ساعت بدن دخترها

بدن ما برای فعالیت های مختلف جسمی ساعت های مختلفی دارد و بدون آن که ما اراده کنیم طبق ساعت های خودش فعالیت هایش را انجام می دهد.

3

سرويس سلامت به دخت/

به عنوان مثال، بعضی هورمون های بدن ما طبق یک ساعت شبانه روزی که در اکثر افراد سالم مشابه است، کم یا زیاد ترشح می شوند. مثلا هنگام سحرگاه ترشح آن ها افزایش یافته و شبانگاه کاهش می یابد مثل کورتیزول. و یا بعضی برعکس، غروب افزایش یافته و سحر کم می شوند مثل هورمون خواب که ملاتونین نام دارد.

بعضی هم ساعتی دارند که در طول عمر یک بار به صدا در می آید. مثل ترشح هورمون های جنسی که در سن خاصی (بر حسب ارث و شرایط محیطی) شروع شده و موجب بلوغ آنها می شود.

با بالا رفتن سن، در زمان معینی، ساعتی به صدا در می آید و زمان یائسگی را (که در زنان مشهودتر از مردان است) اعلام کرده و هورمون های جنسی رو به افول می گذارند.

این پدیده زیبای زمان بندی تابع عواملی از قببیل ارث، نژاد و شرایط محیطی بوده و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

محل اصلی این ساعت در مغز در ناحیه ای به نام هیپوتالاموس قرار دارد. مغز ما از طریق ارتباط هیپوتالاموس با غدد مختلف، فرمان فعالیت آن ها را در زمان معین صادر می کند.

1-   علائم بلوغ جسمی

نوجوان نباید از تغییرات جسمی واحیانا بهم خوردن تناسب اندام خود نگران شود

از سن 8-7 سالگی ما شاهد هستیم که رشد دختران که چند سالی آهسته شده بود، سرعت بیشتری پیدا می کند. قد شان بلند می شود. گاهی به علت سرعت رشد، تناسب اندام بهم می خورد. عدم تناسب اندام در این سنین چه در دختر و چه در پسر، موقتی است و به تدریج و بعد از چند وقت تناسب اندام را به دست خواهند آورد. این رشد سریع تحت تاثیر مورمون رشد صورت می گیرد؛ زیرا، ترشح این هورمون در این دوران افزایش می یابد.

علاوه بر رشد عضلانی استخوانی، تغییرات دیگری هم در بدن به وجود می آید که تحت تاثیر هورمون های جنسی است و صفات ثانویه جنسی نامیده می شوند.

صفات ثانویه جنسی در دختران شامل: رشد پستان، و رویش مو در زیربغل و ناحیه تناسلی (به صورت مثلث) است.

در پسران رویش مو در زیربغل، ناحیه تناسلی (به صورت لوزی که تا ناف کشیده می شود) و هم چنین در نقاط مختلف بدن پدیدار می شود. به علاوه، تغییر و دو رگه شدن صدا به وجود می آید.

تحت تاثیر هورمون های مختلف از جمله هورمون رشد و بخصوص هورمون های جنسی (استروژن و پروژسترون که از تخمدان ترشح می شوند)، هیکل دختر تغییر می کند. با رشد پستان ها و تغییر اندازه لگن و باسن، هیکل مناسب و زنانه او، به وجود می آید.

پیدایش صفات ثانویه جنسی در دختر و یا پسر، سلامت جسمی آنها را مژده می دهد. بنابراین وقتی دختر خانمی که در ابتدای نوجوانی قرار گرفته و تغییرات مذکور را در بدن خود مشاهده می کند، نباید ناراحت شده و آن ها را نشانه نقص بداند. همه کسانی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته اند همین مراحل را گذرانده اند.

به علاوه، بسیاری از اعضای بدن ما قرینه نیستند و این کاملا طبیعی است. کوچک و بزرگ بودن پستان ها نباید باعث نگرانی شود.

به دنبال این تغییرات، قاعدگی رخ می دهد. قاعدگی یکی از علائم اصلی بلوغ در دختران و ناشی از تغییرات رحم در اثر هورمون های تخمدان می باشد. در پسرها نیز انزال (خروج منی از مجرای ادرار) علامت اصلی بلوغ محسوب می شود.

قاعدگی عبارت از خونریزی از رحم است که از طریق واژن یا مهبل از بدن خارج می شود. همانطور که از اسمش بر می آید دارای قاعده و نظم است. در بسیاری از زنان و دختران، به طور متوسط هر 28 روز یک بار این خونریزی دیده می شود و مقدار آن هم کم و بیش مشخص است. در چند سال اخیر واژه انگلیسی معادل آن که پریود است در بین مردم ما رایج شده است. که معنی آن معادل قاعدگی است.

دكتر شريفه جعفري / انتهاي متن/

نمایش نظرات (3)