی اگر کسی خوش نویسی را هم به طور حرفه ای بلد نباشد باز می تواند در این راستا کار کند. اگر از روانشناسی رنگ و تکنیک های نقاشی خط ، نقطه ، سطح سر در بیاورد می تواند در این عرصه هم فعالیت کند.

در حال حاضر مردم به این هنر علاقه نشان داده اند. البته نه به این معنا که اگر شما نمایشگاهی از این آثار بگذارید فروش فوق العاده ای می کنید ولی کار شما را می فهمند و برای احساس تان ارزش قائل می شوند. اگر به کسی بگویید من نقاشی خط کار می کنم دیگر نیازی به توضیح اضافی ندارید همه می دانند که شما چه کار می کنید.

کار نقاشی خط به نوعی کار انتزاعی هم به حساب می آید. علاقه ی مردم به کدام یک بیشتر است کارهای انتزاعی یا خط نقاشی؟

– سوال سختی است مردم با توجه به روحیات شان علایق مختلفی دارند. منتها در ایران عامه مردم خط نقاشی را ترجیح می دهند چرا که در خط نقاشی عموما از ابیات شاعران نامی و جملات با معنا استفاده می شود و همین امر باعث می شود که مردم احساس نزدیکی بیشتری با آن کار هنری داشته باشند و فضایش را بیشتر دوست داشته باشند.

به نظر شما محیط کلاس های نقاشی برای دختران جوان چطور است؟

  • به نظر من اینها همه بر می گردد به محیط جامعه و اینکه  یک دختر در کجا و چه شرایطی زندگی می کند و آموزشگاه های آن منطقه چه شرایطی دارند. معمولاآموزشگاه ها خوب هستند ولی حالا خوشبختانه یا متاسفانه آموزشگاه ها خیلی زیاد شده اند اگر کسی می خواهد در این عرصه قدم بگذارد باید با تحقیق وارد شود.

از نظر اقتصادی به نظر شما دختران جوان از خانواده های متوسط جامعه می توانند در کلاس های نقاشی تخصصی استفاده کنند؟

  • بستگی دارد به ارزشی که خانواده برای این هنر قائل است و جا و متریال کار.

برای مثال من خانواده هایی را می شناسم که در آنها وضعیت مالی چندان هم خوب نیست ولی چون یادگیری هنر را برای فرزندشان امری ارزشمند و قابل ستایش می دانند شده از لباس و خورد و خوراک شان می زنند ولی به استعداد و علایق هنری فرزندشان پرو بال می دهند و این کاملا به فرهنگ و دیدگاه یک خانواده بر می گردد ولی انتخاب آموزشگاه و مواد هم خیلی مهم است. من خودم بالشخصه آموزشگاه هایی را می شناسم که ماهی صد هزارتومان شهریه می گیرند و آموزشگاه هایی هم وجود دارد که ماهی پانصد هزار تومان می گیرند و لزوما شهریه بیشتر نشانه ی تخصص بیشتر نیست… ولی به نظر من مهم شروع کار است. وقتی شما در راه هنر نقاشی قدم بردارید مهم نیست که با چه مارک مداد و چه کلاسی شروع کرده اید، همین ورود باعث ایجاد انگیزه می شود.

2

به نظر شما یک دختر خانم چقدر جای پیشرفت در این هنر را دارد در شرایطی که بیشتر نقاشان به نام کشور ما را آقایان تشکیل می دهند؟

  • به نظر من هر انسانی برای خودش هدفی دارد و اگر در این هدف پافشاری کند و تلاش حتما موفق می شود. ما همه قبل از مرد یا زن بودن انسان هستیم و انسانی که برای خودش و هدفش تلاش می کند، در هر جایی موفق است.

برنامه ی شما برای ادامه ی راه کار هنری و نقاشی چیست؟

  • من آرزو دارم در زمینه ی نقاشی انتزاعی به موقعیت های خوبی برسم و به امید خدا نمایشگاه های بین المللی برگزار کنم.

توصیه ای برای دختران جوان علاقمند به نقاشی دارید؟

  • توصیه ام این است که به هیچ وجه فکر نکنند نمی توانند وارد این راه بشوند. هنر نقاشی هرچند راه طولانی و سختی دارد با این حال لذت بخش هم هست و من فکر می کنم ارزش سختی هایش را داشته باشد به شرطی که رهایش نکنند.

حرف آخرتان با خوانندگان بهدخت….

_امیدوارم تمام دختران سرزمینم در هر رشته ای که هستند موفق و سربلند باشند و به آرزوهای قشنگشان برسند…..

/انتهای متن/

درج نظر