80 درصد زنان ایرانی در سن مناسب بچه‌دار می‌شوند

هرکس به یک گوشه از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه جمعیت توجه می‌کند و به همه آن به صورت جامع نگاه نمی‌کنند. در این سیاست‌ها تنها بند اول پیام کمی دارد که می‌گوید باید نرخ باروری را به بیش از سطح جانشینی برسانیم که حرف درستی است، اما بقیه بندها استراتژی‌های کیفی هستند.

0

به گزارش به دخت به نقل از مهرخانه،استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: رفتار باروری در کشور ما مطلوب شده و 80 درصد زنان در سن مناسب یعنی 20 تا 35 سالگی بچه‌دار می‌شوند؛ درحالی‌که 50 سال قبل فرزندآوری در زنان زیر 20 و بالای 35 سال زیاد بود. چیزی که ما را رنج می‌دهد شرایط اقتصادی است.

همایش خانواده سالم، جمعیت و توسعه پایدار صبح امروز در تالار اجتماعات بیمارستان میلاد آغاز به کار کرد. دکتر حسین ملک‌افضلی؛ استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران یکی از سخنرانان این همایش بود.

شیفیت سیاست‌های جمعیتی از کمیت به سمت کیفیت
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در سال 1994 کنفرانسی در قاهره برگزار شد که در آن سیاست‌های جمعیتی از کمیت به سمت کیفیت شیفت پیدا کرد؛ یعنی از کنترل جمعیت به سمت سلامت باروری رفت. باید فرآیند باروری به‌گونه‌ای باشد که جامعه و جمعیتی که محور توسعه پایدار است، سلامت باشد. در نتیجه مباحث مطرح‌شده در این کنفرانس، کل سیاست‌ها و شاخص‌ها تغییر کرد و به این توجه شد که آدم‌ها سالم و اخلاق‌مدار هستند و می‌توانند جامعه را توسعه دهند یا خیر. در رابطه با سلامت باروری به ابعاد جسمی، روانی و رفاه اجتماعی باروری هم توجه شد.

مواردی که بر سلامت باروری اثر می‌گذارد
ملک‌افضلی افزود: در این کنفرانس مطرح شد که اگر می‌خواهید سلامت باروری داشته باشید، باید به شرایط اقتصادی نیز توجه کنید. همچنین، آموزش اهمیت دارد و زن و جامعه تحصیل‌کرده می‌تواند سلامت باروری را افزایش دهد. یکی از مسایلی که روی سلامت باروری اثر می‌گذارد، اشتغال است. اگر فرد درآمد نداشته باشد، نمی‌توان انتظار داشت که کیفیت زندگی را ارتقاء دهد. اگر محیط خانواده تنش‌زا باشد هم سلامت باروری به خطر می‌افتد. قوانین و مقررات نیز روی سلامت باروری اثر می‌گذارد. این موارد سلامت اجتماعی باروری نامیده می‌شود و روی بیماری‌های دیگر نیز تأثیر دارد؛ به‌طوری‌که گفته می‌شود ریشه بیماری‌ها این عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است.

متخصصین زنان و ماماها باید نگاه اجتماعی داشته باشند
او تصریح کرد: باید انسان‌هایی تربیت کرد که آموزش، مهارت و اخلاق داشته باشد. این انسان می‌تواند به توسعه پایدار کمک کند. فرزندآوری باید همراه با برنامه باشد. خانواده‌ها باید آمادگی داشته‌ باشند و فرزند را آن‌گونه که می‌خواهند تربیت کنند. به بیماری‌ها و مرگ‌ومیر مادران نیز توجه شد و دنیا کارهای بزرگی روی این مسئله انجام داد. در کشور ما هم مرگ‌ومیر مادران به 18 در 100 هزار رسیده است. متخصصین زنان و مامایی باید کارشان را با این نگاه هماهنگ کنند تا بتوانند در توسعه نقش داشته باشند. نمی‌شود با یک پزشک و ماما این نگاه را پیاده کرد؛ مگر این‌که آن ماما هم این نگاه اجتماعی جامع را داشته باشد. آن وقت بیمار را با محیطش نگاه می‌کند و انسانی که از این سیستم تربیت می‌شود، توسعه‌یافته است و می‌تواند عامل توسعه شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: بعد از کنفرانس قاهره، اسناد سازمان ملل هم به کیفیت توجه دارند. مثلاً در اهداف توسعه هزاره سوم مواردی که آمده، کیفی است یا در الگوی توسعه 2015 از مواردی مانند بهداشت، با‌سوادی، آب، عدالت و … صحبت می‌شود. درواقع، مسایلی که مطرح می‌شود در حوزه اخلاق، توسعه اقتصادی و اجتماعی و محیط زیست است که عوامل توسعه هستند. آدم‌های بی‌سواد و کم‌مهارت نمی‌توانند مبنای توسعه باشند و شاخص‌های توسعه انسانی بر سواد، سلامت و درآمد تأکید دارند.

ملک‌افضلی در رابطه با وضعیت جمعیتی در ایران گفت: در ایران اوایل انقلاب تشویق به فرزندآوری صورت گرفت. بعد از آن با رویکرد سلامت و توسعه و با این نگاه کیفی که سلامت مادر و کودک باید تأمین شود، مذاکراتی با رهبر انقلاب شد و بحث کنترل جمعیت مطرح گردید؛ یعنی 6 سال قبل از کنفرانس قاهره ما در ایران برپایه مبانی شرعی این کار را انجام دادیم تا سلامت مادر و کودک حفظ شود. ریشه پذیرفته‌شدن برنامه تنظیم خانواده در ایران صرفاً نگاه سلامتی بود و گفتیم می‌خواهیم در عرض 20 سال آینده، رشد جمعیت را از 3.2 به 2.2 برسانیم.

تأثیر توسعه سواد زنان و بهداشت بر کاهش سطح باروری
او در ادامه گفت: عوامل اجتماعی در کشور ما بسیار قدرتمند بودند و برنامه سریع‌تر از آن‌چه پیش‌بینی می‌کردیم، پیش رفت. عوامل اجتماعی در توسعه سواد زنان و توسعه بهداشت بسیار قدرتمند عمل کردند. بعد از انقلاب در ایران بسیجی برای بردن ‌سواد به روستاها و شهرهای محروم اتفاق افتاد. در زمینه بهداشت نیز خیل عظیم به‌ورزان در روستاها برنامه‌های بهداشتی مختلفی را پیگیری کردند.‌ این‌ها عوامل توسعه هستند و نتیجه آن آگاهی مردم است که با آگاهی و علم، فرزند بیاورند. اگر جنگ تحمیلی، تحریم‌ها و عدم مدیریت صحیح نبود و اقتصاد ما هم‌پای سواد و سلامت رشد می‌کرد، مشکل ما در فرزندآوری کم می‌شد و سطح باروری الان زیر سطح جانشینی نبود.

80 درصد زنان ایرانی در سن مناسب بچه‌دار می‌شوند
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: ما الان نیروی جوانی داریم و اگر مدیریت بهتری داشته باشیم، پتانسیل بسیار بالایی در جامعه داریم. زنان نیز ظرفیت بسیار بالایی دارند و باید از این ظرفیت در جامعه استفاده کرد. رفتار باروری در کشور ما مطلوب شده و 80 درصد زنان در سن مناسب یعنی 20 تا 35 سالگی بچه‌دار می‌شوند؛ درحالی‌که 50 سال قبل فرزندآوری در زنان زیر 20 و بالای 35 سال زیاد بود. چیزی که ما را رنج می‌دهد شرایط اقتصادی است.

در ایران براساس مبانی اسلامی کنترل جمعیت پیگیری شد
ملک‌افضلی خاطرنشان کرد: هرکس به یک گوشه از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه جمعیت توجه می‌کند و به همه آن به صورت جامع نگاه نمی‌کنند. در این سیاست‌ها تنها بند اول پیام کمی دارد که می‌گوید باید نرخ باروری را به بیش از سطح جانشینی برسانیم که حرف درستی است، اما بقیه بندها استراتژی‌های کیفی هستند. دنیا نگاهش را به جمعیت تغییر داده و ما قبل از اعلام دنیا براساس مبانی اسلامی در کشورمان این کار را کردیم و از آن‌ها تبعیت نکردیم. براساس دستور دینی گفتیم صدمه‌رساندن به بدن حرام است و اجازه برنامه تنظیم خانواده را گرفتیم. صیانت از ذات، از اوجب واجبات است و نمی‌توانید کاری کنید که سلامت مادر و کودک به خطر بیفتد. الان هم همان صیانت از ذات اصل است و ایجاب می‌کند سطح باروری را بالا ببریم؛ چون سطح پایین آن هم خانواده را مختل می‌کند. سیاست عوض نشده است، بلکه استراتژی‌ها تغییر کرده که قبلاً کاهش باروری بود، اما الان افزایش باروری است.

/انتهای متن/

درج نظر