مواظب آبروي آنلاين مان باشيم

زندگی آنلاین بی خطر نیست. به هر میزان که زمان حضور ما در فضای آنلاین افزایش می یابد میزان خطرات سایبری یا همان اینترنتی افزایش می یابد.آمارها نشان مي دهد كه زنان و دختران بيشتردر كمين اين خطرات هستند.

0

سرویس اجتماعی به دخت/

زندگی آنلاین بی خطر نیست. به هر میزان که زمان حضور ما در فضای آنلاین افزایش می یابد میزان خطرات سایبری یا همان اینترنتی افزایش می یابد.آمارها نشان مي دهد كه زنان و دختران بيشتر در كمين اين خطرات هستند. به دلیل فرهنگ سازی نامناسب و عدم آموزش، بسیاری از کاربران حوزه اینترنت، از قوانین جرایم رایانه ای در این فضا آگاهی ندارند و حتی ممکن است خیلی ها ندانند که جرائم اینترنتی اصلا شامل چه جرائمی هستند؟

“به صورت رایگان، مدل شوید!»

“به صورت رایگان، مدل شوید!» این آگهی تبلیغاتی می تواند خیلی از خانم های جوان را وسوسه کند تا برای مدل شدن به آرایشگاه بروند. زن آرایشگر اما، بااین متن زنان و دخترهای جوان را به بهانه ژورنال به آرايشگاه مي کشاند و از عكس آن ها برای تبلیغات آرایشگاه در سایت های اینترنتی و شبکه های اجتماعی استفاده مي كند.

 

چند روز بعد از این ماجرا بود که بعضي از بستگانش با او تماس گرفتند و پرسيدندعکس خودت را در اینترنت دیده ای؟! فکر می کرد با او شوخی می کنند ولی وقتی وارد یکی از شبکه های اجتماعی شد و با چشمان خودش عکس های خصوصی اش را دید ،شوکه شد. اصلا باور نمی کرد که عکس هایش این قدر راحت در اینترنت قرار گرفته است.

زهرا زن جوانی که اوایل تیر ماه ازدواج کرده بود بعد از یک ماه، عکس های جشن عروسی خود را به صورت تغییر یافته در یکی از سایت های مدل لباس و مو ديد.او نمی دانست که چه کسی این کار را کرده است. تا اینکه پس از مدتی متوجه شد نامزد سابق او، با اطلاع از رمزپست الکترونیکی اش به عکس های او دسترسی پیدا کرده است. زهرا نمی دانست آیا کاری که علیه او انجام گرفته جرم است؟ و اگر جرم است کدام مرجع صالح باید رسیدگی کند؟

آمارها نشان می دهد که بیشتر پرونده هایی که در زمینه جرایم رایانه ای تشکیل می شوند مربوط به هتک حیثیت و نشر اکاذیب (از بین بردن آبروی افراد و دروغ و تهمت ناروا) و جرائم علیه عفت و اخلاق عمومی هستندکه طبق قانون مجازات اسلامی، از مصادیق جرائم رایانه ای هستند.

هتک حیثیت یعنی چه؟

هتک حیثیت و نشر اکاذیب در قانون این طور تعریف شده: تحريف و انتشار فیلم خصوصی یا خانوادگی یا صدا یا تصویر یا اسرار دیگری بدون رضایت صاحب آن (جز در موارد قانونی) به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی، به نحوی که منجر به ضرر شود.
یکی دیگر از مشکلاتی که گریبانگیر افراد زیادی شده، مونتاژ عکس ها و انتشار آن ها در سایت های مستهجن است. مانند پرونده ای که مدتی قبل گزارش شد و شاکی آن مردی میانسال بود. این مرد به ماموران گفت که عکس های همسرش روی بدن های زنانی که پوشش مناسبی ندارند مونتاژ شده و در اینترنت منتشر شده است.
پس از این شکایت، پلیس تحقیقات لازم را انجام داد و بالاخره متهم دستگیر شد. او پسر مرد شاکی بود که در بازجویی ها گفت: «وقتی مادرم فوت شد و پدرم با زن دیگری ازدواج کرد، به خاطر بی توجهی و کمبود محبت و نفرتی که از نامادری ام داشتم، دست به این کار زدم. من با فتوشاپ عکس های او را تغییر دادم و در اینترنت منتشر کردم. پسر جوان با انجام این کارها مرتکب دو جرم شده بود، یکی هتک حیثیت و دوم جرم علیه عفت و اخلاق عمومی که هر کدام مجازات هایی را دربر دارد.»

یکی دیگر از بارزترین مصادیق هتک حیثیت و نشر اکاذیب که اخیرا در کشور زیاد اتفاق می افتد، نوشتن تهمت و دروغ علیه افراد در اینترنت است. مانند پرونده ای که در جریان آن فردی بنا به دلایل شخصی در سایت های اینترنتی علیه مقامات مهم سیاسی مطلب می نوشت و دروغ هایی را به آن ها نسبت می داد.

جرائم علیه عفت و اخلاق عمومی

این جرم در قانون چنین تعریف شده که: «هر کسی بوسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی محتویات مستهجن را منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد تجارت یا فساد، تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، جرم علیه عفت و اخلاق عمومی را مرتکب شده است.

یکی از پرونده هایی که نمونه بارز این نوع جرم است، مدتی قبل در اداره پلیس شکل گرفت. متهم مردی بود که با کمک دوستش، دختران جوان را فریب می داد و پس از به دام انداختن آن ها و سوء استفاده از طعمه هایش، تصاویر آزار و اذیت آن ها را در اینترنت منتشر می کرد.

این مرد و همدستش با شکایت تعدادی از قربانیان تحت تعقیب قرار گرفتند و سرانجام از سوی پلیس دستگیر شدند. در پرونده آن ها علاوه بر جرایم رابطه نامشروع و فریب دختران، جرم دیگری هم بود که جرم علیه عفت و اخلاق عمومی نام داشت، چرا که آن ها اقدام به انتشار فیلم های مستهجن در اینترنت کرده بودند.

طبق ماده 744، 745 و 746 قانون مجازات اسلامی: «هر کس که موجب هتک حیثیت و نشر اکاذیب شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. چنانچه تغییر یا تحریف به صورت مستهجن باشد، مرتکب چنین جرایمی به حداکثر هر دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد.»

همچنین طبق ماده 742 قانون مجازات اسلامی: «اگر شخصی محتویات مستهجن را منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد تجارت یا فساد، تولید و ذخیره یا نگهداری کند، مجازات آن حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا 40 میلیون ریال است.»

در ادامه این ماده تبصره ای هم وجود دارد: تبصره 2 ماده 742 قانون مجازات اسلامی که می گوید: «اگر شخصی محتویات مستهجن را برای کمتر از 10 نفر بفرستد مرتکب به یک میلیون ریال تا 5 میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود.»
بند الف) ماده 743 قانون مجازات اسلامی بیانگر این است که: «اگر شخصی برای دسترسی افراد به محتویات مستهجن، اشخاص را تحریک، تشویق، تهدید یا گول بزند و فریب دهد و یا نحوه دسترسی به سایت های مبتذل را آسان کند یا به افراد برای دسترسی آموزش دهد به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد.
اگر خدای ناکرده شما هم یکی از قربانیان جرائم اینترنتی هستید، می توانیدبرای شکایت راهی دادسرای ویژه جرایم اینترنتی شوید. دادسرا بعد از اتمام تحقیقات، قرار قانونی را صادر می کند و بعد از ارسال پرونده به دادگاه، رأی مناسب صادر می شود.

 /انتهای متن/

درج نظر