کانال دنیای روشن، حاصل تجربیات زیسته ی نابینایان است

٢٣ مهرماه روز جهانی نابینایان (عصای سفید) است. به همین بهانه گزارشگر به دخت گفتگویی صمیمی با دو عزیز روشندل انجام داده و آنها از فعالیتی که مدتیست در حوزه کمک به زندگی نابینایان در فضای مجازی انجام می دهند، برای مان حرف زدند.

0

معلولیت می تواند برای هر فردی، چه زن و چه مرد، به معنای محدودیت ها  و از دست دادن فرصت های بزرگ و کوچک زندگی باشد اما وقتی جبران این محدودیت ها و ایجاد فرصت ها برای خودت و دیگران می شود آرمان و هدفت، اینجاست که  نگاه به معلولیت نابینایی جور دیگری می شود. یعنی نابینایی دیگر محدودیت نیست، می شود نابینا بود و برای بهبود  زندگی خود  و دیگران تلاش کرد.

٢٣ مهرماه روز جهانی نابینایان (عصای سفید) است. گزارشگر به دخت گفتگویی صمیمی با دو عزیز روشندل انجام داده و آنها از فعالیتی که مدتیست در حوزه کمک به زندگی نابینایان در فضای مجازی انجام می دهند، برایمان حرف زدند.دنیای روشن، تلاشی مجازی در جهت بهبود زندگی نابینایان

محمد شریفی، جوان روشندلیست که در زمینه ی فعالیتش برای نابینایان گفت:

“ما حدود نه ماه پیش  گروهی را در واتس آپ به نام “دنیای روشن” راه اندازی کردیم. ایده ایجاد این گروه از من بود. البته گروه های زیادی در واتس آپ بودند که فقط آموزش هایی در حوزه موبایل و کامپیوتر به نابینایان ارائه می دادند و ما تصمیم گرفتیم که گروهی را راه اندازی کنیم که غیر از این  آموزش ها، مسائل دیگر زندگی روزمره ی نابینایان را نیز شامل شود و پس از مدتی کانالی را هم با نام دنیای روشن در سروش راه اندازی کردیم. مثلا هر روز هفته را به یک مبحث و آموزش اختصاص داده ایم. در روز شنبه آموزش و پرسش و پاسخ در رابطه با مباحث کامپیوتر و تلفن همراه را ارائه می دهیم. روز یکشنبه کارهای هنری دوستان را به اشتراک می گذاریم و دوستان در مورد توانایی های هنری خود حرف می زنند. روزهای دوشنبه آموزش آشپزی داریم و خانم ها تجربیات خود را بیان می کنند. روز سه شنبه را به عنوان روز ازدواج و تشکیل خانواده تعیین کرده ایم که معیارهای هر فرد را برای ازدواج به صورت کد در گروه می گذاریم و افراد از شرایط هم مطلع شده و در صورت تمایل به هم معرفی می شوند. البته چند هفته ای است که این برنامه ازدواج را راه اندازی کرده ایم و خانم ها بیشتر از آقایان داوطلب بوده اند. دلیل عدم تمایل آقایان نابینا هم به ازدواج، نداشتن کار است. روز چهارشنبه افراد نابینا و کم بینا در مورد مسائل روزمره و شخصی شان با هم صحبت می کنند. روز پنج شنبه آموزش زبان داریم و در روز جمعه گاهی بحث های آزاد و گاهی بحث های علمی و پزشکی را در گروه به اشتراک می گذاریم.”

 

بیکاری و عدم تمایل مردان نابینا برای ازدواج

این جوان خوش ذوق اضافه کرد:

” مخاطبان اصلی ما نابینایان و کم بینایان هستند و خوشبختانه از استان های مختلف کشور به ما پیوسته اند و از برنامه ها و آموزش های ما بهره می برند .مثلا از بازخوردهای مثبت راه اندازی گروه و کانال دنیای روشن کمک به بسیاری از نابینایان و کم بینایان در زمینه ی استفاده از تلفن همراه یا برطرف شدن مشکلات آشپزی برای خانم ها بوده است. افراد نابینا مشکلات زیادی دارند که از جمله ی آنها می توان  به بیکاری آقایان نابینا و عدم رغبت آنها به ازدواج اشاره کرد.  همچنین برخی از نابینایان به دلیل ضعف مالی از خرید بسته اینترنتی و دسترسی به اینترنت محروم اند و نمی توانند حتی از آموزش ها و برنامه های مفید ما استفاده کنند و انجام بسیاری از کارهای ساده ی روزمره برایشان مشکل است.”


آموزش های مختلف در قالب فایل های صوتی

خانم ریحانه پروین هم دختری روشندل و با استعداد است که حدودا دو ماهیست در راستای اهداف مجموعه دنیای روشن فعالیت های بسیار ارزنده ای را برای نابیناها و کم بیناها ارائه می دهد و به گفته ی خودش بیش از 100 فایل صوتی در زمینه ی آموزش های مختلف  برای نابیناها به اشتراک گذاشته.

او با تأکید بر اینکه ایده اصلی گروه دنیای روشن از آقای شریفی بوده، در مورد فعالیتش برایمان حرف زد:

 ” در گروه واتس آپ دنیای روشن،  بچه ها آموزش های مختلفی را به اشتراک می گذاشتند که خیلی هم خوب و مفید بود اما پس از مدتی مطالب آن ها از بین می رفت. بنابراین ما تصمیم گرفتیم با مدیریت سروش، کانالی را با عنوان دنیای روشن راه اندازی کنیم تا آموزش ها و مباحث از بین نرود و بچه ها بتوانند همیشه از آن ها بهره ببرند. مثلا در مورد جهت یابی برای نابینایان که بسیار برایشان حیاتی و لازم است من آموزش هایی صوتی قرار می دهم تا یک فرد نابینا در هر جایی که هست بفهمد که مکانش را چطور پیدا کند و عصا بزند یا اینکه در مورد سوار شدن به پله برقی برایشان آموزش هایی را می گذاریم. از دیگر کارهای ما این است که به افراد بینا و نابیناها  آموزش می دهیم که به روش عقربه های ساعت همچون کشورهای پیشرفته جهت را یاد بگیرند . یعنی وقتی یک فرد بینا، همراه یک فرد نابیناست، می تواند با بیان کردن عقربه های ساعت فرد بینا را از وجود وسیله ای روی میز کار، داخل منزل و یا فروشگاه مطلع کند مثلا وقتی به فرد نابینا گفته می شود غذایت روی ساعت شش است او می فهمد که دستش را به جهت عقربه ساعت بچرخاند و غذایش را بردارد و دستش در جای دیگری نرود.”


محتوای کانال حاصل تجربیا
ت نابینایان است

او ادامه داد:

 “حتی اموری چون استفاده از جاروبرقی،  پاک کردن کله پاچه، درست کردن تخم مرغ، آموزش خط بریل را برای بچه ها به طور صوتی آموزش می دهیم و جالب است افراد بینا هم از آموزش های ما استفاده کرده و استقبال می کنند. یا مثلا به خانواده هایی که فرزند کوچک نابینا دارند آموزش می دهیم که با آرد و آب، خمیر درسته کرده و حروف الفبا را درست کنند و بچه ها این حروف را لمس کرده  و از این طریق در سواد آموزی مشکل کمتری پیدا می کنند. مشکل دیگری که مانع از ازدواج نابیناها می شود نگهداری از نوزاد است مثلا وقتی یک نابینا نوزادی دارد امکان دارد در خواب حشره ای به دهان بچه برود و او متوجه نشود و ما یک روز در گروه این مبحث را مطرح کرده و به نتایج و پیشنهادات خوبی از طریق بحث و تبادل تجربیات دوستان نابینا و کم بینا رسیدیم و با ارائه ی راهکارها مشکل شان حل شد. در واقع محتوای کانال حاصل صحبت ها و تجربیات زندگی خودم به عنوان فردی نابینا و دیگر بچه های نابیناست، که من آن ها را جمع آوری کرده و به طور صوتی در کانال در اختیار بقیه قرار می دهم. جالب است حتی از افغانستان مخاطب پیدا کردیم و مدیر مدرسه ای در هرات با من ارتباط برقرار کرد و گفت ما چارچوب آموزشی درستی در مدارس نداریم و آموزش های شما بسیار عالی است و ما از آن استفاده می کنیم. یا نوعروس نابینایی که همسرش هم نابیناست به ما می گوید آموزش های شما در زندگی برای من بسیار مفید بوده است و حتی حاضر است در حد توان به ما کمک کند.”


زندگی ام را وقف کمک به نابیناها کرده ام

خانم پروین از انگیزه خود برای کمک به افراد نابینا هم گفت:

 “با وجود محدودیت های مالی و مکانی ای  که در زندگی ام وجود دارد اما تمام زندگی ام را وقف کمک به نابیناها کرده ام. من حتی بسته اینترنت برای گذاشتن مطالب را نیز از هزینه ی شخصی خودم خریداری می کنم با اینکه شغلی نداشته و هیچ درآمدی ندارم. در واقع دلیل همراهی و همکاری من با آقای شریفی و دوستان دیگر، سختی هایی بوده که این سال ها با آن دست و پنجه نرم کردم و فکر می کنم با کمک من بسیاری از نابیناها نجات می یابند و می توانند به جلو حرکت کرده و دوست نداشتم نابیناهای دیگر تجربیات تلخ  مرا در زندگی شان تکرار کنند. هیچ ارگانی هم در این مدت از ما حمایت مالی نکرده جز اینکه مسئولین سروش به ما گفتند که کانال ما را تبلیغ می کنند و مدت کوتاهیست آن را رسمی کرده اند.”


هنرمندان نابینایی که دیده نمی شوند

این روشندل درددلی هم داشت:

“ما هنرمندان نابینای زیادی داریم که مثلا با برای ما موسیقی، ترانه و مداحی گذاشته و کارشان فوق العاده است اما چرا تلاش و هنر آن ها دیده نشده و نمی توانند در سطح پیشرفته فعالیت کنند؟ متأسفانه می بینیم که استعدادهای بسیاری از بچه ها دارد از بین می رود و دیده نمی شود.  بچه های نابینای ما بسیار خلاقند و ما این را از آموزش و هنرها و کارهای هنری ای که در اختیار ما می گذارند، متوجه می شویم.  در واقع کانال ما حاصل کار خود بچه های نابیناست و ما بشکل یک مجموعه در کنار هم برای کمک به بهبود زندگی نابینایان فعالیت می کنیم.”

/انتهای متن/

درج نظر