۱۰ قانون برای سلامت مواد غذایی منجمد

آیا می توان گوشت منجمد را بعد از آب شدن یخ آن، دوباره منجمد کرد؟ یا اینکه اگر زمان زیادی بستنی را در فریزر نگه داشتیم و در اطراف آن بلور و کریستال دیده شد، می شود آن را خورد؟ منجمد کردن قوانینی دارد که باید رعایت کرد تا سلامت مواد غذایی را تضمین کرده باشیم. در این مقاله به ۱۰ سوال آشپزی که در مورد مواد غذایی منجمد آست، پاسخ داده شده است.

0

شما احتمالا چیزهای بسیاری از قوانین استفاده از مواد منجمد شنیده اید .

برای مثال شاید به شما گفته اند که اگر بستنی زمان زیادی در فریزر بماند و در اطراف آن بلور و کریستال دیده شود، معمولا بد مزه است یا اینکه نمی توان گوشت را پس از آنکه یخ آن آب شد، دوباره منجمد کرد. اما آیا می دانید کدام یک از این گفته ها صحت دارد و کدام یک نادرست هستند؟

آیا می دانید در صورت نگهداری گوشت به مدت پنج سال درون فریزر می توان آن را مصرف کرد یا نه؟

برای رسیدن به پاسخ قطعی و روشن به این سوال های معمول و رایج در مورد نگهداری غذای سالم و منجمد، یک موسسه غذایی در این زمینه با دو کارشناس مشورت کرده است.

سر آشپز جنیفر استاک، متخصص و مدرس تغذیه و غذای سالم در موسسه کولبیزی آمریکا و خانم لارن سوچر روزنامه نگار در بخش غذا و دارو به بعضی از سوالات مهم در مورد مواد غذایی منجمد پاسخ داده اند.


سوال اول:

آیا برای آب شدن یخ غذای منجمد، می توان غذا را روی پیشخوان آشپز خانه گذاشت؟

خانم سوچر در این مورد می گوید: هرگز غذاهای یخ زده را در مجاورت دمای معمولی قرار ندهید.

غذای منجمد بایستی که قرار است یخ آن آب شود، باید در مجاورت دمای خاصی قرار بگیرد.

سه روش رایج برای آب کردن یخ غذا وجود دارد: گذاشتن غذا درون یخچال، قرار دادن غذای منجمد درون آب سرد و استفاده از مایکروویو

اگر برای آب کردن یخ غذا از آب سرد و یا مایکروویو استفاده کنیم بایستی فورا غذا را بپزیم.

سوال دوم:

زمان لازم برای پختن غذای منجمدی که یخ آن آب شده است، چه اندازه می باشد؟

چنانچه شما غذا را برای اینکه یخ آن آب شود، داخل یخچال گذاشته باشید، معمولا بین یک تا پنج روز بعد باید آن را بپزید.

اما درمورد مرغ، گوشت چرخ کرده، ماهی و گوشت خورشتی این زمان بین یک تا دو روز است.

در مورد گوشت رست بیف(گوسفندی) و استیک می توان بین سه تا پنج روز آنها را داخل یخچال قرار داد.

سوال سوم:

آیا این موضوع درست است که غذا و یا گوشتی را که یخ آنها آب شده است، نمی توان دوباره فریز کرد؟

معمولا از این سوال برداشت اشتباهی می شود. به گفته کارشناسان، برای پختن و خوردن گوشت، مرغ و ماهی فریز کردن دوباره آنها کاملا بی ضرر و ایمن است.

غذاهایی را که درون یخچال یخ شان آب شده و نرم شده اند می توان تا ۴۰ درجه فارنهایت یا کمتر نگهداری کرد.

خانم استاک می گوید: اگر چه انجماد مجدد گوشت باعث تغییراتی در شکل بافت آن و نیز از دست دادن طعم گوشت می شود، اما گوشت هنوز سالم بوده و می توان آن را مصرف کرد.

سوال چهارم:

آیا به مدت زمان نامحدودی می توان غذا را درون فریزر قرار داد؟

پاسخ: هم بله و هم خیر.

خانم استاک می گوید: غذاهای منجمد را می توان تا زمانی نامحدود درون فریزر قرار داد و برای خوردن سالم هستند، به این شرط که در تمام مدت قبل از مصرف به شکل جامد و منجمد باشند.

البته این غذاهای منجمد، شاید مزه مطبوعی نداشته و بافت ظاهری آنها تغییراتی کند.

خانم استاک می گوید: گوشت رست بیف کامل و تازه، استیک و مرغ می تواند بیشتر از یک سال خواص و کیفیت خود را حفظ کند.

اما اگر گوشت را به قطعاتی تقسیم کرده باشیم، کیفیت و خواص آن بین چهار تا شش ماه افت می کند. سایر گوشت ها مانند سوسیس کیفیت خود را پس از دو ماه که درون فریزر قرار دارند از دست می دهند.

سوال پنجم:

در صورت مشاهده بلور یخی اطراف و روی غذا چه باید کرد؟

پس از آب و نرم شدن یخ غذا و گرم کردن آن ممکن است که شما بخواهید غذا ی اضافی را مجددا فریز کنید. در این صورت بلور یخی در اطراف غذا دیده می شود. به گفته خانم استاک، طعم غذای این منجمد شده و نیز شکل بافت ظاهری آن تغییراتی پیدا می کند.

پس وقتی می خواهید غذای منجمد بخرید، بسته هایی را انتخاب کنید که بلورهای یخی نداشته باشند. زیرا بلورها نشان می دهد که غذا کمی به حالت نرم درآمده ولی مجددا منجمد شده است.

در مورد مصرف غذاهایی که به صورت بسته های کوچک منجمد هستند، برای اینکه از تازگی آنها مطمئن شوید، بهتر است که پاکتها را کمی فشار دهید.

استاک می گوید: نخود منجمد، ذرت، لوبیا، تمشک، تکه های کوچک ماهی ، میگو و صدف نبایستی به شکل یک بلوک منجمد غذایی باشند. زیرا، این حالت ممکن است نشان دهنده یخ زدایی و انجماد دوباره این غذاها باشد.

سوال ششم:

چگونه می توان غذاهای منجمد را به بهترین حالت خود نگهداری کرد؟

اطمینان یابید که غذاهای یخ زده به طور کامل توسط کاغذ بسته بندی شده و یا اینکه درون ظروف خاصی مهر و موم شده اند.

بعد هم هم مطمئن شوید حتما غذا در جای خنک قرار دارد.

استاک می گوید:

غذاهای منجمد کیفیت خود را به مدت زمان بیشتری حفظ خواهند کرد اگر در سرد ترین بخش فریزر مانند: انتها یا قسمت عقب فریزر نگهداری شوند. بخش های ذخیره غذا در کنار درب فریزر معمولا کمی گرمتر بوده و غذا در این قسمت می تواند نرم شود و در نتیجه یخ آن آب می شود.

سوال هفتم :

چه غذاهایی را نبایستی فریز کرد؟

بیشتر مواد غذاها را می توان بشکل سالم فریز کرید، اما برخی از انواع غذاها به خوبی منجمد نمی شوند.

به گفته استاک این مواد خوراکی را بهتر است فریز نکنید:

سالاد سبزیجات، سالاد گوشت که با سس مایونز درست شده مانند: سالاد تخم مرغ، زرده تخم مرغ ، تخم مرغ کامل و فرنی.

متاسفانه بایستی گفت: اگر شیر و پنیر را فریز کنید، تغییراتی در بافت آنها به وجود می آید.

سوال هشتم:

آیا فریز کردن باعث کشته شدن باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا می شود؟

متاسفانه باید گفت: خیر.

سوچر می گوید: فریز کردن غذا میکروب ها را از بین نمی برد بلکه تا حدی از رشد آن جلوگیری می کند. اگر یک خوراکی یا غذا در حال فاسد شدن باشد و شما بخواهید آن را فریز کنید، زمانی که شما غذا را از فریزر بیرون می آورید تا یخ آن آب شود، فرآیند رشد باکتری ها که شما با انجماد متوقف کرده بودید، دوباره شروع می شود.

پس مواد غذایی که در حال فاسد شدن هستند و یا باقی مانده غذاها و غذای آماده و حاضری را به مدت دو ساعت فریز کنید.

سوال نهم:

در صورت رفتن برق می توان تمامی غذاها را داخل فریزر گذاشت؟

استاک می گوید: در فریزر را ببندید تا درون آن تا حد ممکن سرد و خنک بماند . اگر درجه گرما بالای ۴۰ نباشد، غذای نرم یا نیمه منجمد که داخل فریزرتان بوده، می تواند کاملا سالم و بی خطر به حالت منجمد بماند.

البته شاید شما شاهد تغییراتی در کیفیت غذا باشید ولی خوردن این غذا بی ضرر است.

غذاهایی را که یخ آنها آب شده در دمای بالای ۴۰ درجه بیشتر از دوساعت مانده اند، فورا دور بیندازید.

سوال دهم:

آیا به لحاظ مغذی بودن ارزش غذای منجمد کمتر از غذای تازه است؟

خانم استاک می گوید: خیر این طور نیست. خبر خوب در مورد غذاهای منجمد آن است که آنها ارزش غذایی خود را حفظ می کنند.

ممکن است حتی در مورد برخی ویتامین ها در غذاهای منجمد ، نسبت به انواع سبزیجات که چند روز پیش خریده اید، غنی تر باشند.

منبع: ام اس ان/انتهای متن/

مطالب مرتبط مطالب مرتبط با این نویسنده