تخم شربتی، شربت خنک و مفید ایرانی در ماه مبارک رمضان

تخم شربتی شربت محبوب ایرانیان است از قدیم تا به حال در گرمای تابستان. اما جز رفع عطش برای تخم شربتی خیلی خواص دیگر مثل کاهش وزن و لاغری و درمان عفونت ها و مشکلات گوارشی را هم ذکر کرده اند.
این گیاه در اوایل بهار در کوهستان‌ها و بیابان‌ها روییده و ساقه‌ های آن مربع شکل و گلش مایل به قرمز و صورتی است.

0

گیاه تخم شربتی  خانواده نعناعیان و برگ هایش شبیه به ریحان است. البته گیاه تخم شربتی با ریحان  تفاوت هایی هم دارد. برگ ها و تخم های گیاه تخم شربتی از گیاه ریحان کوچکتر هستند. بعضی منابع هم گفته اند تخم شربتی در واقع از دانه‌های گیاه  با نام علمی Ocimum basilicum  است.  

از نام های دیگر تخم شربتی در نقاط مختلف کشورمان می توان به نام های تره خراسانی ، اوقیمن ، حوک ، بادروج ، بورنگ ، صریرا و بادروج ابیض  اشاره کرد. خواص تخم شربتی بسیار زیاد هستند .

در زبان های لاتین تخم شربتی را به نام chia  می شناسند.


شربت محبوب سنتی در ایران

تخم شربتی  به علت داشتن ترکیبات لعابدار در آب به صورت ژله‌ای درمی‌آید. این ترکیب بخوبی می‌تواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد. برای همین هم  در کشور ما از قدیم دانه های تخم شربتی برای تهیه شربت خنک ضد عطش در تابستان استفاده می شده است.

تخم شربتی را معمولا با ترکیب با آب لیمو، شکر، گلاب و یخ و بعضا زعفران می توان تبدیل به شربتی خوشمزه و مطبوع  شود.

 

خواص تخم شربتی

خواص زیادی برای تخم شربتی ذکر شده است از جمله به این موارد می توان اشاره کرد:

  • تخم شربتی محلول در آب به رفع عطش و تشنگی کمک زیادی می کند.
  • تخم شربتی با رفع خستگی مفرط ذهنی، تنش‌های عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا به بهترشدن خلق و خوی فرد هم کمک می کند.
  • خوردن تخم شربتی در آب یکی از بهترین روش‌ها برای کم کردن وزن است.
  • برای لاغر شدن و کاهش وزن تخم شربتی بسیار مؤثر است.
  • این گیاه می تواند در پیشگیری از دیابت نوع دو و سرطان بکار رود .
  • برای تخم شربتی خاصیت ضد باکتریایی هم قائل شده اند.
  • مصرف تخم شربتی در دوره شیردهی، سبب ازدیاد شیر مادر می شود. البته در مصرف آن نباید زیاده روی صورت گیرد.ولی در مصرف آن زیاده روی نشود.
  • به سبب خاصیت ضد اسپاسمی برای تسکین سیاه سرفه و  درمان بعضی بیماری های تنفسی  مثل سرفه ، آسم ، سرماخوردگی ، برونشیت و آنفلانزا بکار می رود.  مخلوط تخم شربتی با  زنجبیل و عسل برای این کار خیلی مفید است. منتها  با پزشک هم باید در این زمینه مشورت کرد.


مفید برای فشار خون

تخم شربتی در متعادل نگهداشتن فشارخون موثر است . معمولاً بعد از خوردن غذا به ویژه غذاهای پر نشاسته، فشارخون بالا می‌رود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده شود مواد نشاسته‌ای به تدریج قند موجود در خود را آزاد می‌کنند و به این ترتیب بتدریج بدن به انرژی متعادل در طول روز خواهد رسید.

 

درمان مشکلات گوارشی

تخم شربتی در درمان ناراحتی‌های گوارشی مانند درد معده، نفخ، یبوست، سوءهاضمه و بی نظمی کار روده‌ها بکار می رود.

تخم شربتی در تسکین ورم معده یا دیگر ناراحتی‌های گوارشی مؤثر است.

تخم شربتی با دفع مواد زائد بدن از طریق روده‌ها به عملکرد خوب آن‌ها کمک می‌کند.

تخم شربتی به تنظیم میزان قند خون کمک می کند و می تواند  خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را برطرف کند.

 

خاصیت ضد یبوست

یکی از خواص تخم شربتی رفع مشکل یبوست است. تخم شربتی حاوی ترکیبات گیاهی به نام موسیلاژ است که برای تعادل عبور مدفوع از روده ها بسیار مفید است. تخم شربتی حاوی مقادیر غنی از فیبرهای محلول و نامحلول است که برای دستگاه گوارش بسیار مفید هستند.

فیبرهای محلول موجود در تخم شربتی در بدن هضم نمی شوند و مانند یک جارو ضایعاتی که را مورد احتیاج بدن نیستند تمیز می کند. ضمن اینکه این فیبرهای محلول به دلیل جذب آب باعث افزایش عبور مدفوع از روده ها می شوند.

 

ضد عفونت

 از روغن حاصل از خرد کردن تخم شربتی برای درمان عفونت‌هایی مانند زخم، بریدگی، عفونت مثانه، عفونت پوست و… استفاده می ‌شود.

در کشور چین تخم شربتی را در مورد  درمان عفونت، درد معده، گزیدگی مار و حشرات و پایین آوردن دمای بدن بکار می برند.


موارد احتیاط در مصرف تخم شربتی

در این موارد افراد باید در مصرف تخم شربتی احتیاط کنند:

  • اشخاص مبتلا به کرم معده
  • افرادی که داروهای ضد انعقاد می‌خورند
  • افراد حساس به گلوتن
  • تخم شربتی چون باعث کاهش فشارخون می‌شود برای سالمندانی که داروی ضدفشار مصرف می‌کنند باید با احتیاط مصرف شود.
  • کسانی که داروی خاصی مصرف می‌کنند برای مصرف تخم شربتی با پزشک خود  بهتر است مشورت کنند.
  • ممکن است مصرف زیاد آن موجب سرگیجه و اختلال در حس بینایی  شود.

/انتهای متن/

 

درج نظر