ازدواج بدون گواهي سلامت جسم و روان ممنوع شد

در اوايل امسال و درست زماني که هنوز فروردين 94 به پايان نرسيده بود مديرکل آمار و اطلاعات جمعيتي سازمان ثبت احوال کشور با ارائه آماري در مورد 14 روز ابتدايي سال 94 نسبت به مدت مشابه آن در سال 93 نرخ چهار واقعه حياتي ولادت، ازدواج، طلاق و فوت را اعلام کرد که تماماً با افزايش روبه‌رو بودند.

0

به گزارش به دخت به نقل از روزنامه جوان، در ميان اين چهار واقعه حتماً طلاق بيش از هر مورد ديگري مورد توجه بود زيرا علي‌اکبر محزون با اشاره به آمار طلاق در تعطيلات نوروزي گفته بود «در اين مدت 2 هزار و 476 واقعه طلاق در کشور ثبت شده که 2 هزار و 186 واقعه در شهرها و 290 واقعه در روستاها به ثبت رسيده است.»

2 هزار و 476 طلاق در 14 روز خيلي نگران‌کننده بود زيرا در بهترين روزهاي سال که همه ايرانيان به جشن و ديد و بازديد مشغول بودند در هر روز 177 زوج از هم جدا شدند و کاشانه‌اي را ويران کردند؛ اتفاقي که تمام مسئولان را بر آن داشت تا به هر طريق ممکن راهي براي جلوگيري از طلاق‌هاي توافقي و غير‌توافقي بيابند. در همين راستا روز گذشته معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم قوه قضائيه گفت، مي‌توان با کسب گواهي سلامت جسمي و رواني زوجين قبل از ازدواج از بسياري از طلاق‌ها جلوگيري کرد.

وضعيت طلاق در ايران بسيار نگران‌کننده شده و هر روز آمارهاي تازه‌اي درباره جدايي زن و شوهرها منتشر مي‌شود و هر جا که حرف از آسيب‌ها و مشکلات اجتماعي است، پاي طلاق هم در ميان است. چند ماه پيش بود که سازمان ثبت احوال در آماري اعلام کرد در ‌سال گذشته در هر ساعت ١٩ خانواده در ايران از هم پاشيده و بچه‌هاي زيادي با نام «بچه‌هاي طلاق» به جامعه معرفي شده‌اند.

کارگاه‌هاي آموزشي چاره کارند؟
با اينکه اعداد و ارقام نشان مي‌دهند طلاق در ايران با سرعت زيادي در حال تاخت و تاز است اما با نگاهي به عملکرد و خروجي سازمان‌ها و نهادها چنين استنباط مي‌شود که آنها هنوز بر عمق فاجعه و دردي که جامعه را فراگرفته است، اشراف ندارند.
روز گذشته معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم قوه قضائيه با اشاره به راه‌اندازي مراکز مشاوره در دادگاه‌هاي خانواده گفت: براي اينکه زوج را از تصميم براي طلاق منصرف کنيم و اين انصراف عميقاً در ذهن آنها ايجاد شود در حال راه‌اندازي مراکز مشاوره با توجه به قانون حمايت از خانواده هستيم که آيين‌نامه اين مراکز هم تدوين شده است.

محمدباقر الفت مشکلات مالي، مشکلات ناشي از مسائل رواني، اعتياد و نداشتن مهارت‌هاي زندگي مشترک را از جمله مواردي دانست که کارشناسان اين حوزه به عنوان علت‌هاي اساسي طلاق احصا کرده‌اند.
وي در همين راستا با اشاره به برگزاري کارگاه‌هاي آموزشي براي مشاورين استان‌ها ادامه داد: «بر اساس اين موضوعات سه کارگاه آموزشي در استان‌هاي مازندران، فارس و يزد با حضور نمايندگان تمامي استان‌ها برگزار مي‌شود که دو مورد از اينها تاکنون برگزار شده است.»

سلامت جسم و روان اثبات شود
معاون پيشگيري قوه قضائيه که با ميزان گفت‌وگو مي‌کرد، به موضوع بررسي سلامت دختر و پسر قبل از ازدواج اشاره کرد و گفت: «ازدواج و انعقاد عقدنکاح يکي از اعمال حقوقي است لذا ما نمي‌توانيم مانع انجام اعمال حقوقي شويم چون اين حق افراد جامعه است اگر قرار باشد مانعي يا عامل محدود‌کننده‌اي در مسير انعقاد عقد ايجاد کنيم بايد اين محدوديت توسط قانونگذار صورت بگيرد.»

وي تأکيد کرد: «البته بر پايه تحقيقات کارشناسان، گواهي سلامت نبايد محدود به سلامت جسمي باشد بلکه وقتي صحبت از سلامت به ميان مي‌آيد بايد هم سلامت جسمي و هم سلامت رواني مد نظر قرار گيرد.»

الفت اضافه کرد: «اگر بخواهيم از طريق قياس مستنبط‌العله گواهي سلامت را به سلامت‌هاي رواني هم تعميم دهيم اين سؤال را مطرح مي‌کنيم که اساساً چرا بايد گواهي سلامت گرفته شود؟ در پاسخ تصريح مي‌شود که ضرورت اين اقدام براي جلوگيري از به خطر افتادن سلامت طرف ديگر است. بر همين اساس نياز به گرفتن گواهي سلامت رواني نيز کاملاً مشهود است چراکه اگر يکي از طرفين، سلامت رواني نداشته باشد يا به مهارت‌هاي زندگي مشترک آگاه نباشد، شايد به حيات جسمي طرف مقابل ضرري وارد نشود اما سلامت رواني او را از بين برده و حيات اجتماعي او را متزلزل خواهد کرد. پس اين علت در هر دو سلامت جسمي و رواني مشترک است و مي‌توان اين مقررات را به مسائل رواني تسري داد.»

/انتهای متن/

درج نظر